Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie wyczyściło się na ok. 1.5h od 22:30. Wyszedłem z lornetką, ale po północy znowu rozlało się mleko. Już więcej nie czekałem.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Jeśli dojadę to na lekko i krótko. W poniedziałek muszę być wyjątkowo wcześnie w pracy i muszę być wyjątkowo "trzeźwy" 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
6 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Jak możesz zabierz TS Semi Apo 100 z kitami (jeśli masz)

Mam. Tych "kitowych" żal by się było pozbywać, bo do tej lornetki w zestawie są całkiem porządne okulary (18mm, płaskie pole, 60 stopni).

• Like 1
Napisano (edytowane)

Ja chyba na Folwark nie dojadę (ale jeszcze nie mówię zdecydowanie nie). Na 75% wyląduję na jakieś 1.5-2godz. przy tym mostku pod Wirami. Jeśli miałbym dojechać na Folwark to też ok. 21.00-21.30.

Udanych obserwacji!

Edytowane przez taffik

Napisano

I jak zapachy? Na mostku bezwonnie. Piękny Księżyc (już za drzewami) i leciutki ślad DM w Łabędziu.

Napisano

I jeszcze zające prawie jedzące z ręki 😉

Napisano (edytowane)

@piotrfie, @polaris, @Paweł Sz. , @Thomas (+1 Gość) dzięki za spotkanie w ostatnią noc kalendarzowego lata 😉

Tradycyjnie na Folwarku było dużo dobrych obserwacji (na polu w sumie 3 refraktory i 4 lornetki), akcenty astrofotograficzne oraz jak zawsze świetne rozmowy z humorem, ale na oczekiwanym poziomie 😉 Tej nocy kontynuowaliśmy porównanie obrazów jakie dają nasze lornety 15x70, w międzyczasie zerkając przez setkę TS Semi Apo na szereg obiektów - od klasyków po planety (Pluton - igła! 😉). Pogoda dopisała, ale rosnąca wilgotność była dokuczliwa, zwłaszcza dla lornetek. Na szczęście w bagażnikach czekały jeszcze sprzęty zapasowe, które pozwoliły kontynuować obserwacje. Po zaparowaniu mojej lornety rozstawiłem się z ED-kiem od SVBony. Miałem też okazję przetestować sterowanie montażem AZ-GTi za pomocą pilota SynScan i muszę przyznać, że w nocy to dużo wygodniejsze rozwiązanie od aplikacji SynScan na telefonie. Teleskop w konfiguracji z Morfeuszem 12,5 mm trafiał obiekty w zasadzie w punkt, a subtelne podświetlenie pilota i duże przyciski zapewniały komfort i ergonomię podczas sterowania ręcznego.

Ciekawie prezentowała się także lornetka Fujinon 10x50. Widoki zachwycały od pierwszego spojrzenia: ostrość gwiazd praktycznie w całym, szerokim polu - Gromada Podwójna wyglądała spektakularnie. Bardziej detaliczną recenzję przedstawi na pewno Paweł, ale od siebie napiszę, że dawno nie widziałem tak dobrych obrazów w klasycznej 10x50.

I tak minęły w sumie 3 godziny obserwacji - w okolicach 1 w nocy opuściliśmy z Piotrem Folwark jako ostatni 🙂

Do następnego razu!

Edytowane przez Michał Sz.
  • Like 4
  • Thanks 2

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano
6 minut temu, polaris napisał:

Na drugim zdjęciu wyraźnie widać, że @piotrfie jara coś mocnego. Dym na całe niebo.

Pewnie wypala matryce fotonami 😄 

• Haha 1

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano
9 minut temu, polaris napisał:

Na drugim zdjęciu wyraźnie widać, że @piotrfie jara coś mocnego. Dym na całe niebo.

A ja myślę, że cygaro Bode'go 😉

• Haha 1

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600