Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja niestety dziś nie dam rady - udanych obserwacji!

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)

Całkiem przyjemna sesja. Zdecydowanie lepsze niebo niż ostatnim razem. Oprócz klasyków (M57 bił prawie po oczach przez filtr OIII a M51 machała do nas wyraźnymi ramionami), wykorzystaliśmy aperturę 18" do wyłuskiwania z tła starych gromad kulistych. Byliśmy też pod wrażeniem wygody użytkowania ES 12 mm 92 stopnie. Ogromna soczewka oczna i ER pozwala bez trudu zanurzyć się w kosmos nawet w okularach. Podobno równie przyjemna jest ogniskowa 17 mm.

Okazało się również, że StarSense ma godnego przeciwnika w postaci PolarSense, który ma równie bogatą bazę obiektów lecz działa szybciej i dokładniej. Jest to jednak prototyp i trochę ciężko idzie mu z nazwami, zwłaszcza chińsko brzmiących komet 😉 

Edytowane przez micropoint
  • Thanks 1
  • Haha 1

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano (edytowane)

Ja wczoraj byłem w Rogalinie przy dębach (łęgi rogalińskie) i muszę powiedzieć, że niebo jest tam świetne, o wiele lepsze niż na folwarku bo nie ma żadnej łuny na południu. Minus jest taki, że z większym sprzętem tam nie ma raczej szans się wygodnie dostać (jedynie lornetka albo edek z małym montażem). Pieszo idzie się prawie kilometr, w tym kawałek przez las. Jednak na miejscu niesamowity klimat. Na północy jest lekka łuna od Rogalinka, ale samo wrażenie o wiele lepsze, zapewne przez dęby w okolicy. Na minus większa wilgoć od Warty i czasami pojawiająca się mgła. Pod foto miejsce wymarzone 😉

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano (edytowane)

Od strony kościoła teraz już nie można podjechać, czasami szlaban zamknięty, a jak otwarty to można wjechać tylko na pewien odcinek. Szliśmy pieszo od strony głównej ulicy, zejście z górki przez mały lasek i wychodzisz na wprost "Orła".

Szybka fotka reporterska bez większej obróbki:

DSC00407.thumb.jpg.525adfa04b5a6d1a5625662da5b55d5e.jpg

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 2

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED
szeptykosmosu.pl

Napisano

Świetna relacja 🙂 Zastanawiam się tylko czy nie miałeś jednak na myśli ES 12 mm 92 stopnie. Z 20 mm mam APM XWA 100 stopni.

• Thanks 1

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano
2 godziny temu, micropoint napisał:

Zastanawiam się tylko czy nie miałeś jednak na myśli ES 12 mm 92 stopnie. Z 20 mm mam APM XWA 100 stopni.

To może w takim razie chodziło o APM. Pogubiłem się.

Ale chyba jednak ES 12mm, bo ma ER 20mm.

• Like 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano
11 godzin temu, polaris napisał:

udane 2 sekundy obserwacji 😄

Ale dla tych dwóch sekund warto poświęcić czasem godziny 😉

• Like 2

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Wakacje w pełni, ale jest szansa na trochę pogodnego nieba dziś i jutro, a może i w kolejne dni. Czy ktoś planuje odwiedzić Folwark? 🙂

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano

Cześć 

Chciałbym ale w tym tygodniu niestety skromne obserwacje tylko z domu może jutro uda się zobaczyć zorzę ma być podobno u nas widoczna.

Napisano
29 minut temu, PiotrMXX napisał:

Cześć 

Chciałbym ale w tym tygodniu niestety skromne obserwacje tylko z domu może jutro uda się zobaczyć zorzę ma być podobno u nas widoczna.

O faktycznie @PiotrMXX, mignęło mi kilka alertów. Jest szansa na kolorki z wtorku na środę. No i Księżyc coraz mniejszy, więc warunki będą sprzyjać 🙂

24 minuty temu, Thomas napisał:

Jeśli jutro niebo będzie pogodne byłbym skłonny jechać.

@Thomas to będziemy na łączach 😉

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano
56 minut temu, Michał Sz. napisał:

@Thomas to będziemy na łączach 😉

@Michał Sz. jeśli faktycznie potwierdzą się alerty zorzowe to możemy wybrać się na  miejscówkę na cmentarz do Żydowa. Byliśmy tam w maju z @polaris na wielkiej zorzy.

• Like 1

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

Napisano

Ja będę oglądał ewentualną zorzę z Zatomia. Taki mały before przed złotem 🙂

• Like 1

Napisano
6 minut temu, micropoint napisał:

Ja będę oglądał ewentualną zorzę z Zatomia. Taki mały before przed złotem 🙂

Taki to pożyje. 

Zabrałeś osiemnastkę ze sobą? 😉

Seestar S50/SW ED80/TS 80 APO

Napisano
10 minut temu, Thomas napisał:

Taki to pożyje. 

Zabrałeś osiemnastkę ze sobą? 😉

Oczywiście 🙂 ale żona jedzie jako przyzwoitka więc bez szaleństw 😉

• Haha 2