Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serce i dusza chce ale samochód stwierdził, że od dzisiaj na razie nigdzie nie jeździ także dzisiaj niestety odpadam 😕

• Sad 1
Napisano

Chciałbym, ale dam jeszcze znać.

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

Napisano

Ja też pakuje się i ruszam.

TS 15x70 MX Marine, Nikon Action VII 10x50, Slik PRO 700 DX + Benro S6 | SV503 80ED + SW AZ-GTi, Morpheus 12.5 mm, ES 26 mm, ES 5.5 mm

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i byliśmy wczoraj we czwórkę. @piotrfie @polaris @Paweł Sz.  i ja.

Kiedy ok 19.30 dojechałem, na miejscu był już Piotr z rozstawionym Newtonen do robienia zdjęć i lornetka TS.

Niemal chwilę po mnie przyjechał Polaris i po szybkiej konsultacji zdecydowaliśmy się ustawić nasze samochody najbliżej siebie aby możliwie osłaniały nas od wiejącego wiatru. A wiatr był tego wieczoru wyjątkowo zimny. Po prawie całodziennych opadach śniegu i temperaturze bliskiej 0°C odczuwalna była zdecydowanie niższa. Może nawet z -8°C. Wiatr ładnie oczyścił niebo z chmur i mieliśmy całkiem klarowne niebo. Po jakiejś godzinie dotarl do nas Paweł ale my z Polarisem coraz bardziej odczuwalismy skutki wiejącego wiatru. Oczywiscie coś tam obserwowaliśmy. Udało nam się nawet jeszcze wypatrzec komete 2022 E3 (ZTF)

Była dość łatwa to namierzenia w Erydanie pomiędzy dwoma gwiazdami Mu Eridani i Nu Eridani. W 8" I 10" widoczna już jako szara ledwo widoczna mgiełka. Jest jasność gwiazdowa to ok 9,6mag,

Screenshot_20230312-131806_SkySafari6Pro.thumb.jpg.e2522265f995e9b48b2f8e6a160df08d.jpg

Z ciekawostek odszukalem wczoraj La Superba gwiazdę zmienna w gwiazdozbiorze Psów Gończych, dobrze znana dzięki swojej jaskrawoczerwonej barwie. Bardzo przyjemny widok. Choć wolę ja oglądać w Edku niż w 10" w Newtonie. 

Screenshot_20230312-132607_SkySafari6Pro.thumb.jpg.6cd0e3cdaa9d0634a5247c6e072b611f.jpg

Oczywiście padła również tego wieczora M42. W Newtonie 10" z bino i dwoma Morpheuszami 17,5mm uzyskałem powiększenie ok 114x .Widok mgławicy wspaniały. Rozpościerała się niczym gwiezdny motyl nieomal w całym polu widzenia.Tym razem nie pokusiłem się na rozbicie i próby wyłuskania piątego czy szóstego składnika trapezu. Powód był banalny - łzawiły mi oczy i obraz lekko mi się zamazywał.🤣

Niestety przejmujący wiatr coraz bardziej dawał w kość i pomimo, że byłem ciepło ubrany i nie pierwszy raz doświadczałem niskich temperatur wczoraj wyjątkowo dotkliwie go odczuwałem. Chyba się starzeje 🤪

Z Polarisem zwinęliśmy się ok 21.30 pozostawiając na polu Piotra i Pawła. 

Może następnym razem będzie bardziej sprzyjająca aura🙂

Sup

• Like 7

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Jako, że wczoraj wiało solidnie, jedynym godnym takiej pogody celem okazał się "Wiatraczek".

Po odrzuceniu klatek, przez które przedeptały chmury zostało 23 x 180s czyli niewiele.

Jak na wstrząsanego podmuchami wiatru Newtona teleskop i tak zachowywał się stabilnie (a przynajmniej tej czkawki na zdjęciu nie widać).

Jednym słowem zawiana M101 łapana przez godzinę i 9 minut.

TS15028 (6", f/2.8), ASI-533MC-P, -10oC, Astronomik CLS

M101-a.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
Napisano
39 minut temu, Paweł Sz. napisał:

nie muszę pisać co teraz kombinuję

Zacznie się od kątowej lornety, potem kolejne parki okularów... i finanse wyglądają jak tegoroczny budżet państwa 😉

Napisano
1 minutę temu, piotrfie napisał:

Zacznie się od kątowej lornety, potem kolejne parki okularów... i finanse wyglądają jak tegoroczny budżet państwa 😉

A myślisz, że z lornetami prostymi jest inaczej? Tylko tutaj zamiast okularów kupujesz od razu lornetkę 😉 

• Like 1