Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłopie gdzież Ty się uchował? Faktycznie byliśmy dziś na Folwarku

Możliwe, że nawet minelismy się gdzieś po drodze jak jechałem samochodem.😄

Z Polarisem byliśmy dziś na polu od 19.00 i jakoś kwadrans przed 21.00 się zwinęliśmy.  Nie było jakoś ekstremalnie zimno ale jednak mróz stosunkowo szybko wychadzal pokłady naszego ciepła.

Kiedy już zaczynaliśmy się pakować dojechał do nas jeszcze  @Paweł Sz. . Szkoda, że tak krótko sie widzieliśmy ale taki był plan na dzisiejszą sesje.

Najważniejsze, że kometa zaliczona. W sobotę jeśli pogoda dopisze można jeszcze raz spróbować bo ma być koniunkcja z Marsem.

@polariswyłapał dziś nawet jeszcze jedna komete 2020 V2 (ZTF) 10,5mag. Oczywiście nie tak okazała jak nasza celebrytka ale była. 

Zaliczyliśmy jeszcze kilka klasyków z M42 na czele i pożegnaliśmy się wraz z wschodzącym Księżycem.

Może następnym razem spotkamy się w szerszym gronie.😊

Do zobaczenia...

• Like 3

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)

@piotrfie szkoda, że nie napisałeś że będziesz, jak zajechałem po 20 chłopaki się już pakowali, a sam na polu stać nie lubię, więc wróciłem i obserwowałem spod domu. Gdybym wiedział, że będziesz z pewnością bym został 🙂 Musisz pisać, że się wybierasz 😉 

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 SD APO
szeptykosmosu.pl

Napisano

Paweł ma rację. Powinieneś Piotrze napisać choćby krótke info, że planujesz przyjechać. Zawsze to zwiększa szanse na wspólne spotkanie.😉

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Ja jestem z Kościana i teoretycznie mam rzut beretem ale obiecałem mojej mamie że zobaczy kometę i muszę po nią podjechać a to już kawałek drogi mi się robi dlatego podałem półtorej godziny

Napisano

Prawdę mówiąc to nie wiem, dawno tam nie byłem z moim szczęściem to zazwyczaj jak jest otwarte to albo jestem w pracy albo nie ma pogody.  Dlatego zaopatrzyłem się we własny teleskop Bresser 1900x127

Napisano
1 godzinę temu, Paweł Sz. napisał:

Dziś chyba jednak nikt 😉

Ja niestety jestem wyłączony do następnej soboty. 

Napisano

Czołem witam wszystkich serdecznie! początkujący astronom z Poznania się kłania 🙂 Można się podłączyć pod jakiś kolejny wypad na folwark? Chciałbym kupić teleskop ze sprzętem i chętnie skorzystałbym z rady i opinii bardziej doświadczonych osób. Z zakupem się czaję już jakiś czas (odkąd miałem okazję zobaczyć Saturna i Jowisza przez Dobsona 8" albo 10" w Hiszpanii parę lat temu - widok nie do zapomnienia :D) i chyba dojrzała we mnie ta decyzja w końcu. Pozdrawiam wszystkich. 

Napisano (edytowane)

Przecież ja nawet nie wiedziałem, że jest pogoda, to był spontaniczny wypad 😉 Dopiero jakoś po 19 Adrian napisał wiadomość, że jest chętny (jako jedyny) i chwilę potem byliśmy już w drodze, nie w głowie mi było informowanie całego forum o tym fakcie 😄 

Edytowane przez Paweł Sz.

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 SD APO
szeptykosmosu.pl