Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jednak się wypogodziło. Od 17.00 zrobiło się czysto. Postanowiłem wyjść na zewnątrz z S50 i cyknąć Ksieżyc 

1700322378205.jpg

1700321785074.jpg

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Jak na 10 min. to ta Bańka jest niezła. Przydałoby się więcej, ale wtedy trzeba by pewnie robić sama Bańkę w centrum kadru,  i obciąć zrotowane narożniki.

Napisano

Dzięki @piotrfie. Sam jestem zaskoczony efektem po ledwie 10min. Robiłem ją  pod sam koniec sesji kiedy  niebo coraz bardziej zasnuła  mgła. Świadomie w kadrze umieściłem M52 ale jeśli nadaży się okazja umieszcze Bańke w centrum. 😉

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pojawiła się lista zapisów na kwietniowy zlot w Zatomiu. Kto z szanownych kolegów się wybiera? Pytam w kwestii rezerwacji miejsca w pokoju 🙂

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
8 minut temu, micropoint napisał:

Pojawiła się lista zapisów na kwietniowy zlot w Zatomiu. Kto z szanownych kolegów się wybiera? Pytam w kwestii rezerwacji miejsca w pokoju 🙂

A jedziesz? To Cię wpisze 😉

Napisano

Oczywiście, że jadę 🙂 chodzi mi tylko o to czy będzie miejsce w pokoju bo może ustalenia odnośnie tej kwestii się już odbyły 🙂

• Like 1

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
W dniu 10.12.2023 o 21:17, micropoint napisał:

bo może ustalenia odnośnie tej kwestii się już odbyły

Odbyły, ale chyba zostałeś w nich uwzględniony 🙂

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia dla całej naszej grupy poznańskiej i wszystkich pasjonatów astronomii.

Screenshot_20231224-152221_Google.jpg.2f725b759a72414edaadd1dc3ebef4b6.jpg

• Thanks 2

Napisano (edytowane)

Czystego nieba w 2024!

Nie wiem jak to będzie z tym niebem, ale jednego wydarzenia w Poznaniu nie mógłbym przegapić: Brian Cox Space Oddysey w Sali Ziemi 17.04:

https://briancoxlive.co.uk/

Udanych obserwacji i nie tylko w nowym roku!

Tomek

Edytowane przez taffik
  • Like 2
  • Thanks 2

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Też chciałem iść na to wydarzenie, tylko że jest w całości po angielsku bez tłumaczenia. O ile w angielskim czuję się dobrze i swobodnie na wakacjach, tak słownictwo naukowe to dla mnie za dużo 🙂 Szkoda, bo organizator mógł to lepiej rozegrać patrząc na to jakie są dziś możliwości 😉 

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Rzeczywiście na polskiej stronie organizatora nie ma na ten temat mowy, ale zaglądałem na stronę czeską, bo w Pradze jest to show w niedzielę 14.04 (trzy dni przed Poznaniem) i rozważałem wyjazd weekendowy. Tam jest napisane "friendly English" whatever it means 🙂

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

OK, to chyba będę pierwszy, który zapyta - czy w związku z ogólnopolskim oczekiwaniem na pierwszą pogodną całą noc z poniedziałku na wtorek ktoś się wybiera na Folwark? Ja sam się mocno zastanawiam, bo ma być -10stC i nie wiem czy mam tyle termosów w domu na ciepłą herbatę i czy nie lepiej wystawić się w ogrodzie i co pół godziny się "dogrzewać" herbatką góralską na przykład 😉

Z drugiej strony mam ochotę przetestować nowy sprzęt w warunkach polowych, który nabyłem w okresie posuchy. Będąc wciąż pod wrażeniem płynności ruchów łożyskowanych dobsoników GSO, których na obserwacjach w zeszłym roku użyczali mi @polaris i @Thomas , zamieniłem mojego SW Flexa 10" na... 8" GSO (zastanawiałem się też nad GSO 10", ale waga zdecydowała - wiadomo latka robią swoje). Po skręceniu dobsona czegoś mi jednak brakowało, tylko nie wiedziałem czego... Ale już wiem. Test - znajdź różnicę:

20231125_132704.thumb.jpg.05968638498fbc2a6e135a76c17b6de0.jpg20240107_115229.thumb.jpg.b7e8e1710436abcdea4fd079d1f2c8d0.jpg

Nie chodzi mi o odwrócone kolory, tylko oczywiście o uchwyt - gałkę, którą ktoś "zajumał" w GSO - no cóż, będę się musiał jakoś przyzwyczaić 😉 Ale jeśli chodzi o płynność to różnica jest niesamowita. Zastanawiam się tylko, czy Wam też tak "szumią" łożyska przy szybkich ruchach w poziomie. W trakcie obserwacji przy delikatnych ruchach oczywiście jest cichutko.

• Like 1

Napisano

@taffik gratuluję nowgo zakupu. Ze zdjęć wnioskuję, że interesujesz się nie tylko astronomią ale również akwarystyką.😉

Jeśli chodzi o jutrzejsze warunki to wspólnie z @polaris rozważamy wypad na Folwark. Jeśli nic nie pokrzyżuje jutrzejszych planów to jestem chętny na pierwsze w tym roku obserwacje.

Napisano (edytowane)

OK, dobrze wiedzieć, że się wybieracie jeśli prognoza się utrzyma. Ja pewnie zdecyduję w ostatniej chwili.

Jeśli chodzi o akwarystykę, to tak trochę przypadkowo wyszło, gdy kuzyn żony likwidował kilka lat temu swoje akwarium i dzieci koniecznie je chciały, żona w zasadzie też, a ja najmniej. Ale wiadomo kto dziś jest głównym specem od podmianek wody i czyszczenia 🙃 Choć pracy nie ma tak dużo, bo to niewymagacjące akwarium 260l typu Malawi. Z akwariami jest inaczej niż z dziećmi, tj. im większe, tym tańsze i prostsze w utrzymaniu 😉 A roślin nie ma żadnych, bo te pyszczaki saulosi żadnym nie przepuszczą - zjedzą wszystko. Więc biotop Malawi to praktycznie tylko kamienie...

Edytowane przez taffik
  • Like 1

Napisano

A w jakich godzinach planujecie wpaść na Folwark? 

@taffik gratuluję zakupu! Zawsze jednak myslalem, że dwucalica działa w drugą stronę 😉 w sumie to nawet szkoda bo na gieldzie jest bardzo fajny 12" teleskop kratownicowy 😉

Napisano

@micropoint dzięki. Widziałem Twoje obydwa teleskopy wystawione, ale plan był inny 😉

Napisano
Godzinę temu, micropoint napisał:

A w jakich godzinach planujecie wpaść na Folwark? 

Wstępnie planuje być między 19.00 a 20.00.

Napisano (edytowane)

@taffik jednego roku podczas ataku „bestii ze wschodu” mieliśmy rekord frekwencji na folwarku 🙂 Było chyba z 15 osób.. to już chyba tradycja, że w styczniu przychodzi choć jedna krystaliczna mroźna noc, oby tak było jutro.

Jeszcze nie wiem o której, ale jutro pojawię się na pewno jeśli prognoza się utrzyma. Muszę też przetestować nowe zabytki, tym razem fotograficzne 😉

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Będę z kolegą, 12" ATM lub Taurusem i śmierdzącą lornetką 🙂

Napisano
42 minuty temu, micropoint napisał:

śmierdzącą lornetką 🙂

Tylko czy na tym mrozie będzie coś czuć?😄🥶🥴

Napisano
11 minut temu, Thomas napisał:

Tylko czy na tym mrozie będzie coś czuć?😄🥶🥴

To będę zapraszać do auta na degustację 😉

• Haha 1

Napisano

@Paweł Sz. przechodzę na 18" made by pablito 🙂