Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 minut temu, polaris napisał:

Za 45 minut zakrycie iota Aqr.

Wystawiłem SCT i spróbuję złapać z ogrodu, ale generalnie to jest lipa. Ale trudno się było czegoś innego spodziewać.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

No więc zakrycie złapane i to by było na tyle... Teleskop już schowany. 100% chmury

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Tyle, że się sprzęt trochę przewietrzył i sprawdziłem nasadkę bino, bo ostatnio @Michał Sz. miał z nią problem, ale wszystko OK. Bałem się, że się rozkolimowała, szczególnie jak popatrzyłem przez nosek bez okularów na Księżyc (zdjęcie z ręki poniże). Przesunięcie jakieś pół stopnia, czyli sporo, ale chyba jeszcze w normie. Poprzednio miałem wysunięte prawie na maksa tuleje (korekcja dioptrii), więc lekki ruch okularu powodował jeszcze dodatkowo odchylenie od toru optycznego - wysunięte tuleje są dość "elastyczne" i dlatego @Michał Sz. widział dwa Jowisze 😉 Ze skręconymi tulejami i z włożonymi w nie na sztywno okularami nie miałem żadnego problemu ze złożeniem obrazu na Księżycu (ładny terminatorek). Syn też zerknął, bo akurat przechodził i też nie miał problemu, przy innym rozstawie okularów 😉, więc jest OK.

20251127.thumb.jpg.7f5ae0afd5d3efc8877dcf312f1055a7.jpg

• Thanks 1

Napisano

Powodzenia

Napisano

U mnie cały czas coś wisi. Niby jaśniejsze gwiazdy widać, ale M42 ledwo dostrzegam. Ciekawe jak na Folwarku

Napisano

To już wiem czemu:

Radarpogodowy.thumb.jpg.039d2734b39df45a6aea95d25ede243c.jpg

Napisano

Co mam napisać, no warto było, 2h z okolicami Oriona, Woźnica, Bliźnięta, Byk, Jowisz... Na zachodzie syf, ale na wschodzie czysto. Temp. -2, dawno tak nie zmarzłem 🙂 Jak wracałem chmury nadal nie dotarły nad Oriona.

PXL_20251127_210721634.NIGHT.RAW-01.COVER.jpg

• Like 3

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Warunki dalekie były od idealnych, choć z drugiej strony przy listopadowej aurze doceniam każde obserwacje 😉 U mnie pod domem totalny syf i światła, więc folwark miał dużą przewagę, ale oczywiście gdybym miał tak daleko jak inni też nie widzę sensu ryzykowania. Ja mam tylko 15 min. drogi, więc to inny temat, choć wczoraj trzeba było jechać max 30km/h przez szklankę na drodze, także wydłużyło się dość sporo 🙂 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)

A jak prognoza na dziś? Bo windy mi pokazuje znów bezchmurnie 😄 

Jeszcze jeden kadr z wczoraj, tym razem ze statywu (wcześniejsze wyżej jest z ręki):

PXL_20251127_211026193.NIGHT.RAW-02.ORIGINALcopy.thumb.png.a617a5431298e821f8136b1d1aa72b11.png

Edytowane przez Paweł Sz.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Panowie, mały oftop, będę miał na sprzedaż dwa morfeusze 9mm (w zasadzie nowe użyte 2 razy), moze ktoś lokalnie byłby zainteresowany zanim trafią na giełdę, cena do dogadania (taniej niż w delcie na promocji 😉 ). Jakby co PW.

• Like 1

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Jakby ktoś pytał o prognozy to spieszę donieść, że wszystko w normie, żadnych niespodzianek.

Screenshot.thumb.jpg.f7f44bd602e5de2d69ffa5c248d1233b.jpg

Napisano
2 minuty temu, Thomas napisał:

Planujemy z @Acidteai @polaris wyskoczyć do Wir.

O której planujecie być na miejscu?

Napisano

Ja chyba zrobię mały maraton, w końcu taka noc może się już w tym roku nie powtórzyć... Już wystawiłem dwa teleskopy: jeden do zdjęć drugi na razie do chłodzenia. Podjadę na lekko z lornetkami do Wir ok. 20 na jakieś 1.5h i potem zdecyduję: albo pojadę na Folwark (tylko jeśli odzyskam SRBC od @polaris 😄), albo wrócę do domu oglądać z ogrodu WCP i tranzyt Io przez SCT, którego nie chce mi się dziś taszczyć na obserwacje polowe 😄

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Michał Sz. napisał:

Ja z @Paweł Sz.  działamy na Folwarku.

Ja już dziś zakończyłem swoje obserwacje. Po rozstawieniu sprzętu na ogrodzie podjechałem do Wir z lornetkami. Tuż przede mną dotarli @Thomas i @Acidtea. Po 10 min dojechał @polaris. Seeing był raczej średni, co się potwierdziło potem jeszcze, gdy po powrocie jakieś 45min obserwowałem Jowisza. W Wirach miałem DO Extreme 15x70 z filtrami, ale jednak komfort obserwacji słaby przez odblaski. Wolę jednak SRBC 15x56 bez filtrów 😉, którą krótko mogliśmy do DO porównać m.in. na Jowiszu (przepaść), M42 (dużo lepiej) oraz M35 (moim zdaniem lepiej rozdzielił gromadkę, niż DO z większą średnicą obiektywów, no i to pole...).

Pierwszy się zebrałem z Wir i dojechałem do domu o 21.55 akurat, gdy teleskop palił 40 klatkę z 40 planowanych. SCT już był przygotowany na obserwacje Jowisza (wg Stellarium tranzyt Io miał się zacząć ok. 22). No i lipa, jak pisałem. Po pierwsze, tranzyt zaczął się dużo wcześniej (czego w sumie mogłem się spodziewać, po tym jak blisko Jowisza widzieliśmy Io godzinę wcześniej w Wirach). Tak więc cień Io już był niemal na środku tarczy, oczywiście samego Io nie dało się wyłuskać, a WCP ledwo majaczyła. Obraz nie był ostry nawet w Morfeuszach 9mm (często używam w zestawie 6.5mm, dziś się nie dało). Wg meteoblue indeksy seeingu miały się poprawić po północy, tak więc udanych obserwacji na Folwarku. Wilgoć chyba ustępuje, o dziwo.

PS: Jeszcze raz zerknąłem do meteoblue i Jet Stream spory jednak przez całą noc.

20251215_215551.thumb.jpg.59e93f84f483066a9beb71fb16571e16.jpg

Edytowane przez taffik
  • Like 1
  • Thanks 1

Napisano
11 godzin temu, taffik napisał:

W Wirach miałem DO Extreme 15x70 z filtrami, ale jednak komfort obserwacji słaby przez odblaski. Wolę jednak SRBC 15x56 bez filtrów 😉, którą krótko mogliśmy do DO porównać m.in. na Jowiszu (przepaść), M42 (dużo lepiej) oraz M35 (moim zdaniem lepiej rozdzielił gromadkę, niż DO z większą średnicą obiektywów, no i to pole...).

W sensie która lornetka wypadła lepiej, a która gorzej? Bo się pogubiłem 😉 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)

My z Michałem siedzieliśmy jakoś do północy, dawno tak nie zmarzłem, pokazywało -2. Wypad bardzo udany, mgłę i syf zostawiliśmy za sobą, na miejscu coś tam się tliło w dolinie przy kanale, ale do nas nie doszło. Warunku super 🙂 Zaliczyliśmy też tranzyt, bardzo dobrze widoczny cień. U Michała Jowisz w 9 mm nawet z barlowem prezentował się ok.

folwark1.jpg

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

nieboprzezlornetke.pl