Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

ostatnio bardzo dręczy mnie myśl by zmodyfikować mojego Nikona D7200. Poczytałem trochę w internecie i znalazłem krok po kroku jak rozebrać aparat. Prosiłbym was o pomoc odnośnie filtru który jest usuwany. Wyczytałem, że ten filtr jest zastępowany poprzez filtr Baader BCF ale znalazłem tylko filtry do Canona. Znalazłem także informacje, że te do Canona również pasują do Nikona ale nie wiem ile w tym prawdy jest. Czytałem również artykuł, że są różne sposoby przeróbek i można także przerobić bez potrzeby wkładania filtru Baader. Jesli komuś z was znany jest temat lub zmodyfikował tego Nikona bardzo proszę o pomoc i namiar na filtr Baader, który by pasował pod Nikona d7200 jeśli jest oczywiście taka potrzeba by go instalować.

Napisano

Udało mi się zmodyfikować aparat i jak na razie działa prawidłowo :) Może komuś przyda się parę następujących informacji z operacji na otwartym ciele :) Wyjąłem filtr i nie dawałem żadnego zamiennika. AF po modyfikacji miał duży BF ale skorygowałem go z poziomu body, D7200 ma w opcjach możliwość regulacji. Gdyby ktoś chciał zmodyfikować ten model aparatu to polecam odlutować filtr bo ja chciałem sobie zrobić mniej pracy odchylając filtr z tasiemką a ostatecznie narobiłem sobie więcej pracy i nerwów bo filtr sprężynował i bardzo ciężko było go osadzić ponownie. W instrukcji demontażu body na poniższej stronie brakowało mi informacji odnośnie jak zdemontować kółeczko do ustawiania ostrości w wizjerze. Należy odkleić naklejkę i pod nią jest śrubka. Strona z instrukcją demontażu krok po kroku: https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/life-pixel-nikon-d7200-diy-digital-infrared-conversion-tutorial

• 4 lata później...
Napisano

Witam Pana! Bardzo pomogły oana sugestie. Mam serdeczną prośbę. Pisał Pan że z poziomu body po usunięcia filtra jest możliwość regulacji BF jak gdzie? Czy może Pan opisać gdzie w menu się to robi?

Napisano

Witam Pana, proszę wybrać menu ustawień(ikonka klucz) później opcję precyzyjna korekta AF i tutaj można dokładnie ustawić BF lub FF. Pozdrawiam serdecznie :)

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie. Czy gdy usunę filtr to:

Zdjęcia za dnia poklatkowe nap chmur lub timelapse będzie takie jak przed usunięciem filtra?

Wiem że trzeba będzie ustawiać balans bieli ręcznie. Chodzi o to że nie mam teleskopu ale obiektyw Samyang 10mm 2,8 i chciałbym ten aparat zastosować do focenia

1 drogi mlecznej

2 chmur za dnia

3  nocnym zdjęciom nieba

4 burzy

Sumując jeśli nie będę podłączał go pod teleskop czy jest w takim  przypadku sens go usuwać...

Napisano

Ja używam dalej bezproblemowo aparatu do robienia zdjęć za dnia. Jedynie trzeba ustawić balans bieli.

Zauważyłem, że zdjęcia robione za dnia są troszkę bardziej kontrastowe i nasycone, dla mnie pozytywna zmiana 🙂 

Warto poszukać na internecie materiałów na których widać jaka dokładnie zaszła zmiana po usunięciu filtra i wtedy podjąć decyzję czy taki zabieg będzie Pana satysfakcjonował.

Warto też dobrze przemyśleć czy samemu podjąć się tej modyfikacji lub może lepiej zlecić to osobie, która się tym profesjonalnie zajmuje.

Napisano

Świetnie! Dziękuję ale nie mogę znaleźć nie dla tego że mi się nie chce ale nie mogę znaleźć materiału jak jest po zmianie filtra w d7200. Może ma Pan jakiś link.... choc i tak dostałem od Pana już satysfakcjonująca odpowiedź. Jeszcze raz dziękuję.

Napisano

Niestety nie posiadam materiału, który można by porównać bo z tego co pamiętam po usunięciu filtru kupiłem sobie

filtr IDAS light pollution i robiłem już zdjęcia tylko z tym filtrem a przed modyfikacją bez żadnego filtru light pollution.

Ciężko będzie znaleźć tego typu porównanie jeśli w ogóle jest w internecie dotyczące tylko modelu D7200.

Proponuję poszukać porównania zdjęć z innych modeli aparatów. W takim przypadku już nie powinno być problemu z znalezieniem dobrego porównania.

Napisano

Ok. Z tego co rozumiem samo usunięcie filtra daje dobre efekty. Ale lepsze są wtedy gdy na obiektyw dajemy filtr Idaslight polution? Bez niego samo usunięcie filtra nie ma sensu?

Napisano (edytowane)

Mam obiektyw samyang 10mm 2,8 i nie da sie zainstalowac żadnego filtra ..... Zatem zapytam  ten filtr Idas Light Polution co dałby w tym przypadku po wyjęciu filtra...

Edytowane przez Qka93
Napisano

Filtr IDAS kupiłem dodatkowo by wyeliminować częściowo zanieczyszczenie nocnego nieba światłem z okolicznych miast. Ten filtr nie jest niezbędny po modyfikacji aparatu, można śmiało robić zdjęcia bez niego. Z tego co pamietam tego typu filtr nie za dobrze współpracuje z obiektywami UWA a 10mm to bardzo szeroko. Ja używam ten filtr z ogniskową 450mm. Samo usunięcie filtra w D7200 spowoduje, że aparat będzie rejestrował więcej czerwieni co będzie widoczne na zdjęciach np mgławic emisyjnych.

Napisano (edytowane)

Filtr usuniety! 🫡 jak teraz poprawnie zrobić kalibracje z odcieniem bieli tak aby  również za dnia robić fotki? W ustawieniach wskazałem reczny wybór bieli wskazałem białą kartkę i tak jest wszędzie odcień czerwonego na wszystkich zdjęciach.

Jest taka możliwość? Czy tylko powrót filtra rozwiąże to?

Edytowane przez Qka93
  • 3 miesiące później...
Napisano (edytowane)

Witam! Aparat pięknie się spisał po modyfikacji. Fajnie eksponuje mgławice wodorowe. Ale zastanawiam się nad jedna sprawą. Po modyfikacji nie potrafię go odpowiednio ogarnąć jeśli chodzi o kolor czarny i inne kolory. 

Próbowałem nadać mu po modyfikacji odpowiedni balans bieli. 

W menu wszedłem w wybór temperatury barwowej i ustawiłem jak na zdjęciu. To w nocy jest dla mnie optymalne ustawienie. Może się mylę i nie tendy droga. Robiąc zdjęcie zaznaczam pojedynczą klatkę mam wrażenie że zdjęcie nie jest nasycone czernią i bielą. Nie ma w nim dobrego kontrastu. Po bezproblemowym wyjęciu filtra nie potrafię ustawić odpowiednich parametrów. Czy dobre zdjęcie to pojedyncze zdjęcie dogi mlecznej? Jak zrobić dobre zdjęcie?

Czy ktoś mi może pomóc?

DSC_9249.jpg

20240914_165020.jpg

77202465255 (1).jpg

DSC_9369.jpg

Edytowane przez Qka93
  • Like 2
Napisano

Ja po modyfikacji aparatu aby ustawić dobry balans bieli wybieram opcję PRE (wciskając i przytrzymując przycisk z lewej strony ekranu o nazwie WB należy wybrać kręcąc pokrętłem

od strony ekranu opcję PRE a drugim pokrętłem kręcąc od strony obiektywu mamy sześć ustawień od d-1 do d-6 pod którymi aparat zapisze nasz pomiar balansu bieli.

Aby zmierzyć balans bieli należy wcisnąć i przytrzymać przycisk WB, wybrać pokrętłem od strony aparatu opcję PRE, wybrać np d-1 pokrętłem od strony obiektywu, puścić przycisk WB.

Ponownie wcisnąć przycisk WB i trzymać go jakieś 3 sekundy wciśnięty aż na ekranie zacznie mrugać napis PRE, wtedy należy wykonać zdjęcie na czymś białym np. kartka papieru.

Po wykonaniu zdjęcia aparat zapisze zmierzony balans bieli pod d-1, który wybraliśmy i tak samo można w innych warunkach oświetlenia skorzystać z pozostałych opcji od d-2 do d-6

aby zapisać kolejne pomiary balansu bieli. Proponuję robić zdjęcia w jakości RAW wtedy można jeszcze doszlifować balans bieli jeśli nie do końca nam odpowiada i dużo lepsze efekty uzyskać

podczas obróbki zdjęć. Im więcej zdjęć wykonasz jednego obiektu tym lepiej bo możesz je później połączyć w programie np. DeepSkyStacker w jedno zdjęcie i uzyskać lepiej widoczną drogę mleczną, mgławice.

Następnie takie zdjęcie warto poddać obróbce w programie np. Photoshop lub darmowy Gimp aby uzyskać jeszcze lepsze efekty. Polecam poszukać na YouTube poradników odnośnie obróbki zdjęć z astrofotografii,

materiału jest mnóstwo no i samemu poeksperymentować. Ważne żeby się nie zrażać i małymi krokami iść do przodu a będą coraz lepsze efekty i dużo radości 🙂

Napisano (edytowane)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Brakuje mi jednego puzla. Piszesz że im więcej zdjęć jednego obiektu tym lepiej poskłada je program Deepsky st. No ok. Ale jest jeden obiekt to droga mleczna. Wykonuje powiedzmy 6 zdjęć po 25 sekund. Ten sam kadr. Nie mam montażu który podąża za obiektem. Obiekt przesuwa się- droga mleczna. Jak to później program ogarnie skoro jest to kilka zdjęć. Ponaklada je na siebie? Wybierze najlepsze? Jaka będzie różnica między pojedyncza klatka a serią np 8 zdjęć? Czyli w ustawieniach temperatury barwowej nic nie ustawiałeś?

Edytowane przez Qka93
  • Like 1
Napisano

Nic nie ustawiałem jeśli chodzi o temperaturę barwową. Dokonywałem pomiaru balansu bieli używając funkcji PRE i to całkowicie załatwiło sprawę. Tak jak napisałem,

można później jeszcze skorygować kolor robiąc w jakości RAW. Mi przeważnie nie odpowiada automatyczny balans bieli w aparatach, a mam jeszcze

inne aparty, w których nie wyciągałem filtra i zawsze coś tam jeszcze sobie poprawiam. Odnośnie składania kilku zdjęć w jedno. Program ponakłada zdjęcia na siebie

i droga mleczna będzie ok ale jeśli na zdjęciu jak np. powyżej jest las i jezioro to ta część zdjęcia będzie rozmyta/z przesunięciem. W takiej sytuacji proponuję połączyć

jedno zdjęcie na którym będzie widoczny las z jeziorem ze zdjęciem które utworzy program DeepSkyStacker. Dzięki temu wszystko będzie wyraźne, można do tego użyć

np. maski w programie Photoshop, dzięki czemu zasłoni ona część rozmytą w zdjęciu, które utworzy program DeepSkyStacker a w jej miejsce uwidoczni się część z drugiego zdjęcia

na którym las i jezioro są wyraźne.

Napisano

Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy pojedynczym zdjęciem a składającym się z wielu połączonych zdjęć, to poniżej wklejam przykład.

Pierwsze zdjęcie to pojedyncze a drugie to złożone z 50 zdjęć. Zapoznaj się z nimi aby zobaczyć różnicę.

Napisano

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Dziękuję że ci chciało się odpisać i wprowadzić mnie w temat.

Kilka puzli 😜 więcej układa się we wzór. Teraz wiem jak jest lepiej ze zdjęciami. 😊 

Napisano (edytowane)

Przyszło mi kolejne pytanie. W jakich warunkach oświetleniowych robić zdjęcie kart - kolor bialy czy szary?

Jak patrzę to pod lampą Led jest inny odcień, jak pada światło słoneczne jest inny odcień jak górne światło też jest co innego....

Zrobić te zdjęcia wieczorem? Rano?

Edytowane przez Qka93
Napisano

W d7200 jest możliwość zapamiętania sześciu pomiarów balansu bieli od d1 do d6 i warto sobie zrobic pomiary w słoneczny dzień, pochmurny, zachód słońca, różne rodzaje sztucznego światła. Histogram zdjęcia białej kartki w połowie, ważne żeby nie prześwietlić zdjęcia pomiarowego.

Napisano

Zależy od oświetlenia, jeśli jest takie samo jak zapamiętane przez aparat to wystarczy go użyć np. słoneczny dzień lub pochmurny.

Jeśli nie, to można zrobić pomiar. Moim zdaniem łatwiej jest lekko skorygować balans bieli jeśli będzie taka potrzeba

po dokonaniu pomiaru lub wybraniu zapamiętanego przez aparat pomiaru, niż korygować zdjęcie, które jest np. mocno czerwone.

• Like 1