Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 12.03.2020 o 09:54, polaris napisał:

Sobotnia noc ma być wyjątkowo pogodna. Wstępnie szykuję się na nią.

Niestety jestem poza Poznaniem i w robocie. Wieczorem będę zdechniety😩

• Haha 2
Napisano

Ostatecznie byliśmy we dwóch z @Michał Sz.. Szkoda, że nikt więcej nie dotarł. Niebo było zdecydowanie lepsze niż tydzień temu. @Michał Sz. czesał swoją lornetą nisko zawieszone eMki w Skorpionie i Strzelcu a ja wypalałem matrycę w swoim S50.

Głównym moim celem na ten wieczór była Mglawica Ślimak NGC 7293 w konstelacji Wodnika. Jeszcze dość nisko zawieszona, ale wczorajsze warunki pozwoliły na wyłuskanie jej z tła nieba.

Poniżej efekt 105klatek x 20sek. Obróbka Adobe Photoshop 

PSX_20240806_073725.thumb.jpg.c8f3aaeacbb7e4783f77fe0e3207cac4.jpg

Sesję zakończyliśmy o północy. Wilgoć coraz bardziej dawała się we znaki a nasze sprzęty ociekały wodą. Mimo to obaj byliśmy bardzo zadowoleni z wypadu.

Do następnego razu...

• Like 4

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

My ostatecznie pojechaliśmy w okolice miejscowości Lubin, gdzie SQM na mapie podaje 21.35. Na miejscu faktycznie niebo lepsze niż na Folwarku. Ustawiliśmy się jednak na górce przy drodze (z premedytacją do zdjęć), więc w dole było widać latarnie. Do wizuala miejsce kiepskie, do zdjęć nawet ciekawe (za dnia lepsze 😉 ).

DSC00913 copy.jpg

Górka miała jednak swoje plusy, taka M7 znajdowała się dość wysoko nad horyzontem i można było bez problemu ją skanować przez dłuższy czas. Na Folwarku szybko ginie za ścianą lasu. Potem przesunęliśmy się w dół, by złapać mleczaka na tle pobliskiego kościoła.

Wilgoć też była, ale nas nie pogoniła (zmiana obiektywu na inny).

Wschód Marsa i Jowisza w towarzystwie Plejad bajka.

DSC02738copy.thumb.jpg.021f3273a1531850b26155d8f39edb64.jpg

W sumie w domu byłem prawie o 2:30. Po drodze minąłem kilka wiosek i jeśli chodzi o obserwacje to następnym razem jadę bliżej, w okolice miejscowości Turew - tam było ciemno jak w d. i bez żadnych latarni, do tego miejsce do rozstawienia. Muszę sprawdzić to miejsce 🙂

Dziś odsypianie...

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 2
Napisano

Poza Marsem i Jowiszem był też widoczny Uran.

plejady.thumb.png.6a3f96bc2bd49cbafa2a9f747c41f5d4.png

Dziś wieczorem mam imprezę grillową więc odpadam. Ale przy następnej okazji zjawię się na pewno ze sprzętem do stackowania DM.

Pomoc @Paweł Sz. jest nieoceniona.

• Like 1
Napisano

Cześć. Ja wczoraj nie dałem rady, bo byłbym dopiero po 23.30, więc rozłożyłem się na ogrodzie, ale dziś bardzo chętnie!

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Rzeczywiście wczoraj była wilgoć, ale seeing był niezły. Też mi się udało zaliczyć Saturna, Neptuna, Urana, a na koniec Marsa i Jowisza, już grubo po 2 w nocy (no i kilka gromadek). Drugi sprzęt łapał fotony 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, polaris napisał:

Czy dziś się ktoś wybiera w teren?

Jeśli nie padnę na pysk po wczorajszej nocce to moglbym się wybrać.

Odpadam dziś. Może wystawie pieska przed dom.

Edytowane przez Thomas

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

No to i ja zrobię sobie ogrodową sesję.

• Like 2

Napisano

Ja bym się wybrał, dam znać wieczorem.

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano

Ja też dziś rodzinnie chciałbym pooglądać Perseidy na leżakach w ogrodzie 😎

• Like 1