Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
55 minut temu, polaris napisał:

Właśnie trwa tranzyt WCP, Io, Ganimedesa i cienia Io.

Całość prezentuje się teraz fantastycznie, delikatny cirrus chyba pomaga w obserwacjach - Ganimedes, cień Io i WCP wyraźne i ostre. Io już poza tarczą.

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano

Koledzy przypominam, że w najbliższą niedzielę o 20:40 zakrycie Regulusa przez Księżyc.

• Like 2

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

Również pokusiłem się o wystawienie lornety, przy x47 na Jowiszu widać  już było całkiem fajnie WCP. Później zerknąłmem jeszcze na Księżyc (poniżej fota telefonem przez okular) i udałem się na mecz (co okazało się chyba błędem, bo więcej emocji było na Jowiszu 😉).

PXL_20260326_192928065.RAW-01~3.jpg

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Haha 3

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

Kurcze, a ja w kinepolis na Interstellar...

A nie na Projekt Hail Mary? 🙂 Ponoć w Imax kosmiczne widoki wgniatają w fotel.

Jakaś inna wersja Interstellar jest w kinach?

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
Godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

A nie na Projekt Hail Mary? 🙂

Na to wybieram się w święta 😉

Godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

Jakaś inna wersja Interstellar jest w kinach?

Nie zauważyłem by była inna, ale film do tej pory widziałem tylko raz, a część moich domowników w ogóle, więc skorzystaliśmy z okazji, że w kinepolis od czasu do czasu są różne serie pokazów "starych" filmów, np. seria oskarowa, w ramach której grali Interstellar dzisiaj.

• Like 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
22 minuty temu, taffik napisał:

Na to wybieram się w święta 😉

Nie zauważyłem by była inna, ale film do tej pory widziałem tylko raz, a część moich domowników w ogóle, więc skorzystaliśmy z okazji, że w kinepolis od czasu do czasu są różne serie pokazów "starych" filmów, np. seria oskarowa, w ramach której grali Interstellar dzisiaj.

Aaa no to co innego, ja już chyba z 10 razy oglądałem, uwielbiam ten film 🙂

• Like 2

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
9 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

ja już chyba z 10 razy oglądałem, uwielbiam ten film

To mniej więcej tyle, ile ja Marsjanina 🙂, trochę dlatego, że bardzo go lubi mój najmłodszy syn, więc często oglądamy 😉. Liczę, że Projekt Hail Mary będzie równie dobry, w końcu to ten sam autor, ale książka była słabsza IMHO.

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano (edytowane)
W dniu 26.03.2026 o 20:18, Thomas napisał:

Koledzy przypominam, że w najbliższą niedzielę o 20:40 zakrycie Regulusa przez Księżyc.

Coś tam widać przez te chmury, ale szału ni ma

Edytowane przez taffik

Napisano (edytowane)

No i zakryty, i to podwójnie 😄

Edytowane przez taffik

Napisano

W sumie dzięki tym chmurom to zakrycie miało swój urok 😉 Przynajmniej u mnie - para Księżyc/Regulus doskonale prezentowała się w lornetce, a szybko przesuwające się obłoki dodawały głębi całej scenie.

IMG_5659.thumb.jpeg.dfa5a495834e5d6781ff02b26cf5bedb.jpeg

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50 | SV503 80ED

Napisano
6 minut temu, Michał Sz. napisał:

para Księżyc/Regulus doskonale prezentowała się w lornetce, a szybko przesuwające się obłoki dodawały głębi całej scenie.

Potwierdzam 🙂

Napisano

Zakrycia nie udało mi się zarejestrować. Za dużo chmur.😟

Postanowiłem poczekać do odkrycia i o 21:34 Regulus wyłonił się spoza tarczy Księżyca. Musiałem prześwietlić jego tarcze by dostrzec gwiazdę. 

c0621910-554e-4a6b-8889-087863ffb98a.thumb.jpg.94dd810ab1283c6784b4f39ba58278b1.jpg

20b253c5-a06f-47ff-8ebf-2f49e43449ab.thumb.jpg.7b0d24d7d1e53c04beab1cb7c58239a1.jpg

• Like 5

Napisano
18 godzin temu, Thomas napisał:

o 21:34 Regulus wyłonił się spoza tarczy Księżyca

Tak, ja walczyłem "przez chmury" i z zakryciem, i z odkryciem, ale udało mi się obydwa momenty uchwycić w lornetce

• Like 2

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja chętnie. Wg prognoz czwartek pewniejszy, choć wolałbym piątek 😉

Napisano

Czy mogłabym do Was dołączyć któregoś dnia? W zeszłą sobotę przyszedł mój Seestar S50 i do tej pory nie udało mi się go użyć z powodu pogody. Przyznam też, że jestem zielona w temacie i wsparcie byłoby dla mnie bardzo cenne - nawet jeśli mogłabym po prostu popatrzeć i posłuchać. 

Napisano
7 minut temu, ms_arwi napisał:

Czy mogłabym do Was dołączyć któregoś dnia? W zeszłą sobotę przyszedł mój Seestar S50 i do tej pory nie udało mi się go użyć z powodu pogody. Przyznam też, że jestem zielona w temacie i wsparcie byłoby dla mnie bardzo cenne - nawet jeśli mogłabym po prostu popatrzeć i posłuchać. 

Myślę, że @taffik pomoże, bo chyba też ma Seestara 🙂

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Mogę zabrać S30 Pro, ale @Thomas @Acidtea i @piotrfie chyba używają S50 już ponad rok - ja dopiero 2 tygodnie 😉

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

Ja chętnie. Wg prognoz czwartek pewniejszy, choć wolałbym piątek 😉

Wstępnie jestem chetny choć również wolalbym piątek. Może będzie widać lądowanie Oriona.

Napisano
49 minut temu, ms_arwi napisał:

Zapraszamy. Mam Seestara S50 od prawie 2 lat więc chętnie pomogę i zdradzę kilka sekretów 😉

Napisano
41 minut temu, Thomas napisał:

Zapraszamy. Mam Seestara S50 od prawie 2 lat więc chętnie pomogę i zdradzę kilka sekretów 😉

Dziękuję, bardzo chętnie posłucham 😄 Na początek potrzebowałabym zdradzenia kilku informacji logistycznych 😉 O której zwykle się spotykacie na miejscu o tej porze roku i ile czasu przeznaczacie na pobyt tam? 

Napisano
26 minut temu, ms_arwi napisał:

Dziękuję, bardzo chętnie posłucham 😄 Na początek potrzebowałabym zdradzenia kilku informacji logistycznych 😉 O której zwykle się spotykacie na miejscu o tej porze roku i ile czasu przeznaczacie na pobyt tam? 

Część z Nich jest tam nieprzerwanie od 2020 roku, więc lepiej weź kawę w termos i coś ciepłego... 🙂

"Spójrz ponownie na tę kropkę. To nasz dom. To my" 

Napisano
57 minut temu, ms_arwi napisał:

Myślę, że jak będziesz około 21 - 22 to kogoś spotkasz 😉 Wszystko zależy - jeśli ktoś jest od 20 to może do 23 wytrzyma, jak ktoś (tak jak ja) przyjeżdża bardziej po 21 to posiedzi do północy, a jak są dobre warunki lub weekend na horyzoncie to i do 2 można noc zarwać 🙂 Najważniejsze to ciepło (bardzo ciepło) się ubrać, bo temperatura na polu jest dużo niższa niż w mieście.

Zaglądaj tutaj co i jak.

nieboprzezlornetke.pl

Napisano
18 minut temu, Paweł Sz. napisał:

szanse są chyba tylko na jutro

Jutro i ewentualnie na sobotę, ale ta druga opcja też się pewnie wysypie. Sprawdza się zasada, że najlepsza prognoza wypada zawsze na "za trzy dni" 😉

Napisano
3 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

@taffik @Thomas wybieracie się dziś?

Ja raczej tak, ale mam trudny dzień i dopiero po 19 będę mógł na 100% potwierdzić.