Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Chyba przegapiłem tą trzecią

Ja też, ale widok komety Lemmon w SRBC 15x56 to zrekompensował 😉 Fotki wyszły?

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Fajne, ale czy to w ogóle możliwe, żeby się tak gwiazy odbijały w wodzie?

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
2 minuty temu, taffik napisał:

Tak, możliwe. Sam na swoich zdjęciach nocnych nad jeziorem uzyskuję podobny efekt. Aczkolwiek wiadomo, że tutaj jest też spory proces postprodukcji.

Na www opisał jak zrobił foto, kometę robił osobno innym sprzętem, generalnie gość co chwilę APODy zgarnia.

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
8 minut temu, taffik napisał:

Nawet kometa się odbija 😉

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano

Na tafli wody odbijają się dwie wyraźne gwiazdy na tle warkocza blisko komy. Na niebie ich nie widać i to mi się nie  podoba.

A jeśli kometa była zrobiona innym sprzętem, to już w ogóle jest interpretacja graficzna tego widoku, a nie astrofotografia.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
Teraz, Koszy89 napisał:

Nawet kometa się odbija

Taa... ale w to to już naprawdę mi trudno uwierzyć. Ta tafla to musiałaby być chyba jak lód gładka 😉

Napisano (edytowane)
30 minut temu, taffik napisał:

Taa... ale w to to już naprawdę mi trudno uwierzyć. Ta tafla to musiałaby być chyba jak lód gładka 😉

Zobacz to, moje dwa zdjęcia, nie ma tu żadnej ściemy, woda potrafi zaskakiwać w astro 😉 Co ciekawe wiele osób zarzucało mi tutaj, że dorabiałem gwiazdy na wodzie, bo nie widzą ich na niebie 😄 

495270961_1088260026671571_2632019217053

488879305_1063467299150844_5320690828276

Edytowane przez Paweł Sz.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
29 minut temu, polaris napisał:

Na tafli wody odbijają się dwie wyraźne gwiazdy na tle warkocza blisko komy. Na niebie ich nie widać i to mi się nie  podoba.

A jeśli kometa była zrobiona innym sprzętem, to już w ogóle jest interpretacja graficzna tego widoku, a nie astrofotografia.

W foto DM często dół robiony jest innym obiektywem, a jak ktoś ma dwa body to nawet osobnym sprzętem, żeby skrócić czas, potem blending w programie. To normalna praktyka dla wielu osób, czy w takim razie to już nie astrofoto? 🙂

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

No tak, jest to o tyle "nienaturalne", że gołym okiem tego nie uświadczysz, ale nie ma co porównywać czułości ludzkiego oka do sensora w aparacie/kamerze 😀 Ja tam w wodzie to tylko odbicie Księżyca widziałem kilka razy i zawsze tak pływało, że gdybym nie widział go nad wodą, to bym się nie domyślił, że to Księżyc 🙃

Napisano

Jak zwał, tak zwał - wygląda zacnie, jak wszystko co ma jakiś element "astro" estetycznie dopracowany (naturalny czy wyobrażony). Ja od kilkunastu lat mam na wszystkich kompach jedną i tę samą tapetę: https://gtgraphics.de/en/wallpapers/the-rise-of-a-planet-ii

To takie fajne połączenie "astrofotografii krajobrazowej" i swobodnej twórczości 😄 Inne tapety też mają świetne. Jest klimat.

Napisano

Chyba nawet bardziej mi się podoba - góry mają jednak swój urok 🙂

• Like 1

Napisano (edytowane)
57 minut temu, polaris napisał:

Krótka relacja z niedzielnego spotkania:

Trzy komety w jeden wieczór

Warkocz górny lemonki zdecydowanie lepiej widoczny na Twoim foto niż na materiale z seestara, ale to chyba przez większe pole.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Może pole, może apertura, może matryca. Trudno jednoznacznie ocenić, ale wyciągmięcie tego warkocza z tła kosztowało mnie wiele zdrowia i okupiłem to sporym kompromisem widocznym w tle.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano (edytowane)

Mi wyszło z ostatniego wypadu coś takiego, ale od razu napiszę, że zadowolony nie jestem 😉 Było to w sumie moje pożegnanie z krótkim epizodem astrofoto 🙂

Co ciekawe pierwsza fotka jest z kitowego obiektywu sony 28-70 f/6.3 na 70mm (+prowadzenie).

kometa-blog1copy.thumb.jpg.50abf41f9a009945bdfe9f3a9a4c1479.jpg

kometa-blog2copy.thumb.jpg.b30158a3bca542a1a1e1a179a908ddec.jpg

• Like 3

nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, polaris napisał:

Ile miałeś materiału na każde z tych zdjęć?

To pierwsze foto to 70mm, łącznie 10 x 120s na prowadzeniu, natomiast druga fotka to jedna klatka na 24mm f/1.4 około 10s bez prowadzenia.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

No bo to kitowy obiektyw na f/7, gdzie normalnie powinno być na minimum 2.8 😂 to szkło kosztuje chyba 400zł, nie nadaje się w zasadzie do niczego 🙂 A drugie foto było na "do widzenia" przy aucie 🙂

nieboprzezlornetke.pl