Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 godzin temu, taffik napisał:

Jutro zapowiadają się dobre warunki. Ktoś chętny na Folwark?

Jeśli pogoda dopisze, to chętnie. Potwierdzę jeszcze wieczorem 🙂

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano

Ja jestem wyposzczony obserwacji w terenie z widokiem po horyzont prawie 360o.  Przez ostatnie pół roku tylko szybkie luknięcia z ogródka.

Jeśli większość planuje Folwark a nie inne alternatywne miejscówki, to postaram się też dzisiaj wieczorem tam pojawić. Jeśli seening i temperatura będą znośne to będę na miejscu już około 20.00 i postaram się być do około 24.00.

Napisano

Ja nawet myślałem o jakimś półmaratonie (może ćwierć...), ale zobaczę jeszcze - będę pewnie ok. 19-20.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
1 godzinę temu, taffik napisał:

Ja nawet myślałem o jakimś półmaratonie (może ćwierć...), ale zobaczę jeszcze - będę pewnie ok. 19-20.

Maraton Messiera, jak nie dziś to kiedy? 🙂 Dajesz!

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Ja będę ok. 21, niebo na razie igła 😀 Fantastycznie wygląda teraz Wenus i Księżyc.

• Like 1

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano
5 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Maraton Messiera, jak nie dziś to kiedy?

Wrzuciłbyś listę 😉

Dzisiaj Jowisz będzie patrzył w naszą stronę swoją WCP.

SW MAK127, ALT AZ, SW AZ-GTiX.
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano

Niestety nie mogłem dziś dotrzeć na Folwark. Obowiązki rodzinne 😉

Tym którzy dziś walczą na Folwarku owocnych łowów a @taffik jak największej liczby zdobytych eMek.

Udało mi się jedynie wystawić przed dom S50 - niech zbiera materiał 

Pogodnego nieba...

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

A ja miałem jechać na swoją miejscówkę i też jakoś nie wyszło, a za tydzień trudno przewidzieć pogodę.

SW MAK127, ALT AZ, SW AZ-GTiX.
Nasadka 90 GSO dielektryk 2", Baader 90° 32mm pryzmat 1,25", bino WO+2x GSO SV 15mm, 2x WA 66 20mm,2xCelestron X-cel LX 25mm, 2x GSO PL 32mm, 2x ES 14mm 62°, 2x ES 30mm 52°, Baader Hyperion 24mm, Vixen NPL 30mm.
Lornetki: DO Titanium 8x56 ED, DO Chase 10x42 ED, TS 15x70 MX Marine ED, Omegon Argus 25x100. 

Napisano

No więc już po moim maratonie. W zasadzie to skończył się zanim się na dobre zaczął. Dotarłem na Folwark trochę później niż planowałem, ok. 19.30. Rozstawiłem SCT, co razem z ustawieniem na polarną oraz kalibracją guidera z tubą (do guidera miałem jak zwykle podpiętą kamerkę - tym razem z zamiarem dokumentowania maratonu) - zajęło mi niewiele ponad 15min, czyli całkiem nieźle. Odpaliłem sky safari, w którym wcześniej ustawiłem listę obserwacyjną obiektów, wg. kolejności w maratonie sugerowanej przez R.Ambrożego z mojaastronomia.pl i.... zonk. Poznikały mi wszystkie (!) listy obserwacyjne, nie tylko ta, którą kilka godzin wcześniej przygotowałem, ale też kilka z historycznych obserwacji z ostatnich dwóch lat. No dobra - pomyślałem, że listę jakoś stworzę od nowa - noc przecież długa - pamiętałem tylko, że muszę się spieszyć z dwoma obiektami: galaktykami M77 i M74, które były na liście jako pierwsze i które zachodziły jakoś krótko po 20. De facto były już tylko kilka stopni (ok. 5-6) nad horyzontem! Tak więc szybko wycelowałem w M77 i.... dupa - nic nie widać (ale chociaż na zdjęciu się załapała). Przeszedłem do M74 i... to samo (tej nawet na zdjęciu nie ma, bo łuna z Folwarku nie dawała szans na wyłuskanie jej z tła). Dopiero wtedy zacząłem się rozglądać po niebie i uświadomiłem sobie że: zachód - łuna, południe - łuna (skąd?), wschód - łuna, północ - krzoki. Ech... Porażka na dwóch obiektach "pierwszych z brzegu"i wtopa ze sky safari jakoś mnie zniechęciły do dalszych prób maratonowych i już na zupełnym luzie oddałem się obserwacjom Księżyca 😉 

W tym czasie dojechał na Folwark @jutomi z dwoma lornetkami (SRBC 6x32 i setką, której nazwy producenta nie spamiętałem) oraz żurawiem. Jakąś godzinę później dotarł też @Michał Sz.. Było sucho, bezwietrznie i trochę cieplej niż we środę, ale... niebo było gorsze. Galaktyki, takie jak Wir, które we środę bardzo mocno świeciły jądrami (😉) i w których dało się we środę wyłapać delikatne zarysy ramion, dziś były tylko bladymi plamkami z lekkimi pojaśnieniami w centrum. To samo można było powiedzieć o każdym obiekcie, włączając kuliste, z wyjątkiem Jowisza - tu bardzo dobrze - WCP się ładnie prezentowała centralnie. Darowałem sobie więc po jakimś czasie teleskop i przerzuciłem się na lornetki, tak jak koledzy zresztą. Ale obserwacje miały sens tylko powyżej 15-20 stopni nad horyzontem. Nawet w TS-ce Michała widok M47 w jednym kadrze z M46 był mizerny (przez łunę), a pamiętam, że kilka miesięcy temu prawie wyskoczyłem z papci, jak go zobaczyłem w tej lornetce (z tamtych obserwacji oprócz tego duetu wrażenie jeszcze zrobił na mnie trapez Oriona w lornecie kątowej @Paweł Sz. ).

Teleskop spakowałem ok. 22.30, potem jeszcze prawie godzinę obserwowałem dwoma lornetkami. Wyjeżdżaliśmy razem z Tomkiem ok. 23.30, a Michał jeszcze został na placu boju.

Do następnego razu (a ten maraton to chyba będę musiał zaliczyć pod naprawdę ciemnym niebem kiedyś...)

• Like 4
  • Thanks 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

@taffik łuna przez wilgoć? Niską temp.? Aż szkoda, bo wieczór wyglądał bardzo obiecująco.

Pozdrowienia od aktywnego Słońca ,które wczoraj zafundowalo zorze na N Polski.Niestety spektakularne pokazy naturalnych ogni( zorza ) niesie ze  sobą  konsekwencje......🙃

Edytowane przez Erik68
  • Like 2

luneta sześć cali, ef przez pięć

Napisano
26 minut temu, Erik68 napisał:

Pozdrowienia od aktywnego Słońca ,które wczoraj zafundowalo zorze na N Polski.Niestety spektakularne pokazy naturalnych ogni( zorza ) niesie ze  sobą  konsekwencje......🙃

Dokładnie, ale wczoraj tzn dziś no z soboty na niedzielę to ani dobrej zorzy ani dobrego nieba , ehh .

Mimo to posiedzieliśmy do samego wschodu słońca, szkoda pogody ,nam na PN został się jeszcze jeden nów i do sierpnia baj baj (białe noce)

• Like 1

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano
38 minut temu, Erik68 napisał:

Niestety spektakularne pokazy naturalnych ogni( zorza ) niesie ze  sobą  konsekwencje.

OK, to wiele tłumaczy. Nie musimy szukać nowej miejscówki 🙃

Napisano

Ale i tak było kilkukrotnie lepiej jak w saharyjski dzień kobiet.

Świetny bolid około 2 nocy , aż jasno się zrobiło , pomarańczowy kolor i fragmentacja.

Widział ktoś?

GSO 16" , SW Mak127 ,  Ts102F11,SVb sv406p, statywo szkliwo filtracja  no i binosy 2x54 , GPO 8x26,32 , Newcon 10x50 ,N.EX 12x50, RPO 20x80 

Spróbuję pomóc...

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, taffik napisał:

W tym czasie dojechał na Folwark @jutomi z dwoma lornetkami (SRBC 6x32 i setką, której nazwy producenta nie spamiętałem) oraz żurawiem. Jakąś godzinę później dotarł też @Michał Sz.. Było sucho, bezwietrznie i trochę cieplej niż we środę, ale... niebo było gorsze. Galaktyki, takie jak Wir, które we środę bardzo mocno świeciły jądrami (😉) i w których dało się we środę wyłapać delikatne zarysy ramion, dziś były tylko bladymi plamkami z lekkimi pojaśnieniami w centrum. To samo można było powiedzieć o każdym obiekcie, włączając kuliste, z wyjątkiem Jowisza

Dziękuję @taffik i @Michał Sz. za miłe towarzystwo w trakcie wczorajszych astroobserwacji. Potwierdzam nie najlepsze warunki obserwacyjne. SQML w zenicie przez cały czas pokazywał wartości z przedziału 20,65-20,71 mag/arcsec2 i ani setnej więcej. 😟

Na szczęście do obserwacji szerokich pól i klasyków z lornetkach 3x65, 6x32 i 25x100 (Zhumell) warunki były wystarczające. Przypomniałem sobie jak komfortowe jest połączenie zestawu: lornetka + statyw z montażem równoległobocznym + leżaczek zero gravity😎

Z drugiej strony zobaczyłem jak poszedł do przodu komfort obserwacji dzięki zestawowi ZWO: montaż harmoniczny + ASIAIR z kamerką do guidingu + tablet. 😲. I nagle moja lista astrogadżetów must-have zrobiła się dużo dłuższa.  😜

Edytowane przez jutomi
  • Like 2
  • Thanks 1
Napisano
1 godzinę temu, Erik68 napisał:

Zgadza się. Ja wczoraj byłem na super miejscówce pod bezchmurnym niebem w Lubuskiem i warunki przez słoneczko były sporo gorsze niż normalnie.

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano
Godzinę temu, Koszy89 napisał:

Ale i tak było kilkukrotnie lepiej jak w saharyjski dzień kobiet.

Świetny bolid około 2 nocy , aż jasno się zrobiło , pomarańczowy kolor i fragmentacja.

Widział ktoś?

Widziałem. Był super.

• Like 1

ATM 13",GSO 8", ES-y 82 : 24mm, 14mm, 8,8mm, 6,7mm, 4,7mm , GSO Superview 30mm, Nikon Action EX 10x50

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jutomi napisał:

Przypomniałem sobie jak komfortowe jest połączenie zestawu: lornetka + statyw z montażem równoległobocznym + leżaczek zero gravity😎

Masz może foto takiego zestawu? Bardzo mnie ciekawi 🙂

Edytowane przez Paweł Sz.

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP
nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)

Ciągle zapominam o fotce tego zestawu pod nocnym niebem. Wczoraj też zapomniałem poprosić Was o jakąś fotkę. 😄

Główne elementy zestawu:

Montaż równoległoboczny o (teoretycznej) nośności 8kg: https://www.cloudynights.com/articles/user-reviews/astro-devices-of-ukraine-parallelogram-standard-ii-pro-r3089/ To produkt chyba już nie istniejącej ukraińskiej firmy Astro-Devices. Aktualnie z montaży równoległobocznych znalazłem tylko takie,  produkty: https://www.teleskop-express.de/en/artesky-166/mounts-azimutal-without-goto-21/artesky-parallelogram-mount-v2-for-large-binoculars-18921    https://www.astroshop.pl/montaze/orion-montaz-monster-parallelogram-ze-statywem/p,44457

Leżaków typu zero-gravity jest zatrzęsienie w sieci. Ja kupowałem taki: https://allegro.pl/produkt/lezak-ogrodowy-plazowy-skladany-krzeslo-fotel-zero-gravity-zaglowek-polka-e33acaf6-a9e1-4a75-aae3-a57c634e1d36?offerId=18401462355

A recenzja lornetki Zhumell Tachyon 25x100 od ponad dekady ma swój wątek na forum: https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/9226-zhumell-tachyon-25x100-egzotyczny-pięciokilowiec/#comment-123253

A mój docelowy zestaw do komfortowego lornetkowania będzie wyglądał mniej więcej tak:

111.jpg.7e8fad8c3893c3be6adc3179cca1d910.jpg

Edytowane przez jutomi
Napisano

Dziś?

Screenshot(2).thumb.jpg.55884408e169e02185fdecbb60c7808a.jpg

Napisano

No teraz niby czysto. A o której planujecie? Jeszcze muszę rundkę zrobić do Poznania, więc nie wiem, czy mi się uda, ale może z lornetkami bym wpadł na godzinkę 🤔

Napisano

My już jesteśmy.  Jest żyleta.  Księżyc wymiata. Jowisz bije po oczach. Planujemy być  max do 22.00

• Like 1

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

OK, uadnych obserwacji. Ja byłbym najwcześniej o 21. Chyba sobie dziś daruję.

Napisano

Dzięki @Thomasza zmobilizowanie do czegoś, czego już nie robiłem od dawna (w ciągu ostatniego roku może 2-3 razy), czyli do wyciągnięcia dobsona (na rozstawienie i schłodzenie SCT nie było czasu) i obserwacji Księżyca z ręcznym prowadzeniem 🙂 Księżyc rzeczywiście wymiatał. Uskok (klif?) Rupes Altai widowiskowo wcinał się poza terminatora, świecąc na krawędziach. Theophilus też ładnie odbijał światło słoneczne wewnętrzną stroną krateru w po zacienionej części. Jak już mi Księżyc zaszedł za dachy sąsiadów, porozbijałem jeszcze trochę podwójnych i potem przerzuciłem się na Jowisza. To ręczne prowadzenie w dobsonie ma jednak swój urok, no i ta WCP na "górnym" pasie Jowisza 🙃 (dziś ładnie komponowała się z cieniem Europy).

• Like 2

Napisano (edytowane)

No proszę, dziś znowu czyste niebo. Księżyc z Jowiszem w duecie.

Edytowane przez taffik

Napisano
1 minutę temu, polaris napisał:

rwa tranzyt WCP, Io, Ganimedesa i cienia Io.

Kurcze, a ja w kinepolis na Interstellar...