Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 minuty temu, taffik napisał:

Nie pierwszy 😉

Żeby tylko ta zasada obowiązywała podczas zaćmienia Księżyca.

• Like 2

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam 6.5mm

• Thanks 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Rozumiem, że na jakieś testy? Nie ma sprawy. Tylko z nocami kiepsko...

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Zapowiadają się warunki w piątek. Myślę o wyjeździe do Będlewa mimo białych nocy...

Napisano

Drawieński Park Narodowy, okolice Wałcza z widokiem na południe i ciemne niebo - ktoś chętny zarwać nockę w piątek i spojrzeć na Drogę Mleczną? Bo mam zamiar się wybrać 🙂

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 SD APO
szeptykosmosu.pl

Napisano
44 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

Drawieński Park Narodowy, okolice Wałcza z widokiem na południe i ciemne niebo - ktoś chętny zarwać nockę w piątek i spojrzeć na Drogę Mleczną? Bo mam zamiar się wybrać 🙂

Masz tam jakąś sprawdzoną miejscówkę? Podeślij pinezkę jak możesz 🙂

DO Extreme ED 10x50, Seestar S50

Napisano

Ja nie ale kolega @Paweł Sz. jak widać chyba ma 😉

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano

No to tylko Pytlandia a obserwacje za domkiem kubanosa 🙂

18" Pablitus F/4.2, APM XWA 9 mm 100°, ES 12 mm 92°, ES 17 mm 92°, Maxvision 30 mm 82°, Lumicon UHC 2", Svbony OIII 7nm 2", Bushnell Nitro 10x42, bino Denkmeier Big Easy.

Napisano (edytowane)
30 minut temu, micropoint napisał:

No to tylko Pytlandia a obserwacje za domkiem kubanosa 🙂

Mam kilka miejsc, razem z @Michał Sz. może pojedziemy na miejscówkę bliżej Wałcza (chodzi o sprawny dojazd i rozstawienie, żeby nie jeździć przez pola i lasy w nocy).

Tutaj:  jest asfaltowa droga, coś jak na Folwarku, byłem tam za dnia i wyglądało spoko, pytanie jak w nocy...
https://maps.app.goo.gl/MwKnCZ2zUw9p8YVY7

Zrzut ekranu 2025-05-22 083923.png

Edytowane przez Paweł Sz.

szeptykosmosu.pl

Napisano

To czy ktoś dziś do Będlewa się wybiera? Powinno być chyba nienajgorzej.

Napisano

Niestety zmuszony jestem odpuścić.

Żałuję bo niebo zapowiada się całkiem przyzwoicie.

Napisano

Ja chyba też się tylko wystawię jednak w ogrodzie

Napisano
52 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

Byliśmy, przednia wyprawa z przygodami 🙂 Mapa swoje, życie swoje 😃

Czyli wyprawa udana. 😉

Co zobaczyliście?

Napisano
48 minut temu, Thomas napisał:

Czyli wyprawa udana. 😉

Co zobaczyliście?

Dużo polnych dróg i wzniesień w lesie 😃 Do tego kilka królików 😃 ..a z obserwacji to ładna Droga Mleczna, M6 i M7 nad horyzontem 🙂 Temperatura zimowa w okolicy 0 stopni, sprzęt oszroniony, świt już widoczny solidnie około 2:30, w drodze powrotnej przepiękny wschodzący sierp Księżyca i Wenus nad zamgloną doliną Noteci 🙂

szeptykosmosu.pl

• 1 miesiąc później...
Napisano

Białe noce kończą się na naszej szerokości w tym tygodniu. Jutro mogą być warunki. Ktoś rozważa wyjazd pod Będlewo albo Wiry? Ciekawe ile Seestarów przybyło od maja...

PS: Wczoraj "przywitałem się" po długiej przerwie z Saturnem. Księżyc ok. 2 w nocy był bajkowy. Seestara wciąż nie mam.

image.thumb.png.d093f466905a6884e5783f29a6881af6.png

• Like 2

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, polaris napisał:

@taffik i jak tam prognozy?

Jak to u nas zawsze 😉 Ale od 22 do północy mają być niemal wyłącznie niskie chmury, więc można próbować szukać dziur 😄Wyjazd w takich warunkach nie ma sensu, ale z ogródka może coś się upoluje 🤔Póki co właśnie upolowałem tęczę 🤣

Edytowane przez taffik