Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
17 minut temu, polaris napisał:

U mnie w połowie nocy porządnie lało. Po drugie łatwo Ci mówić, jak mieszkasz na północ od Poznania. Ja w kierunku północnym mam zaświetlenie LP całego Poznania, więc i tak dupa.

Niby tak ale mój znajomy spod Areny gołym okiem obserwował.

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano (edytowane)

Moja 5 w tym roku zorza z terenu PL, ta zdecydowanie najlepsza 🙂 

Godzina 22 - zorza przebija przez chmury, widać, że trwa show.

Godzina 23 - sprzęt schowany do auta, przez godzinę leje deszcz. Czekam.

Godzina 00 - przestaje padać, radary zgodnie z prognozami pokazują przejaśnienia, pojawiają się pierwsze gwiazdy i zorza.

Godzina 01 - na niebie zaczyna się szaleństwo, wskaźniki pokazują, że BZ ma nurkować.

Godzina 01:30 - BZ zanurkowało, zorza oszalała, Andromeda pływa w czerwieni.

Godzina 03 - wracam do domu, najlepsze momenty zorzy minęły, ale KP8 wciąż trwa.

Obserwowałem jakieś 10km na zachód od Stęszewa, powiem wam jedno - majowa zorza to przy tym pikuś. Tutaj kolory było widać gołym okiem od zachodu po wschód, w zenicie Andromeda skąpana w czerwieni, Orion przecięty czerwoną wstęgą, tańcząca zieleń po horyzont....

Mam 60GB zdjęć, tutaj kilka na szybko, gdzie saturacja jest na -10! W pewnym momencie myślałem, że mi matryca pęknie od kolorów 😄 
Możecie tylko żałować śpiochy, że nikt nie napisał i nie chciał zaryzykować, tym bardziej że tylko dla naszego regionu mieliśmy korzystne prognozy na noc, reszta Polski była pod kołderką 🙂 

Spałem dziś 3h, ale wiem jedno - było warto.

DSC02383.jpg

DSC02512.jpg

DSC02569.jpg

DSC02410.thumb.jpg.0d580bf5f49981569c5ab796a7a8cbe9.jpg

DSC02620.thumb.jpg.2de1ba1dfd7ebfcfd0385c220aa344d9.jpg

DSC02419.thumb.jpg.c7d22c6439b4ad00cdb92e14959bcb35.jpg

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 4
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

@Paweł Sz.  Potwierdzam! Zielone i czerwone filary okiem nieuzbrojonym było widać bez problemu. Zorza z maja nie była tak intensywna. Do tego jeszcze tuż przed 1:00 przeleciał piękny, bardzo jasny bolid w stronę zorzy! To chyba ten który uwieczniłeś na pierwszej fotce. Ja siedziałem na swoim balkonie w Biedrusku, z którego mam widok na północ. Do tego, w tym kierunku nie ma świateł bo poligon więc widoki były cacy 🙂 Ciekawe czy warunki się utrzymają do wieczora.

20241011_013347.jpg

Edytowane przez micropoint
  • Like 4
  • Thanks 1

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano (edytowane)

@micropoint @Paweł Sz.  świetne zdjęcia! Pamiętam klimat majowej i sierpniowej zorzy, więc domyślam się jak było dziś w nocy🙂

1 godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

(...)
Możecie tylko żałować śpiochy, że nikt nie napisał i nie chciał zaryzykować, tym bardziej że tylko dla naszego regionu mieliśmy korzystne prognozy na noc, reszta Polski była pod kołderką 🙂 

(...)

Ja żałuję, ale niestety, tak czasem bywa - nie ma dobrego momentu na wypadki i nocne bieganie po SOR-ach, zdrowie wszakże najważniejsze 😉 No i mam nadzieję, że nasze Słońce nie pokazało jeszcze wszystkiego w tym roku - takie wspólne zdjęcie poznańskiej grupy na tle zorzy to byłby sztos!

Edytowane przez Michał Sz.
  • Like 1

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano

Cześć 

Dwa tematy

1) podrzucili mi informacje że dzisiaj o 18:30 będzie widać kometę - może to ktoś bardziej doświadczony potwierdzić?

2) podrzucam link do artykułu na FB, Obserwatorium w Kościanie organizuje oglądanie komety na stadionie, nie wiem co i jak ale może kogoś zainteresuje. 

img_1_1728738782715.jpg

Napisano

Wątpię czy dziś o 18.30 będzie ją widać. Wczoraj udało się ją wypatrzeć ok 18.50 ale wciąż jeszcze bardzo słabą skąpaną w gęstej atmosferze nisko nad horyzontem ok 2°. Do tego jeszcze prognozy na dzisiejszy wieczór są niekorzystne. Prognozy dla naszych terenów przewidują pogodny wieczór na wtorek. Myślę, że wtedy już bez problemu będzie ją widać. Jedyny minus to Ksieżyc zbliżający się do pełni. No ale cieszmy sie z tego co mamy.😉 Oby tylko pogoda dopisała.

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Thomas napisał:

Planujemy z @polaris jechać na groblę w Rogalinku. To sprawdzona miejscówka z odsłoniętym zachodnim horyzontem. 

https://maps.app.goo.gl/9VTnrytQQXfA3DaH9

Kurczę, tylko tam Mosina będzie walić LP plus komin... Dajcie znać, powodzenia, ja dziś chcę uciec nieco dalej, bo wczoraj światła mi przeszkadzały...

Dorzucam jeszcze z wczoraj stack 20 x 7s bez prowadzenia na samyang 85mm, iso 320, f/2.8:

stack-final.jpg

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 3
Napisano

To zdjęcie zrobiłem idąc kilkadziesiąt metrów dalej, w głąb lewej ścieżki. Na samym rozwidleniu leżą jakieś bulwy pod białą plandeką, więc był to mało ciekawy kadr 😉 Miejsca jest tam sporo, można spokojnie wjechać głębiej, droga gruntowa ale z tych premium.

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano
16 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Tylko co to za syf na zachodzie wisi wbrew prognozom?!

Co masz na myśli?
Ja nie mam doświadczenia w obserwacji 🙂
Czy z tego miejsca goły okiem
można będzie  znaleźć Tsuchinshan-ATLAS  ?

Napisano
22 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

Tylko co to za syf na zachodzie wisi wbrew prognozom?!

Aktualna sytuacja (SW - W) 10 km od wczorajszej miejscówki 🤨

IMG_1487.thumb.jpeg.27f8f3d7eab9afe06b6d25ee3188bec3.jpeg