Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zarówno w dwunastu, jak i czternastu calach jaśniejsza część mgławicy jest bezproblemowa w okularze długoogniskowym i z o - trójką na pokładzie. Łukowato wygięta poświata od razu rzuca się w oczy. Tych słabszych partii obiektu nie próbowałem jeszcze wyłuskać. 

Z tego co pamiętam, lat temu kilka udało się usidlić ICka w achro 150 mm, ale muszę poszukać zapisków lub relacji na forum.

Bardzo fajny cel na późnozimowe wieczory!

• Like 2
  • 4 lata później...
  • 7 miesięcy później...
Napisano

Trzy dni temu IC443 została ustrzelona przez podwójny refraktor 6" - jest to dość mały obiekt ale widoczny już w 30mm (25x) i lepiej w 24mm ( 31x)  i obowiązkowo filtry OIII (Svbony 7nm). Co prawda delikatne pojaśnienie IC443 było widoczne już w jednej tubie 6" , ale pełną krasę obiekt zyskuje przy patrzeniu dwuocznym.  W takich warunkach jakie zastałem (prawie brak widocznego LP, 750m npm) w OIII było widać cały łuk Icka . Jakąś próbą  oddania widoku jest poniższe zdjęcie (żródło IC443_G – Foton Tysiąclecia) , z tym że nie było widać "farfocli" a jedynie łukowato wygiętą poświatę zanikającą szybciej z jednej strony. Próbowałem jeszcze wyciągnąć coś z macek Meduzy, niestety bezskutecznie.

Nie miałem możliwości obserwowania przez dwa filtry Hbeta , ale przypuszczam, że powinno być łatwiej powalczyć  o wyłuskanie tych macek. Zwłaszcza, że świecą głównie w Ha.

image.png.5cefd2145b84ad3c76f8697976d20383.png

I rzut na mebelościankę 2x150mm:  😉

image.thumb.png.860e3b354af312e00eba174fc06ca50e.png

• Like 8
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Wczoraj obczajałem nową ,w miarę bliską miejscówkę koło Strzelina, i znów uczepiłem się IC 443😁 Przejrzystość była bardzo dobra, ale nie było to już niebo ala Bortle 2 jak z posta powyżej. Sam łuk w bino 2x6" i OIII 7nm był rozpoznawalny ,ale daleko bardziej ulotny niż przy ostatnich obserwacjach. Zastosowanie filtra Hbeta 5.5nm niestety nie ujawniło reszty mgławicy, przynajmniej "od strzału". Pokazuje mi to, że i w filtrach wąskopasmowych zaświetlenie gra większą rolę niż myślałem. Pozostało zadowolić się  pięknymi widokami Rozety, Kalifornii, śladów Wiedźmy (Hbeta!), ulotnej Sh2-223 i wielu innych 🙂 

• Like 5