Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

...fajnie było znów popatrzeć wspólnie na nocne niebo

Tak, tym bardziej, że warunki były bardzo dobre. Z moich kilku razy na tej nowej miejscówce te wczorajsze obserwacje były chyba najbardziej udane. Zapakowałem do auta jednak nie tylko lornetki (jak planowałem), ale też Askara APO 120 na CEM26. Dojechałem na miejsce ok. 22:15. @Thomas i @Michał Sz. byli kilka minut wcześniej. Na początku było sporo chmur, mogliśmy niespiesznie sobie gawędzić i rozstawiać sprzęt. Około 23:00 dojechał @Paweł Sz.  i jeszcze przez pół godziny coś tam się snuło, głównie nisko nad południowym horyzontem, ale potem było już rewelacyjnie z doskonale widoczną Drogą Mleczną. Zmierzyliśmy moim nowym miernikiem SQM-L - wyszło 20.62 mag/arcsek2.

Udało się złapać m.in., Lagunę z filtrem UHC, wschodniego i zachodniego Vaila z OIII (szczególnie wschodni robił wrażenie - żałuję, że nie próbowałem skadrować obydwu, bo w ES30mm 82 chyba by się udało), kilka planetarek i gromad kulistych. Pod koniec obserwacji zza drzew wyłonił się Saturn. Zrobiliśmy wspólnie lornetkowy przegląd, bo było ich trochę na miejscu. @Thomas łapał fotony seestarem - m.in. Dziką Kaczkę.

Na koniec dziękowałem kolegom, że mnie zmotywowali do tego wyjazdu, bo pewnie sam bym się nie zdecydował, a było warto. Aha i jeszcze zdjęcia, które pokazywał @Thomas robione komórką "z biodra" z jego nowego Lunta też zapamiętam 😉

Do następnego razu!

Edytowane przez taffik
  • Like 2
  • Thanks 2

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Winien jestem kolegom dwa sprostowania, jeśli chodzi o ceny dwóch rzeczy, które miałem ze sobą wczoraj:

Za Vanguard Endeavor ED II 8x42 zapłaciłem w listopadzie 764zł (a nie 700zł). Na sąsiednim forum opisałem zakup tej lornetki na Amazon.pl i wrzuciłem zrzut ekranu z mojego koszyka, na którym ten sam model jest w dwóch różnych cenach. Jakiś bałagan tam mieli na Black Friday, bo cena promocyjna (obniżka z 1335zł) i tak była wyższa niż cena bez promocji tego samego modelu, tylko u nich w systemie był to jakby inny model 😉 https://astropolis.pl/topic/93823-zakup-lornetek-vanguard-endeavor-ed-ii-8x42-oraz-apm-ed-10x50-magnesium-triumf-i-tragedia/#comment-1078284

Za SQM-L zapłaciłem jednak 599 a nie 499. Te 99 jest k... mylące - jakbym zapłacił 600zł to bym pamiętał, że to 600, a tak coś mi utkwiła ta piątka z przodu i zakodowałem sobie, że zapłaciłem 500 🤣 Tu recenzja Radosława Ambrożego tego miernika (dostępnego na markecie sąsiedniego forum) sprzed miesiąca: 

• Like 1
  • Thanks 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Cieszę się, że udało Wam się spotkać. Ja niestety nie miałem jak dojechać, a dodatkowo padłem na taki pysk, że chyba bym nie wrócił.

• Haha 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano

Fajnie było znów się spotkać po białych nocach na wspólnych obserwacjach. Szkoda, że reszta "poznaniakow" do nas nie dotarła.

Na ten wyjazd zabralem jedynie Seestara w nadzieji na złapanie jakiś EMek w Strzelcu. Połowiczne się to udało ale dopiero w połowie naszych obserwacji kiedy do reszty chmury na horyzoncie się wytopiły.

Dzięki @Michał Sz.za towarzystwo podczas jazdy z małymi przygodami 😉. Na miejsce dotarliśmy pierwsi i pierwsze co nas zadziwiło to stosunkowo niska temperatura ok 13°C o wilgoci nie wspominając. Na szczęście mój S50 ma podgrzewana optykę więc wilgoć mu nie straszna. Po chwili dojechał do nas @taffik a na końcu @Paweł Sz. . Początkowo ucielismy sobie pogawędkę o filmach  SF a Paweł podzielił się z nami swoimi wrażeniami z poszukiwania na giełdach nowej lornetki. @taffik pokazał nam urządzenie do pomiaru ciemności nocnego  nieba. Fajny gadżet choć trochę drogi. W maksymalnej fazie nocy kiedy wydawało nam się, że jest najcienmiej wskazywał 20,60mg.

Z tej sesji oprócz własnych zdobyczy zrobionych Seestarem bardzo podobał mi się widok Vaila w @taffik Askarze. Powiem szczerze, że dawno już nie widziałem tak ładnie kontrastującego Vaila. W połączeniu z ES 30mm dawał świetny widok.

A oto mój urobek 

Na pierwszy ogień testowo poszła M13

1753911712634.thumb.jpg.fcb65b59f42eb0fc9dbe75437fea0459.jpg

A na drugi - Omega M17

1753913854373.thumb.jpg.b1da5c08c8a96e5f95ef628dbed36702.jpg

Do następnego razu...

• Like 6

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Ja niestety jak Polaris, nieprzespana poprzednia nocka i padłem na ryj. Fajnie ze Wam się udało

Sky-Watcher Dobson 10" Flex Tube

ES 14 mm 82, ES 20 mm 100, APM 9 mm 100, bino WO 1.25, WO 20mm 66 x 2

Nikon Action EX 10x50 CF

Napisano

Koledzy pamiętacie jak widzieliśmy wczoraj na niebie  bolid? O której to było godzinie? Podobno wczoraj w naszą atmosferę uderzył bolid, który przybył z odległych rejonów naszego układu Slonecznego. Jest krótki materiał na astrolife, o tym zjawisku.

Jak myślicie to był właśnie ten który wczoraj widzieliśmy?

Napisano

Nie sprawdzałem godziny, ale jeden z tych, które widzieliśmy był naprawdę spory (chodzi mi o grubość). To mógł być ten, tyle że ja zielonkawego koloru jak na Astrolife nie kojarzę...

Napisano

Hmm🤔...może faktycznie to nie był ten sam bolid. Tak czy inaczej coś widzieliśmy i był on spory. Swoją drogą ciekawe jak w tym roku wypadną Perseidy?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy jutro ktoś planuje wyjazd do Będlewa? Wczoraj warunki były rewelacyjne. Spędziłem prawie 4h na ogrodzie i byłem w szoku, bo już nie pamiętam, kiedy ostatni raz widziałem spod domu niektóre obiekty, które wczoraj bez problemu dało się wyłuskać, jak Veil czy Orzeł, i to mimo tego, że przez kilka lat zaświetlenie się mocno u mnie zwiększyło. W ogóle, jeśli u mnie widać wyraźnie wszystkie gwiazdy Delfina i Strzały to prawie cud. A Omega biła po oczach. Niestety Laguna była już za nisko - za dachami sąsiadów.

BedlewoCO2025-08-18.thumb.jpg.71c8f528ac767cc55e860eaa2a45bb5e.jpg

Napisano

Mnie w ciągu najbliższych dni nie będzie. Jeśli chodzi zaś o warunki to wydaję mi się, że lepsze były z soboty/niedzielę.

Oceniam to na podstawie widoczności gwiazd na niebie szczególne po dobrej widoczności słabszych gwiazd z małego wozu. W sobotę te gwiazdy były doskonale widoczne a wczoraj już jednak słabsze. 

@taffik czy ten Twój miernik SQM-L pokazuje również do jakiej jasności gwiazdowej widać na niebie?

Napisano
2 godziny temu, Thomas napisał:

@taffik czy ten Twój miernik SQM-L pokazuje również do jakiej jasności gwiazdowej widać na niebie?

Tak, ale wczoraj nie zwróciłem na to uwagi (rozumiem, że chodzi o tzw. NELM - Naked Eye Limiting Magnitude). Używałem wczoraj miernika tylko po to, żeby sprawdzić SQM i było wyjątkowo dobrze - tuż przed wschodem Księżyca pokazał 19,25mag/arcsec2. Miernik mam dopiero od kilku tygodni, ale pokazywał mi na ogół od 18,70 do 19,05mag/arcsec2. Nie wiem, może ludzie z długiego weekendu nie zdążyli wrócić stojąc w korkach na zakopiance i dlatego było tak ciemno? 😀

• Haha 1

Napisano
9 godzin temu, taffik napisał:

Czy jutro ktoś planuje wyjazd do Będlewa? 

8 godzin temu, polaris napisał:

Jeśli chodzi o dziś, to spróbuję rozważyć wyjazd.

Ja bym chętnie wyskoczył, ale raczej jutro. Dziś mogę nie dać rady - wczoraj późno wróciliśmy z rodzinnego wyjazdu i czuję, że nie dotrwam do momentu nastania nocy astronomicznej 😉

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano

Ja się wstępnie nastawiam na jutro

Napisano (edytowane)

Ja jeszcze nie wiem, bo jutro około 4 szykuje się fajny spektakl (Merkury, Wenus, Księżyc, Jowisz), który chyba warto zobaczyć, ale wymaga sporo determinacji:

Screenshot_20250819-123201.png

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Jak mi się wieczorem nie właczy tryb "nic mi się nie chce" to podskoczę na folwark 

Sky-Watcher Dobson 10" Flex Tube

ES 14 mm 82, ES 20 mm 100, APM 9 mm 100, bino WO 1.25, WO 20mm 66 x 2

Nikon Action EX 10x50 CF

Napisano
Godzinę temu, polaris napisał:

To robimy coś dziś?

Ja na pewno. Nie wiem tylko czy Będlewo czy Folwark. Folwark trochę kusi, ale jadę tam prawie 40min, tyle co do Będlewa i z powrotem...

Napisano

Ja bym optował za Folwarkiem tym razem. Jest dalej, ale chyba jednak ciemniej. Może starczy też motywacji (i herbaty), by dotrwać do porannej koniunkcji 😁

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano (edytowane)

OK, Folwark. Ja będę ok. 21.30, ale nie nastawiam się na całą noc. Co innego, gdyby to był weekend...

Edytowane przez taffik
  • Like 1