Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 minut temu, polaris napisał:

Za 45 minut zakrycie iota Aqr.

Wystawiłem SCT i spróbuję złapać z ogrodu, ale generalnie to jest lipa. Ale trudno się było czegoś innego spodziewać.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

No więc zakrycie złapane i to by było na tyle... Teleskop już schowany. 100% chmury

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Tyle, że się sprzęt trochę przewietrzył i sprawdziłem nasadkę bino, bo ostatnio @Michał Sz. miał z nią problem, ale wszystko OK. Bałem się, że się rozkolimowała, szczególnie jak popatrzyłem przez nosek bez okularów na Księżyc (zdjęcie z ręki poniże). Przesunięcie jakieś pół stopnia, czyli sporo, ale chyba jeszcze w normie. Poprzednio miałem wysunięte prawie na maksa tuleje (korekcja dioptrii), więc lekki ruch okularu powodował jeszcze dodatkowo odchylenie od toru optycznego - wysunięte tuleje są dość "elastyczne" i dlatego @Michał Sz. widział dwa Jowisze 😉 Ze skręconymi tulejami i z włożonymi w nie na sztywno okularami nie miałem żadnego problemu ze złożeniem obrazu na Księżycu (ładny terminatorek). Syn też zerknął, bo akurat przechodził i też nie miał problemu, przy innym rozstawie okularów 😉, więc jest OK.

20251127.thumb.jpg.7f5ae0afd5d3efc8877dcf312f1055a7.jpg

• Thanks 1

Napisano

Powodzenia

Napisano

U mnie cały czas coś wisi. Niby jaśniejsze gwiazdy widać, ale M42 ledwo dostrzegam. Ciekawe jak na Folwarku

Napisano

To już wiem czemu:

Radarpogodowy.thumb.jpg.039d2734b39df45a6aea95d25ede243c.jpg

Napisano

Co mam napisać, no warto było, 2h z okolicami Oriona, Woźnica, Bliźnięta, Byk, Jowisz... Na zachodzie syf, ale na wschodzie czysto. Temp. -2, dawno tak nie zmarzłem 🙂 Jak wracałem chmury nadal nie dotarły nad Oriona.

PXL_20251127_210721634.NIGHT.RAW-01.COVER.jpg

• Like 3
Napisano

Warunki dalekie były od idealnych, choć z drugiej strony przy listopadowej aurze doceniam każde obserwacje 😉 U mnie pod domem totalny syf i światła, więc folwark miał dużą przewagę, ale oczywiście gdybym miał tak daleko jak inni też nie widzę sensu ryzykowania. Ja mam tylko 15 min. drogi, więc to inny temat, choć wczoraj trzeba było jechać max 30km/h przez szklankę na drodze, także wydłużyło się dość sporo 🙂 

Napisano

Panowie, mały oftop, będę miał na sprzedaż dwa morfeusze 9mm (w zasadzie nowe użyte 2 razy), moze ktoś lokalnie byłby zainteresowany zanim trafią na giełdę, cena do dogadania (taniej niż w delcie na promocji 😉 ). Jakby co PW.

• Like 1