Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zamierzam podjechać dziś na Folwark, o ile ktoś jeszcze potwierdzi, ale zupełnie na lekko - tylko z lornetkami (nawet Seestara mi się nie chce brać), bo nie zabawię długo. Planuję dojechać ok. 21 (może nieco później) i będę maks 2godz. (jutro muszę się wcześnie zerwać).

Edytowane przez taffik

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
8 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Będę około 21

To do zobaczenia

• Like 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
3 minuty temu, Paweł Sz. napisał:

@taffik robimy pojedynek SRBC z TSką Michała?

OK. Sporo o tym myślałem ostatnio i mam pewną hipotezę (być może dla niektórych oczywistą). Może się dziś potwierdzi 😉

• Like 1

Napisano

Chyba dałabym radę dzisiaj do Was na chwilę dołączyć - jakieś wskazówki co do dotarcia poza mapka z pierwszej strony? 😅

Napisano
51 minut temu, ms_arwi napisał:

Chyba dałabym radę dzisiaj do Was na chwilę dołączyć - jakieś wskazówki co do dotarcia poza mapka z pierwszej strony? 😅

Znajdziesz nas na pewno 🙂

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 ED APO
nieboprzezlornetke.pl

Napisano (edytowane)

Również dziękuję za wspólne obserwacje, choć dla mnie wyjątkowo krótkie. Dodatkowo jeszcze po 1,5 godz. się zorientowałem, że w sumie to więcej czasu spędziłem na pogawędkach niż na obserwacjach 🤣 Miło się dyskutowało o lornetkach, o innych sprzętach, o misji Artemis II, no i o filmie Projekt Hail Mary oczywiście (a przy okazji o innych filmach i książkach). Do następnego razu (który miał być już jutro, ale  jak zwykle prognoza się coraz bardziej rozjeżdża).

Edytowane przez taffik
  • Like 3

Napisano
2 godziny temu, taffik napisał:

Również dziękuję za wspólne obserwacje, choć dla mnie wyjątkowo krótkie. Dodatkowo jeszcze po 1,5 godz. się zorientowałem, że w sumie to więcej czasu spędziłem na pogawędkach niż na obserwacjach 🤣 Miło się dyskutowało o lornetkach, o innych sprzętach, o misji Artemis II, no i o filmie Projekt Hail Mary oczywiście (a przy okazji o innych filmach i książkach). Do następnego razu (który miał być już jutro, ale  jak zwykle prognoza się coraz bardziej rozjeżdża).

Też tak wczoraj miałem, więcej rozmów niż obserwacji, ale to standard przy takiej liczbie osób 🙂 Ma to jak zawsze swój klimat i zawsze jakaś nowa wiedza / doświadczenie 🙂 W sumie to bardziej przytulałem się do (nie mojej) kątowej 120mm SD Apo niż do swoich lornetek 🙂

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Też dzięki za wczoraj, miło było poznać i spędzić czas na rozmowy i obserwacje 😉 Do następnego 😉

Napisano
19 godzin temu, taffik napisał:

Do następnego razu (który miał być już jutro, ale  jak zwykle prognoza się coraz bardziej rozjeżdża).

Widzę, że jednak ma być ładnie na wieczór, wybierasz się? 

nieboprzezlornetke.pl

Napisano

Tak, dzis biore SCT. Lornetki tez, ale jako dopelnienie tym razem.

Napisano
1 minutę temu, Paweł Sz. napisał:

o której planujesz być?

Ok. 21

Napisano

Ja również dziękuję za towarzystwo na ostatnim spotkaniu. Pochwalę się moimi 2 pierwszymi zdjęciami z czwartku 😄

IMG_5855.jpeg

IMG_5854.jpeg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Ktoś się dziś wybiera na Folwark, bo samemu mi się średnio chce? Alternatywą jest dalsze testowanie S30 Pro z ogrodu 😉

Edytowane przez taffik

Napisano

Rozumiem, że jednak nikt. OK, to ja chyba też odpuszczę. Dziś wobec tego sesja ogrodowa 😉

Napisano
46 minut temu, taffik napisał:

Rozumiem, że jednak nikt. OK, to ja chyba też odpuszczę. Dziś wobec tego sesja ogrodowa 😉

Ja jestem jakby co 😉

Napisano

Szkoda, że tak późno dałeś znać. Zdążyłem się rozstawić przed domem i już tego mi się nie chce zbierać do auta 😉20260411_202945.thumb.jpg.9a641d2b2abcf871dd6c68f0925212cb.jpg

Napisano

Każdy z nas zaliczył kilka samotnych nocek na Folwarku 😉

• Haha 2

Napisano
1 godzinę temu, taffik napisał:

Każdy z nas zaliczył kilka samotnych nocek na Folwarku 😉

Kiedyś zaliczyłem samotną nockę na Folwarku u Zulusów. 

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano
43 minuty temu, Thomas napisał:

Kiedyś zaliczyłem samotną nockę na Folwarku u Zulusów.

To hardcore, ja zaliczyłem dwie, ale trzymałem się bliżej kapliczki 😄

• Haha 1

Napisano
43 minuty temu, Wawrzek napisał:

Udało wam się przyfilować C/2025 R3 PanSTARRS?

Myślałem nad tym dziś, żeby posiedzieć godzinkę dłużej i poczekać na nią, ale ostatecznie odpuściłem