Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Acidtea napisał:

Wyszło rewelacyjnie. A lorneta na statywie?

Tak, 25x100 to bez statywu ani rusz, mniejsze w zasadzie tak samo 🙂 

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Zaległe obłoki srebrzyste z wieczora 23 czerwca, zdjęcia bez szału, bo z Krakowa i to telefonem z ręki (to drugie jeszcze przez oczy wyraka), ale są upamiętnione. To jedyne sreberka, które miałam okazję widzieć w tym sezonie, bo albo zasłaniały je "normalne" chmury, albo akurat byłam parę stopni na południe 🙂 

PXL_20240623_204311447.NIGHT-01.thumb.jpeg.ef2277164326d6f76b0ce5e026f39965.jpeg

PXL_20240623_204612368.NIGHT-01.thumb.jpeg.22e88552bf61810e959ad9dac5a2a5de.jpeg

• Like 2

APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | Oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Canon 1100d | Slik Pro 700 DX
astrosztuka

• 10 miesięcy później...
Napisano
7 godzin temu, polaris napisał:

Dawno nie widziałem tak jasnych srebrzystych jak teraz.

A ja w tym roku nie widziałem jeszcze żadnych 😮‍💨

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Ja idąc spać mam odruch patrzenia na północny horyzont latem. Wczoraj było czyste niebo, a wyglądało tak, jakby całe niebo było w ciemnych chmurach, na tylko nad horyzontem przebijało się jasne, dzienne światło słoneczne. A to był taki kontrast ze srebrzystymi.

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII

Napisano

Niestety wczoraj kolejny już raz padłem na pysk i po 22:00 już spałem. Ostatnio mam taki czas, że budzę się przed 5:00 i oglądam Słońce przez H-alfa 😉

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, Thomas napisał:

W koncu sie udalo! 😁 Wczorajsze srebrzyste dały czadu!

Mieszkam na północno zachodnich obrzeżach Poznania tak więc północne niebo u mnie zawsze ciemniejsze.

Zachęcony zdobyczami kolegów dziś i ja postanowiłem zapolować na srebrzyste. Wyjechałem nawet poza moją wioskę, szukając fajnej miejscówki, a nie jest to łatwe, jak się mieszka na południe od Poznania. Coż mogę powiedzieć... fajny Księżyc (dobrze, że miałem ze sobą lornetkę 15x70).

Coś tam zamajaczyło niewryaźnie jakieś 15 stopni nad horyzontem ok. 23.00 i to by było na tyle. Ale i tak pewnie jutro w necie zaroi się od fotek, zrobionych na północy, południu, wschodzie i zachodzie Polski. Może nawet z Poznania, tylko tym razem tuż przed wschodem, a nie po zachodzie słońca... 

Edytowane przez taffik
  • Haha 1

GSO 8" Dob, 120 APO, SCT 8", iOptron CEM26, ZWO AM5, AZ4, ASIAIR Pro, ASI 294MC-Pro, Binoviewer WO