Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planujemy wraz @polaris wybrać się dziś na pełnie Księżyca i rzadką okazję tranzytu cienia Ganimedesa na WCP Jowisza. Przy okazji pewnie wyhaczymy trochę gwiazd podwójnych.

Screenshot_20260501_085810_Signal.thumb.jpg.e4f1ca4bff03428435042bfd58a43d07.jpg

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano
4 minuty temu, Thomas napisał:

Planujemy wraz @polaris wybrać się dziś na pełnie Księżyca i rzadką okazję tranzytu cienia Ganimedesa na WCP Jowisza.

Udanych obserwacji! Ja poza domem na majówce, więc nie dołączę.

• Thanks 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano
4 godziny temu, Thomas napisał:

Planujemy wraz @polaris wybrać się dziś na pełnie Księżyca i rzadką okazję tranzytu cienia Ganimedesa na WCP Jowisza. 

Folwark, Będlewo czy Wiry?

O której planujecie zacząć?

Zmieszczę się jeszcze? 😊

Napisano
52 minuty temu, jutomi napisał:

Folwark, Będlewo czy Wiry?

O której planujecie zacząć?

Zmieszczę się jeszcze? 😊

Raczej Wiry.

Planujemy zacząć przed wschodem Księżyca ok 20:15-20:30.

Myślę, że się zmieścisz 😉

Napisano

No i byliśmy we trzech @jutomi @polaris i ja. Na miejscu byliśmy już o 19:50 było jeszcze widno, ale taki był plan. Wszytkie cele obserwacyjne na ten wieczór zostaly zrealizowane. Jeszcze przed zachodem Słońca obserwowaliśmy Wenus i Jowisza wraz z WCP oraz cieniem Ganimedesa. Seeing żyleta- bez problemu widać było każdy szczegół tarczy i trsnzytu. Obraz bajeczny. Odniosłem wrażenie nawet, że o zmierzchu Jowisz wyglądał lepiej niż kiedy już zapadła noc. Możliwe, że seeing się nieco pogorszył a może to też kwestia kontrastu.

Wschód Księżyca - coś wspaniałego!  Na tle korony drzew majestatycznie wyłaniająca się kula ognia. Brakowało tylko żyrafy. 🦒

Posiedzieliśmy do 23:00 po drodze zaliczając sporo gwiazd podwójnych i trzy jadące pociągi. Było sucho i dość ciepło. Kiedy zaczynaliśmy było 20°C a pod koniec 11°C. To był miły i owocny wieczór. Obszerniejszą relacje zamieści zapewne @polarisna Astronocach. 

Do następnego...

20260501_203040.thumb.jpg.91fbeeb728935049a6e77de18d7e1e70.jpg

20260501_205109.thumb.jpg.7452c7aaf28de5dee59848e16f5cca33.jpg

20260501_215942.thumb.jpg.585c43c15abd20e36fd33dc5c0bac04a.jpg

• Like 5
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Wschód Księżyca w pierwszej majowej pełni. Pełna klatka, z ogniskowej 3540mm na montażu azymutalnym.😁

Klimat sawannowy, niestety bez żyrafy w kadrze.

11.thumb.JPG.40d80315aa6342a3aedd76ff2c9fc9ef.JPG

To moja pierwsza wizyta na tej ciekawej miejscówce. Wczoraj odkrywałem jej zalety:

1. Jest położona dwa metry od granicy Wielkopolskiego Parku Narodowego.

2. Obserwacje urozmaicają tranzyty szynobusów na trasie Poznań-Wolsztyn.

3. Przez gałęzie widać olbrzyma przy Bułgarskiej.

13.thumb.JPG.cb3b0eb065ef620d9fc47d2b5204c031.JPG

Edytowane przez jutomi
  • Like 2
  • Haha 1
Napisano

Czy ktoś wybiera się dziś na Folwark? To może być ostatnia okazja przed białymi nocami (ech, jak ten czas leci)

Screenshot_20260509_080446.thumb.jpg.41a3ba5db45cc4a8f4cf667cf76fd3ae.jpg

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO

Napisano

Ja na 90% bede. Biore SCT, S30 Pro i lornetki.

• Like 2

Napisano

Ja planuję być tak ok. 21.30, może trochę później

Napisano
1 godzinę temu, Thomas napisał:

koniecznie zabierz SRBC 6x32🙂

Zapakowana ;)

• Thanks 1

Napisano

O mały włos też bym nie dotarł, ale z zupełnie innego powodu. Szlifowałem dziś na ogrodzie takie drewniane skrzynie-donice na kwiaty, żeby na nowo pomalować. Po 2h szlifowania nic nie widziałem przez okulary (dobrze, że miałem maseczke). Nadludzkim wysiłkiem powstrzymałem sie od wypicia piwa do tej brudnej i niewdzięcznej roboty 😉

Napisano

Ja bedecza ok 45min

Napisano (edytowane)

Powiedzieć, że była to udana sesja, to jak nic nie powiedzieć. To była sesja z absolutnie nowymi doznaniami: @Thomas przywiózł na pole głośnik bluetooth 😀 I to nie jakąś tam popierdółkę, ale wypas sprzęt z "mięsistym basem", "ciepłą średnicą", "trójwymiarową sceną" i czym tam jeszcze audiofile określają przyjemne dla ucha dźwięki. No i grało nam przez cały czas, oczywiście sama instrumentalna muzyka z kosmicznymi klimatami.

Dojechałem na Folwark o 21.30 - Thomas już był. Niespodzianka - rzepak na prawie metr i oprócz prostej drogi do Zulusów odchodzi teraz w poprzek wyjeżdżona przez ciągniki druga "droga", a w miejscu ich łączenia, gdzie pewnie zawracały ciągniki, zrobił się całkiem ładny, utwardzony placyk, więc sprzęty rozstawiliśmy na nim, a nie na drodze, jak zawsze. Było co rozstawiać, ale też i czasu do astronomicznego zmierzchu mieliśmy bardzo dużo. Thomas miał swój refraktorek TSa i Seestara S50, ja SCT 8" i Seestara S30 Pro (potem jeszcze zrobiliśmy sobie sesję lornetkową).

Po zapodaniu Seestarom roboty wzięliśmy się do obserwacji wizualnych. Ja się koncentrowałem głównie na galaktykach w Pannie, Thomas na kulistych i podwójnych w Smoku i nie tylko.  W międzyczasie dla urozmaicenia trochę obserwowaliśmy lornetką 6x32. To była noc satelitów - Thomasowi jeden przeleciał między epsilonami (serio 😀), a mi cały czas w galaktykach w Pannie latały jak muchy. Thomas na jednej 20-sto sekundowej klatce w Seestarze złapał aż cztery "krechy"! Na niebie ruch, ale na Folwarku pustka. Po ok. godzinie Thomas zauważył, że dziwnie mały ruch - rzeczywiście od naszego przyjazdu przejechał tylko jeden szalony traktorzysta i nic - szok, w porównaniu z tym, co było niedawno, jak byliśmy z @Michał Sz. i @jutomi. Zaraz po tym jak Thomas to zauważył przejechały dwa auta, a potem znowu nic, do czasu kiedy z prędkością jakieś 120km/h przeleciał nisko radiowóz na sygnale!

Warun był rewelacyjny, szkoda że na Jowiszu niewiele się działo. Tylko wilgoć nas trochę zaskoczyła, bo wydało nam się, na początku, że jest ciepło, bezwietrznie i sucho. Wiatru nie było przez cały czas, ale temperatura spadła z 14 do ok. 7 stopni, gdy opuszczaliśmy Folwark.

Pod koniec, ok. 0.30, Lew już nurkował w dół nad Zulusami, a nad kościołem w Brodnicy pięknie prezentował się Antares i charakterystyczna trójka gwiazd Skorpiona. Na deser, gdy już pochowaliśmy mokre sprzęty, wyciągnąłem SRBC 15x56 i ze statywu jeszcze podziwialiśmy kilkanaście minut Albireo i nie tylko.

To były bardzo udane obserwacje.

Edytowane przez taffik
  • Like 4
  • Thanks 1

Napisano

Nic dodać nic ująć. @taffik świetnie streściłeś nasze wspólne obserwacje. Przyznam się, że dawno nie byłem na Folwarku, chyba ostani raz dzień po styczniowej zorzy. Krajobraz zgoła odmienny niż zimą. Kiedy dotarłem na miejsce przywitał mnie pięknie kwitnący rzepak z charakterystycznym zapachem. Uwieczniłem to zresztą na zdjęciu poniżej. 

20260509_212718.thumb.jpg.cc3f4952b9562951d6afc8ad935a16c9.jpg

Taffik przywiózł ze sobą swoj "nowy" nabytek SeeStara S30Pro.

Pomimo swoich  niewielkich rozmiarów umieszczony na solidnym statywie AZ wygląda dość dostojnie.

20260509_214400.thumb.jpg.eb921fad69269cd2fab1b9f55e956bd8.jpg

Podczas całej sesji oprócz obserwacji wizualnych zapuściliśmy nasze Seestary. Taffik focił Mgławice Serce w Kasjopei ja natomiast wycelowałm w galaktykę M100. I tak jak kolega już wspomnial co rusz jakis satelita przeleciał w jej zasięgu psując poszczególne klatki. Poniżej zrzut z ekranu, który oddaje skalę zjawiska 

Screenshot_20260509_225541_Seestar.thumb.jpg.18427832b18ce237deaf4ae098bd45d8.jpg

Podsumowując to byla bardzo udana sesja. Niebo nad folwarkiem tej nocy było obłedne. Gwiazdy widoczne po horyzont. Kolejny już raz dzięki uprzejmości taffika miałem okazję spojrzeć przez lornetki SRBC 6x32 oraz 15x56. Pięknie widoki. 

Na koniec wisienka na torcie. Przez drugą część sesji skierowałem SeeStara na M104 galaktykę Sombrero. Taka pierwotna wersja  odszumiona przez AI.

1778365163008.thumb.jpg.ce58c16abf0b96927a1d01b505955117.jpg

Do następnego razu...

• Like 3
  • Thanks 1

Napisano

Pięknie Ci to wyszło, ale z tymi bolidami na niebie robi się coraz gorzej. Jak tak dalej pójdzie do będziemy focić same ślady satelit.

• Like 1