Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja chciałem bardziej rodzinnie poobserwować, choć trochę się obawiam się, że reszta współobserwatorów może się dość szybko "nacieszyć" widokiem 😉 Dlatego nie wiem, czy powinienem gdzieś dalej w ogóle jechać, no chyba że w dwa auta...

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
22 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

Jedziecie jutro na zaćmienie do Rogalinka?

Jedziemy ale nie wiemy jeszcze gdzie. Mamy kilka opcji i nie wiemy na którą miejscówkę się zdecydować.

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Go west 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

I jak tam w terenie? Zaraz początek fazy całkowitej. Ja zostałem w domu, trochę chmur jednak wisi nad wschodnim horyzontem. Liczę, że w trakcie fazy całkowitej aż tak bardzo nie będą przeszkadzać 😉

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano

Ja dopiero pakuję sprzęt do auta - chciałbym zobaczyć początek końca 😉, a jak pisałem - nie sądzę by moi współtowarzysze obserwacyjni dziś wytrzymali dłużej niż 45min 😀

Napisano
22 godziny temu, Thomas napisał:

Jedziemy ale nie wiemy jeszcze gdzie. Mamy kilka opcji i nie wiemy na którą miejscówkę się zdecydować

To w końcu zdecydowaliście się, czy nie mogliście do końca? 😉 Możemy liczyć na jakąś fotorelację (jak ktoś nie ma dość innych fotek z wczoraj)? Ja zdjęć nie robiłem, poza jednym z przygotowań (poniżej), bo tak jak pisałem wybrałem się tylko z lornetkami z rodziną (a rodzinkę mam dużą) na pld-zach od Stęszewa. 

Zacmienie2025.thumb.jpg.567a9cd0e7a61763d8b4be537d7e4240.jpg

• Like 2

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, taffik napisał:

To w końcu zdecydowaliście się, czy nie mogliście do końca? 😉 Możemy liczyć na jakąś fotorelację (jak ktoś nie ma dość innych fotek z wczoraj)? Ja zdjęć nie robiłem, poza jednym z przygotowań (poniżej), bo tak jak pisałem wybrałem się tylko z lornetkami z rodziną (a rodzinkę mam dużą) na pld-zach od Stęszewa. 

Zacmienie2025.thumb.jpg.567a9cd0e7a61763d8b4be537d7e4240.jpg

I ty mi piszesz, że 4 lornetki to dużo, a sam masz 6, a 7 jest w drodze? 😉 
A ta miejscówka to był chyba jakiś top secret, żebyśmy czasami nie przyjechali 😄

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
12 minut temu, Paweł Sz. napisał:

I ty mi piszesz, że 4 lornetki to dużo, a sam masz 6, a 7 jest w drodze?

Przecież Ci pisałem, że mam wrażenie, że hobby się zmienia w zbieractwo, ale to nie do końca tak 😉

- Voyager II to lornetka mojego najmłodszego syna

- Tento to pamiątka z dzieciństwa (pierwszy raz na powietrzu wczoraj od lat)

- Sky Master Pro ED 15x70 już jest na giełdzie i nie czuję się już właścicielem (tylko jeszcze musi się znaleźć kupiec)

- APM 10x50 ED (leżakowa lornetka) jeszcze nie na giełdzie, ale się przymierzam do sprzedaży

- TS-ka 15x70 to raczej takie "długoterminowe wypożyczenie" - ciekawa historia transakcji kupna, kiedyś Wam opowiem (sprzedający kilka dni po sprzedaży zaproponował "odkup", ale na moją prośbę to odsunęliśmy w czasie)

Czyli zostaje mi na razie tylko Vanguard, zatem dzisiejszy mój (nasz) zakup uważam za całkowicie uzasadniony 🤣

• Haha 1

Napisano
19 minut temu, Paweł Sz. napisał:

A ta miejscówka to był chyba jakiś top secret, żebyśmy czasami nie przyjechali 😄

Miejscówka wybrana trochę jak na filmie Twister. Zaczęliśmy od Konarzewa i na żywo sprawdzaliśmy radar pogodowy i chmury na niebie i tak dojechaliśmy za Stęszew. Fajna miejscówka, ładnie było widać zanikającą DM w miarę powiększania się Księżyca

Napisano (edytowane)
1 minutę temu, taffik napisał:

Miejscówka wybrana trochę jak na filmie Twister. Zaczęliśmy od Konarzewa i na żywo sprawdzaliśmy radar pogodowy i chmury na niebie i tak dojechaliśmy za Stęszew. Fajna miejscówka, ładnie było widać zanikającą DM w miarę powiększania się Księżyca

Akurat tutaj chodziło mi o Thomasa 😄 A z ciekawości gdzie za Stęszewem? Bo często tam bywam 😉 

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Haha 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
55 minut temu, Paweł Sz. napisał:

A z ciekawości gdzie za Stęszewem? Bo często tam bywam

W sumie to niedaleko naszej miejscówki w Będlewie, ale po drugiej stronie S5. Nie nadaje się na normalne obserwacje - ze względu na światła nadjeżdżających aut od południa, ale na Księżyc wczoraj było OK (i już nam się nie chciało szukać więcej, a aut przejechało może 5 przez ok. 45min obserwacji)

Screenshot2025-09-08.thumb.jpg.c82a340c5019b41e85fd0a1c2889b4e5.jpg

Napisano
21 minut temu, taffik napisał:

W sumie to niedaleko naszej miejscówki w Będlewie, ale po drugiej stronie S5. Nie nadaje się na normalne obserwacje - ze względu na światła nadjeżdżających aut od południa, ale na Księżyc wczoraj było OK (i już nam się nie chciało szukać więcej, a aut przejechało może 5 przez ok. 45min obserwacji)

Screenshot2025-09-08.thumb.jpg.c82a340c5019b41e85fd0a1c2889b4e5.jpg

Znam to miejsce, polowałem tam kiedyś na zorzę 🙂

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
3 godziny temu, taffik napisał:

To w końcu zdecydowaliście się, czy nie mogliście do końca? 😉 Możemy liczyć na jakąś fotorelację (jak ktoś nie ma dość innych fotek z wczoraj)? 

Praktycznie do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy gdzie jechać. Mając na względzie przesówajace się chmury braliśmy pod uwagę różne warianty. Umówiliśmy się w Luboniu i po krótkiej naradzie udaliśmy się w kierunku Rogalinka. Początkowo pojechaliśmy na miejscówkę na lewo za mostem na okoliczne pola. Niesty pas drzew i chmury na horyzoncie zniechęciły nas. Chcieliśmy jechać dalej na południe ale postanowiliśmy sprawdzić jak wygląda sytuacja na grobli w Rogalinku. Kiedy tam się zjawiliśmy okazało się, że było już sporo innych miłośników zaćmienia. Nie byliśmy do końca przekonani ale ostatecznie zdecydowaliśmy się zostać. 

Wschodu Księżyca nie udało nam się zaobserwiwać z powodu chmur. Dopiero krótko przed 20.00 udało nam się w końcu dojrzeć rdzawy Księżyc. Ogólnie przez większą część zaćmienia mielismy sporo czystego nieba choć były i też momenty z zachmurzeniem. Dodam jeszcze, że bylimy we czwórkę z @Acidtea @polaris I kolegą Tomkiem  z Rogalinka.

20250907_193259.jpg

20250907_201839.jpg

20250907_203321.jpg

20250907_215141.jpg

1757280967167.jpg

1757281063443.jpg

1757281085525.jpg

• Like 7

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Na spotkaniu na Folwarku w ostatnią noc wakacji, jak to @polaris zauważył, coś tam ostro jarałem, aż wreszcie wyjarałem Orła siedzącego już prawie na czubkach choinek w lesie.

Nie wyszło tego dużo, tylko 18x300s, ale jest. Palone jak zwykle TS15028, ASI 533MC Pro, Antlia ALP-T.

Co do obróbki, nie mogłem się zdecydować, ale mając już nieco dość naturalnej wodorowej kolorystyki w wersji drugiej nieco pokombinowałem z paletą.

Czy lepiej - rzecz gustu, ale przynajmniej inaczej 😉

M16.thumb.jpg.0b26b490c8c5fe1e9eae3533d4e7c623.jpg

M16a.thumb.jpg.3e2f64a12b680c89d35e74fb0a94aefa.jpg

Edytowane przez piotrfie
  • Like 6
Napisano
Godzinę temu, polaris napisał:

Fajne zdjęcia. Ja nie robiłem. Gdybym w niedzielę miał już drugiego Morfeusza 17,5mm, który przyszedł dopiero wczoraj, to może bym czegoś na poważnie spróbował, ale obserwacje z lornetkami też były udane 😉 Morfeusze w bino udało mi się wczoraj potestować "nad dachami sąsiadów" w moim APO - był zachwyt 😀 Najciekawiej wyglądało "lewitujące" centralne wypiętrzenie w Petawiuszu. Zaznaczyłem poniżej na zdjęciu, ale robionym tylko "z ręki" i to po dwóch lampkach wina o jakże adekwatnej nazwie (to na uczczenie nowego nabytku, a w zasadzie dwóch nowych nabytków 🙃).

20250910_01.thumb.jpg.3b61e418da5be3da443f92c98c58fb82.jpg

20250910_02a.thumb.jpg.1c15b74c0317351bd77c5dd3e4fbf102.jpg

20250910_03.thumb.jpg.0bfc685fe244d87d6d3a5c96810eb1a8.jpg

• Like 3

Napisano
3 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

co to za tuba?

Pawle, to Askar APO 120

Miałem go kilka razy na naszych obserwacjach, a na jednej z nich (mostek za Wirami) jakoś tak na początku roku robiłem unboxing 😉 Były wtedy takie sympatyczne nowe koleżanki z dużym zapałem, którym @Thomas tłumaczył nuanse sprzętowe (już się więcej nie pokazały chyba). W tym APO można odkręcić część tuby specjalnie pod bino (m.in. dlatego się na ten teleskop zdecydowałem). Na filmiku poniżej widać jak to działa tak od 47 sekundy:

• Haha 1

Napisano
3 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

@taffik co to za tuba? Mam jeszcze pytanie do pozostałych, czy do waszych teleskopów (TS od Thomasa i Polaris, czy też Svbony Michała) można "podłączyć" nasadkę bino? Będzie normalnie ostrzyć?

Standardowe tuby nie będą ostrzyć z bino. Tak jak pisał @taffik Askar-y mają fabrycznie możliwość skrócenia i pewnie wtedy bino ostrzy bez barlowa.

Natomiast można podłączyć nasadkę bino na wprost, bez kątówki, wtedy wyostrzy tyle że komfortowe to to nie jest 🙂 

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano

@Paweł Sz.  nie testowałem, ale na 99% mój SVBony nie będzie ostrzyć z bino bez barlowa tak jak napisał @wojt0000. Na rynku są dostępne bino z zerowym torem optycznym, np. https://www.astroshop.pl/instrumenty/omegon-nasadka-binokularowa-pro-triton-1-25-/p,57295, ale Morfeusze chyba odpadają:

Cytat

Ta nasadka bino działa optymalnie z okularami o średnicy przysłony wynoszącej 22 mm. W przypadku okularów o większej przysłonie, widoczne może być winietowanie lub przycięcie pola widzenia

Napisano
25 minut temu, Michał Sz. napisał:

(...) ale Morfeusze chyba odpadają:

Poszukałem głębiej i tylko dla najdłuższej ogniskowej (17,5 mm) pole zostałoby przycięte, od 14 mm będzie ok. Przy takich okularach wyjdzie prawie 2 stopnie pola przy 40x i źrenicy 2 mm jeśli zastosowałbym tę nasadkę bino w moim SvBony. Tylko zakup tej nasadki i dwóch Morfeuszy nie skleja się to cenowo 😉

image.thumb.png.1611b4e46a07b8d5f4c5c4d334e62695.png

Napisano

Nowa wersja Tulipana

Czasem warto przejrzeć stary materiał (https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/20159-obserwacje-i-spotkania-astronomiczne-region-pozna%C5%84/page/140/#findComment-393572).
No może nie tak stary, bo sprzed niecałego miesiąca, ale jednak warto czasem podejść do niego z inną obróbką.
Coraz bardziej przekonuję się do zdjęć w "fałszywej" palecie kolorów. Często nie tylko lepiej to wygląda, ale widać więcej szczegółów, które nie są dobrze widoczne, gdy wszystko się czerwieni.

Tulip.thumb.jpg.ac2a77a8809b85773855c935dbc6abb5.jpg

• Like 2