Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, polaris napisał:

Relacja z wczorajszo-dzisiejszej sesji tranzytowej:

@polaris Super relacja.

@Thomas ten materiał z SeeStara powinien wreszcie wytrącić z rąk ostatnie argumenty tym co twierdzą, że SeeStar to taki niepoważny teleskop 😉

• Like 1
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, polaris napisał:

Tranzyt ISS na tle Księżyca, czyli riposta

Świetna relacja! Dzięki za wspólne "polowanie" 😉 @polaris w relacji skupił się na meritum, ale oczywiście spotkanie to nigdy nie jest tylko sama obserwacja. Przede wszystkim obydwaj zaliczyliśmy opad szczęki widząc na żywo tworzony przez @Thomas stack Mgławicy Oriona jego SeeStarem. W oczekiwaniu na tranzyt pogadaliśmy troszkę o sprzętach, trochę o starych hobby z czasów słusznie minionych (to w związku ze zlokalizowanym nieopodal muzeum PRL, o którym Polaris wspominał w relacji) i o dalekich planach związanych z zaćmieniem Słońca w 2026 i 2027. Ja Islandię już sobie odpuściłem (horrendalny wzrost cen na tydzień zaćmieniowy ze środą 12.08.2026), do Hiszpanii podchodzę z rezerwą. Chyba w tym kontekści rzeczywiście Egipt w sierpniu 2027 wygląda najbardziej obiecująco 🤔 Oby tylko w zdrowiu człowiek doczekał...

Gratulacje dla @Thomas za perfekcyjne uchwycenie tranzytu! Chociaż z Polarisem uznaliśmy, że kręcenie filmiku zamiast robienia "tradycyjnych" fotek jest trochę nie fair i @Thomas powinien zostać zdyswalifikowany i powinien honorowo usunąć nagranie 🤣🤣🤣

Edytowane przez taffik
  • Like 2
  • Haha 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
5 godzin temu, piotrfie napisał:

@Thomas ten materiał z SeeStara powinien wreszcie wytrącić z rąk ostatnie argumenty tym co twierdzą, że SeeStar to taki niepoważny teleskop 😉

@piotrfiepodzielam Twoją opinię i również jestem zdania, że SeeStar często traktowany jest niepoważnie. Na szczęście coraz więcej osób docenia jego zalety. Już nie raz przekonałem się, że dzięki niemu udało mi się uwiecznić kilka ciekawych zjawisk astronomicznych.

3 godziny temu, taffik napisał:

Gratulacje dla @Thomas za perfekcyjne uchwycenie tranzytu! Chociaż z Polarisem uznaliśmy, że kręcenie filmiku zamiast robienia "tradycyjnych" fotek jest trochę nie fair i @Thomas powinien zostać zdyswalifikowany i powinien honorowo usunąć nagranie 🤣🤣🤣

@taffik chciałbym zauważyć, że gdyby nie Seestar to wrócilibyśmy na tarczy z tej wyprawy 😉

Przy okazji dzięki Panowie za wspólnie spędzony czas pod gołym niebem. @polaris znalazł super miejscówkę. Może kiedyś wybierzemy się tam podczas nowiu ocenić ciemność nieba. Proponuję umówić się wcześniej i zwiedzić przy okazji muzeum PRL-u😀

• Like 4

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Parametry zorzowe szaleją, jeśli wieczorem warstwa chmur odpuści może coś się przebije przez cirrusa. Ktoś ewentualnie chętny uderzyć w północne rejony? Jakiś czas temu byłem tutaj i miejscówka całkiem spoko, choć nie jest idealna:

https://maps.app.goo.gl/pWNm8nGXb7DUFUJV9

Edytowane przez Paweł Sz.

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Ja dziś nie mogę. Udanego polowania na zorzę!

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Na razie z wielkiej chmury, mały deszcz... Dosłownie i w przenośni. Ale trzymamy rękę na pulsie -> aktualnie w zenicie aurora cirrus borealis 😆

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano
7 minut temu, polaris napisał:

I jest ta zorza?

Nie ma. Ostatnie CME zgubiło się gdzieś na trasie Słońce-Ziemia.

Napisano
41 minut temu, polaris napisał:

I jest ta zorza?

(Na razie) nie ma.

CME rzekomo się znalazło i wkrótce możemy spodziewać się polepszenia wskaźników zorzowych. Natomiast chmury nadal nie chcą współpracować 😄

image.thumb.png.8c433c4cff4d63a0c4ebe3ceb27176d0.png

image.png

Napisano

Aktualnie Bz na dużym plusie, co blokuje rozwój burzy geomagnetycznej. Cytując samego siebie:

4 godziny temu, Michał Sz. napisał:

Na razie z wielkiej chmury, mały deszcz...

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, polaris napisał:

W jakkm sensie ryzykować?

Nikt nie wie, czy i kiedy "jebnie" tzw. flux rope, do tego chmury...  Marne szanse na dziury, Bz na plusie... Daję sobie czas w pogotowiu do 23, potem idę spać 😉

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
4 minuty temu, polaris napisał:

A ktoś jedzie?

Chłopaki wybrali sie na Folwark. @Paweł Sz.  byl u mnie dziś pożyczyć parkę Morfeuszy. Ja dziś nie dałem rady.

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, polaris napisał:

Szkoda, że nie było info w wątku.

W dniu 16.11.2025 o 16:12, Paweł Sz. napisał:

Ktoś chętny jutro na folwark?

No ale przecież było info, pytałem czy ktoś chętny na obserwacje 🙂 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

@taffik dzięki za użyczenie sprzętów 😎  - napisałem pw.

Paweł pewnie skrobnie podsumowanie, ale wczoraj było wybitnie jeśli chodzi o warunki i wybitnie zimno 😉

• Like 2

Napisano (edytowane)
26 minut temu, Michał Sz. napisał:

@taffik dzięki za użyczenie sprzętów 😎  - napisałem pw.

Paweł pewnie skrobnie podsumowanie, ale wczoraj było wybitnie jeśli chodzi o warunki i wybitnie zimno 😉

Było tak zimno, że do teraz nie udało mi się ogrzać 😄 

Z relacjami jestem mocno w tyle, tutaj zaległa z królikiem:

• Like 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Ja dziś raczej nie, natomiast jutro na 90% tak, jeśli prognozy się utrzymają.

• Like 1

Napisano
7 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Ktoś chętny na folwark?

Jestem na tak, z tym że dziś raczej będzie ciężko z pogodą. Jutro są większe szanse.

Napisano (edytowane)

Spoko, jak ktoś będzie jutro jechał dajcie znać, ja właśnie siedzę na polu i obserwuje, ale widzę że faktycznie coś idzie z zachodu.

• Like 1

nieboprzezlornetke.pl