Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! Jestem w sumie nowym członkiem forum ale do astronomii słabość ma już z 20 lat. Przeważnie ze sprzętem siedzę sam u siebie na podwórku ale chętnie bym się wybrał gdzieś z większą ekipą. Często robicie wypady? I w jakie miejsca najlepiej się udać? Chętnie bym się poduczył jeszcze trochę 😉

Napisano
20 godzin temu, Robert77k napisał:

Często robicie wypady? I w jakie miejsca najlepiej się udać

Ostatnio niezbyt często, ale w grudniu i styczniu kilka było. Miejscówka jest opisana w tym wątku - Folwark Sulejewo, plus czasem inne, ale rzadziej.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Wystawiłem dziś sprzęt na ogrodzie dla tranzytu Io. Odczuwalna temperatura jakieś -20% 😉

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
Godzinę temu, polaris napisał:

%

To stopień łamany na stopień 😄 Nalazły chmury, nici z WCP...

Napisano
Godzinę temu, Thomas napisał:

twardy jesteś

Nie, no bez przesady - co 15min wchodziłem do domu na ciepłą herbatkę 😉 Łącznie może się uzbierało z 45min obserwacji plus 15min rozstawiania sprzętu 😄

Napisano

Berger straszny...
Przypomniały mi obecne mrozy pewną spontaniczną  przygodę.
Ja kiedyś wybrałem się tak na pałę z myślą o poligonie Biedrusko, był to styczeń 2017 rok.
Plan był "astrofoto krajobrazowe" w ruinach tamtejszego  kościoła pod wezwaniem Jana Chrzciciela.  No było zimno w kit, a ja chciałem tam dotrzeć rowerem, oraz za pomocą ZTMu, ale kierowca nie chciał mnie z tym rowerem zabrać... Wkurzyłem się troszkę...
Odpuściłem, więc to Biedrusko, bo uznałem że w takie zimno tam nie dotrę, ale żeby znaleźć sobie jakieś pocieszenie, choć marne, pojechałem tym rowerem na Szachty poznańskie ... Gdy, dotarłem na miejsce temperatura osiągnęła -16*C, jaka odczuwalna była, ...? Chyba, dobrze, że nie wiedziałem 😛  Porobiłem kilka fotek, niebo nawet tam było pienne, choć zaśmiecone światłem.
Potem się okazało, że poligon i tak był zamknięty "dla zwiedzających" i to na stale, o czym nie wiedziałem. (był to wypad spontaniczny niczego nie sprawdzałem). Byłem tam wcześniej kilka razy, i bez problemów.
Kierowca autobusu w pewnym sensie i to bardzo niechcący uratował mi dupsko swoim uporem, że mnie nie zabierał.

Taka to była przygoda.

Dołączam coś wizualnego z Szach z tamtej nocy.

_MG_0461-maski-w.png

_MG_0471-2-warstwy.png

_MG_0479.png

IMG_20170106_210735.png

• Like 5
Napisano
Godzinę temu, polaris napisał:

Szachty to mój rewir

Czy to znaczy, że trzeba pytać kolegę o zgodę na wjazd? 😄

• Haha 1

Napisano

Jak to napisałem to wiedziałem, że ktoś o to zapyta. Nie potwierdzam i nie zaprzeczam 😄 

Ale zawsze chętnie się spotkam.

• Haha 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72ED

Napisano
4 godziny temu, polaris napisał:

Ale zawsze chętnie się spotkam.

Jak, będzie się coś kosmicznego dziać,to nie trzeba mnie specjalnie namawiać.
Choć ostatnio rzadziej tam bywam, zaśmiecenie światłem narasta, ale zdarza mi się tam spotkać sam ze sobą, przy piwku, a w tedy w towarzystwie Urodziwej Luny i pięknej Wenus 😉

_MG_8447-warstwy-b.png

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, polaris napisał:

A to tu byłeś. Myślałem, że dalej, za "dzikami w mieście".

W różnych miejscach się tam kręcę... ale najrzadziej, jednak po stronie Junikowa, mimo, że tam mam bliżej. Tylko, że, tam nie ma co nawet resztek kosmosu szukać.
...ale, jakiś Gwiezdny Pył, kilka lat termu udało mi się tam złowić. 🙂
Za to, za  smarkatych lat, to właśnie na Baczkowskim najwięcej grandziłem z kumplami. Moczykije dostawali białej gorączki, gdy robiliśmy "bitwy morskie" na materacach, czy innych dętkach od traktora. 😄 

_MG_9946-w.png

_MG_9930-W.png

Edytowane przez Wawrzek
Napisano

Cóż, pogody ostatnio za grosz. W drugiej połowie stycznia były ze 2 dobre noce, więc zacząłem testować dłuższą ogniskową.

Ciężko to ogarnąć, ale coś tam powoli wychodzi. Jako, że zimno, to z balkonu w Poznaniu, czyli niebo coś koło Bortle 8.

Przy takim niebie na ciemniejsze galaktyki trudno się porywać (próbowałem IC342, ale chyba z tego nic nie będzie).

Natomiast Cygaro w sumie wyszło jak na eksperyment całkiem znośnie (mam nadzieję).

Materiału niecałe 7 godzin.

M82, 23.01.2026

410x60s, GSO RC 200 (1600mm, f/8), Optolong L-Pro, ASI 533 MC P, AM5

M82.thumb.jpg.657f62b292faeca9e7109d3e7b0c23e8.jpg

• Like 2
Napisano

Tak. Ale w porównaniu z krotkoogniskowym Newtonem to dość chimeryczna tuba. Kolimacja - paskudna. Trzeba wykańczać na gwieździe. Mam nadzieję, że trzyma kolimację, bo poprawianie w warunkach polowych słabo widzę.

Napisano

A propos nowych zakupów, to chyba pękłem i rozważam zakup seestara (głównie ze względu na wyjazd do Hiszpanii na zaćmienie). Jadę autem z całą rodziną, łącznie na 2tyg. Każdy litr w bagażniku (i kufrze dachowym) się liczy... Pierwotnie myślałem, żeby zabrać APO na montażu am5 (oprócz lornetek oczywiście), ale to jednak zajmuje sporo miejsca. Rozważam dwie inne opcje, w tym właśnie Seestara. I tu pytanie (a w zasadzie pytania) do Was wszystkich, a w szczególności do @Thomas i @Acidtea, którzy używają Sesstara S50:

1) Czym zamierzacie fotografować zaćmienie, niezależnie skąd i w jakiej fazie (o ile będziecie fotografować poza wizualem oczywiście)?

2) S50, S30 czy czekać na S30 Pro (chyba zdążyłbym przed sierpniem 😉)?

Napisano

@taffik jeśli chodzi o fotografowanie Słońca S50 to masz kilka możliwości. 

W zestawie jest dostępny filtr słoneczny ale moim zdaniem jest za ciemny dlatego osobiście polecam folie baadera ND5 lub ND3. Trzeba samemu sobie dorobić. Moim zdaniem efekt jest dużo lepszy. 

Co do opcji zdjęć to możesz je robić zarówno w trybie Solar System lub krajobrazowym. Można również nagrać w trybie video lub time laps.

Poniżej przykłady zdjęć Słońca, które wykonałem swoim Sestarem S50. 

1767091362250.thumb.jpg.47a4716a7342cbf13bb4555dff568b6d.jpg

I przykład time lapsa z ostatniego częściowego zaćmienia 

Nie wiem jak się spisuje S30 bo nigdy nie miałem okazji widzieć tego urządzenia w akcji.

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano
59 minut temu, Thomas napisał:

@taffik jeśli chodzi o fotografowanie Słońca S50 to masz kilka możliwości

Dzięki! Coraz więcej mi się rozjaśnia 😉

Napisano

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z Dwarf3? Na ten moment rozważam już tylko wybór pomiędzy S30 Pro a właśnie tym maluchem.

• Like 1

Napisano
4 godziny temu, taffik napisał:

Na ten moment rozważam już tylko wybór pomiędzy S30 Pro a właśnie tym maluchem

Tak teoretycznie, bo żadnego z tych urządzeń niestety nie miałem, to SeeStar S30 Pro ma większe pole widzenia oraz większy rozmiar piksela (2.9 vs 2.0) przy tej samej rozdzielczości matrycy. Matryca imx 585 ma większą czułość słabych warunkach świetlnych, niż imx 678 właśnie ze względu na wielkość piksela. Ma też znacznie głębszą studnię potencjału, czyli trudniej przepalić gwiazdki, choć, być może, to akurat nie jest aż tak istotne, ponieważ na obu urządzeniach nie da się robić fotek szczególnie długoczasowych. Patrząc jednak na rozwój aplikacji ZWO, jest wysoce prawdopodobne, że wkrótce będą tam możliwe znacznie dłuższe czasy naświetlania niż 30 sekund.

Jako że oba urządzenia nie za bardzo nadają się do planet, natomiast porównując  matryce, do fotografii DS lepiej będzie spisywać się imx 585, a także to, że w recenzjach aplikacja ZWO wypada lepiej niż Dwarf jeśli chodzi o możliwości, to SeeStar S30 Pro wydaje się ciekawszy. Jest co prawda o 300 g cięższy i o parę stówek droższy, a w dodatku w tej chwili jeszcze niedostępny, bo cały czas jest wyłącznie w przedsprzedaży, ale moim zdaniem wydaje się ogólnie nieco ciekawszy.

• Like 2
Napisano

Powtórka z czasów słusznie minionych - właśnie wpisałem się na "listę oczekujących". Na S30 Pro. O rany... jak ja dawno nie byłem na żadnej liście oczekujących 😄 I dowiedziałem się, że jeszcze dłuuuugo mogę czekać, bo planowane dwie najbliższe dostawy mogą nie pokryć aktualnej "listy oczekujących". Skąd ja to znam...?

• Like 1