Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Sprawdzę jeszcze na spokojnie na mapie, byłem tam 2 lata temu w nocy i kilka razy za dnia,  w nocy miejscówka ciemniejsza niż folwark. W sumie teraz i tak pełnia, a łysy wysoko.

@Michał Sz. i @taffik wybieracie się? Mam pożyczonego Nikona 18x70 Astroluxe, chętnie bym go porównał chociaż przez chwilę z TS Marine 15x70 i SRBC 15x56.

Edytowane przez Paweł Sz.
Napisano (edytowane)

To jedziesz tam ostatecznie? Jeśli pojadę to raczej bliżej tej wioski Turew, aż za Zaniemyśl mi się nie chce szczerze mówiąc (z tego co widzę wychodzi godzina w jedną stronę) 😉

Rok temu w maju był tranzyt blisko nas, patrzyłem w Mosinie i było dobrze widać pomimo, że to chyba nie było centralnie w pasie.

Edytowane przez Paweł Sz.
Napisano

Niestety tym razem nie dam rady jechać. Ten tydzień mam napięty jak baranie j...i wieczorem padam na pysk.

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano
1 godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

Jeśli pojadę to raczej bliżej tej wioski Turew

Ta pinezka jest zdecydowanie za daleko od linii centralnej. Tam tranzyt trwa 0,33 sek.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano
W dniu 3.11.2025 o 09:30, Paweł Sz. napisał:

@Michał Sz. i @taffik wybieracie się?

Ja chętnie, choć tydzień też mam trudny. Tranzyt ISS mnie aż tak nie kręci. Jutro potwierdzę. Na teraz to tak 75% na TAK

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
W dniu 3.11.2025 o 09:30, Paweł Sz. napisał:

@Michał Sz. i @taffik wybieracie się? Mam pożyczonego Nikona 18x70 Astroluxe, chętnie bym go porównał chociaż przez chwilę z TS Marine 15x70 i SRBC 15x56.

Dziś niestety nie dam rady i patrząc na kolejne dni, to dopiero sobota realna. Akurat na ostatni z serii tranzytów ISS przed Księżycem 😉

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano

Ja jestem wykończony, ale wciąż chętny na obserwacje. Jeśli nie dziś to jutro lub pojutrze.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

@taffik dziękuję za bardzo fajną sesję w klimatycznych okolicznościach. Miło było się spotkać, pogadać i coś tam pooglądać, Tranzyt zaliczony, ale materiał słaby, planuję poprawkę na innych ustawieniach zestawu.

• Thanks 1

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, polaris napisał:

dziękuję za bardzo fajną sesję w klimatycznych okolicznościach

Tak, okoliczności były klimatyczne, mgła i Księżyc w pełni jak u Edgara Alana Poe. Brakowało tylko cmentarza w pobliżu i wyjących do Księżyca wilków (były za to rechoczące żaby 😀). To był jeden z "oryginalniejszych" wypadów obserwacyjnych. 45min podróży w jedną stronę dla 0.66 sekundy obserwacji przelotu ISS na tle tarczy Księżyca. No bo co jeszcze można zobaczyć przy superpełni? Dość nietypowy był jeszcze widok Jowisza przez lornetkę 15x56 z ciekawie ułożonymi księżycami 😉Plus trochę zabawy lornetką 6x32 z rozległymi gromadami, ale przy Księżycu nap... jak lampa za dużo frajdy z tego nie było 😄Ale tranzyt zaobserwowany - udało mi się nie mrugnąć w najważniejszym momencie, dzięki temu, że @polaris odliczał na głos sekundy, trzymając palec na spuście migawki 🙃

stellarium-001.jpg.5cc2b6dfe858630e4c0868ac56acfb2c.jpg

Edytowane przez taffik
  • Like 2

Napisano

@polaris@taffik żałuje, że nie było mnie z Wami. Tym razem jednak musiałem odpuścić. 

Z opisu wynika, że był to bardzo klimatyczny i nieco sentymentalny wypad. Księżyc tej nocy walił jak oszalały. A przed świtem już o godz. 5.00 bezlitośnie jego poświata wdzierała się przez okno mojej sypialni skutecznie mnie wybudzając. Dobrze, że nie poczułem zewu natury...😁

@polaris wspomniałeś w relacji o kolejnym tranzycie. Zdradzisz kiedy i gdzie?

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Może i ja tym razem spróbuję uchwycić na zdjęciu... Dziś poluję na tranzyt Tytana moim SCT 8" (nie idzie łatwo), a ok. 23.00 na Jowiszu też się ładny spektakl zapowiada 😉

• Like 1

Napisano
7 minut temu, Paweł Sz. napisał:

ma ktoś w grupie Morfeusza 6,5mm lub 9mm

Mam obydwa

Napisano
18 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

chciałbym przetestować przy okazj

Rozumiem, że już masz "końcówkę", którą dołączysz do okularu 😄