Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję. Czy występowały z nią problemy przy niskich temperaturach otocznia? Zastanawia mnie, jakie oleje stosują producenci w głowicach, i czy problemy z tężeniem występują u wszystkich? Wiem, że niektórzy z użytkowników “przerobili” trochę sprzętu. Wczoraj podczas obserwacji temperatura oscylowała w granicach 3-4 st. C, więc dosyć niska. 

Używał bym jej w tandemie ze statywem Manfrotto 055XPROB. Czy ktoś miał do czynienia z tym statywem? 

Napisano
14 godzin temu, grzegorz15 napisał:

Jaki to był model? 

Osobiście mam możliwość kupna głowicy Manfrotto MVH 502AH i może miał ktoś z nią styczność?

Miałem Manfrotto 502ah, bez problemu dźwigała 28x110 i 25x100. Jeszcze lepsza (i tańsza jeśli chodzi o używki) jest Benro S8. Miałem obydwie i nawet przy -20 nie było żadnych problemów. To są już solidne sprzęty. Teraz zostałem już tylko z Benro s6, która jest mniejsza, a do 16x70 idealna.

• Like 1

APM 10x50 ED | APM 16x70 ED | Benro MACH3 TMA37AL + S6
szeptykosmosu.pl

Napisano
21 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Miałem Manfrotto 502ah, bez problemu dźwigała 28x110 i 25x100. Jeszcze lepsza (i tańsza jeśli chodzi o używki) jest Benro S8. Miałem obydwie i nawet przy -20 nie było żadnych problemów. To są już solidne sprzęty. Teraz zostałem już tylko z Benro s6, która jest mniejsza, a do 16x70 idealna.

Potwierdzam, S8 to super głowica pod większe sprzęty 🙂

Napisano
W dniu 8.10.2024 o 01:18, Mareg napisał:

241007_APM20x80_na_zorawiu_8x6_2.thumb.jpg.ef188c3c7dd5d1c88fa9ae2e56f2b267.jpg

241007_APM20x80_na_zorawiu_8x6_1.thumb.jpg.06c332f4023b368e8c91a82aee4ec3a7.jpg

Niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania są płyny w zasięgu ręki - w lecie woda, a w zimie termos z herbatą 🙂

52 minuty temu, polaris napisał:

Miałem dokładnie taki zestaw. Zero problemów.

Dziękuję.

Moimi ulubionymi obiektami stały się gromady otwarte i cały czas chodzi za mną lorneta - większa od 10x50 - np. APM 16x70 ED. Ale z drugiej strony mam 8" teleskop...

• Haha 1
Napisano
W dniu 12.10.2024 o 23:04, grzegorz15 napisał:

Jaki to był model? 

Osobiście mam możliwość kupna głowicy Manfrotto MVH 502AH i może miał ktoś z nią styczność?

https://astropolis.pl/topic/46444-głowica-olejowa-garrettoberwerk-5000/

To było coś podobnego.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Ja do CelestronA 20x80 mam taki statyw. Jest on bardzo stabilny i nie muszę go dociążać.

W obu osiach chodzi płynnie, bez żadnych szarpnięć i zacięć, jak po maśle. 🙂 Powiedziałbym, że jest stworzony do tej lornetki albo lornetka do tego statywu.

Okulary przy patrzeniu horyzontalnym są na wysokości 161cm.  Środkowa kolumna jest wysuwana, korbki nie ma, moim zdaniem jest ona zbyteczna. 

03.jpg

01.jpg

02.jpg

Napisano

No i wreszcie udało się kupić statyw pod moje bino 20x80!

Jak pisałem, szukałem czegoś wysokiego i po Waszych poradach padło na Benro Mach 3 TMA47AXL (max 216cm). Było ciężko, bo kupiłem chyba ostatnią sztukę w Polsce. Dostawa tych tripodów ma być dopiero pod koniec roku. Jeśli chodzi o głowicę znalazłem bardzo ciekawy moim zdaniem i tani produkt: Ulanzi U-190 (~250zł). Dla moich potrzeb w zupełności wystarczy, który chodzi bardzo fajnie (a w porównaniu z poprzednim rozwiązaniem - Cullmann Alpha 2800 - wręcz rewelacyjnie) i pozwala na wychylenie +/- 90 stopni.

Jestem mega zadowolony. Całość jest bardzo stabilna, brak korbki rzeczywiście nie przeszkadza, bo wysuwanie kolumny jest całkiem płynne. Wysokość tripoda daje mi tą wygodę, że spokojnie mogę zadrzeć lornetę bardzo wysoko (>70 stopni) i do tego w pozycji wyprostowanej, a nawet przy wysokości całości 195-200cm wszystko nadal stoi stabilnie.

Obserwacje większą lornetką, to teraz czysta przyjemność.

Statyw.jpg.65e445c615cebe47a0c84ce9033b7197.jpg

• Like 2

SW 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  Bresser: 10x50; 20x80; Benro: MACH3 TMA47AXL; Ulanzi: U-190 
Optyka: ES: 52o 30mm; 68o 20mm; 82o 8,5mm  |  Morpheus: 12,5mm; 4,5mm  |  Vixen: SLV 6mm  |  SW: x2; Bresser: x3
Filtry:    ES: RGB+UHC; Svbony: CLS; Omegon: polaryzacyjny  |  Baader: ND 5.0  |  Bortle 5

Napisano (edytowane)

Fajnie, że trafiłeś na odpowiedni statyw pod Ciebie. Ja zrezygnowałem z kupna zestawu Mafrotto, i postanowiłem skierować uwagę na głowicę Benro S8 i statyw Benro Mach3 TMA37AL. O głowicy słyszałem już dobre opinie, ale czy mógłby ktoś napisać swoją opinię o ww. statywie?

W stopce @Paweł Sz.  widnieje takowy, ale czy masz go jeszcze? 

Zastanawia mnie ten udźwig maksymalny w granicach 16kg. Aż tyle zawiesić nie planuję, ale jak to ma się do rzeczywistego użytkowania? Przy powiedzmy 10kg jest nadal stabilny? Może lepszy będzie 700dx?

Edytowane przez grzegorz15
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, grzegorz15 napisał:

Fajnie, że trafiłeś na odpowiedni statyw pod Ciebie. Ja zrezygnowałem z kupna zestawu Mafrotto, i postanowiłem skierować uwagę na głowicę Benro S8 i statyw Benro Mach3 TMA37AL. O głowicy słyszałem już dobre opinie, ale czy mógłby ktoś napisać swoją opinię o ww. statywie?

W stopce @Paweł Sz.  widnieje takowy, ale czy masz go jeszcze? 

Zastanawia mnie ten udźwig maksymalny w granicach 16kg. Aż tyle zawiesić nie planuję, ale jak to ma się do rzeczywistego użytkowania? Przy powiedzmy 10kg jest nadal stabilny? Może lepszy będzie 700dx?

Tak, mam ten sam statyw, jest wizualnie i grubością nóg identyczny jak TMA47AXL - różnią się tylko wysokością. Używam go do 16x70 razem z głowicą S6, ale wcześniej używałem jeszcze z 28x110 i 25x100. Z głowicą S8 to już będzie konkretny montaż, który poradzi sobie w zasadzie z każdą lornetą. Nie wiem jak z dostępnością w Polsce, ale bez problemu możesz go kupić na amazonie: https://www.amazon.pl/BENRO-Trepied-Photo-Mach3-TMA37AL/dp/B00YEUA2CI

Pod każdym względem jest lepszy niż slik 700dx.

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1

szeptykosmosu.pl

Napisano
12 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

jest wizualnie i grubością nóg identyczny jak TMA47AXL - różnią się tylko wysokością

Dokładnie tak. Ja się zastanawiałem nad wersją Mach3 w rozmiarze L, ale 180cm to dla mnie za nisko, by użyć pełny zakres lornetki przy moim wzroście 185cm. By zadrzeć lornetkę pod zenit (>70 stopni) potrzebuję ją podnieść na wysokość >190-195cm bo mój Bresser 20x80 mocno wtedy obniża okular.

Oczywiście nie miałem w ręce ani Slika, ani krótszego Benro Mach3, ale przekopałem sporo postów / stron i wszędzie była taka sama konkluzja = Berno jest sztywniejszy do Slika. Nawet widziałem nagranie, jak ktoś się wieszał całym ciałem na Berno 🙂 Mój XL jest mega stabilny. Druga rzecz, że jak nie potrzebuję, to nie rozciągam nóg i kolumny za dużo. 

SW 200/1000 EQ5 (RA+Dec drive)  |  Bresser: 10x50; 20x80; Benro: MACH3 TMA47AXL; Ulanzi: U-190 
Optyka: ES: 52o 30mm; 68o 20mm; 82o 8,5mm  |  Morpheus: 12,5mm; 4,5mm  |  Vixen: SLV 6mm  |  SW: x2; Bresser: x3
Filtry:    ES: RGB+UHC; Svbony: CLS; Omegon: polaryzacyjny  |  Baader: ND 5.0  |  Bortle 5

Napisano

Jeszcze przemyśle temat, którą wersję wybrać. Będzie ku temu czas, bo widzę, że na magazynach głównie pustki.

Jeżeli w przypadku lornetek 15x70 aby celować w okolice zenitu potrzeba około 10 cm ponad linię oczu, to 37AL powinien spełnić moje oczekiwania. Dla 25x100 dystans pewnie będzie większy, pod 20 cm, tak sądzę. Coś tam jeszcze głowica podwyższy, ale celując w zenit to ta różnica na korzyść będzie niewielka lub żadna. 

Napisano (edytowane)

Widzę na stronach sklepów www, że wersje 37 i 47 są dostępne.

@Paweł Sz.  lornetkę pokroju 25x100 wieszałeś na Benro Mach3 TMA37AL? Jeżeli tak, to na jakiej wysokości (w przybliżeniu) mogły być okulary celując w okolice zenitu?

Edytowane przez grzegorz15
Napisano
52 minuty temu, grzegorz15 napisał:

@Paweł Sz.  lornetkę pokroju 25x100 wieszałeś na Benro Mach3 TMA37AL? Jeżeli tak, to na jakiej wysokości (w przybliżeniu) mogły być okulary celując w okolice zenitu?

Slik pro 700dx i benro tma37al mają taką samą wysokość bez głowicy, przy sliku z benro s8 i 25x100 wygląda to tak:

IMG_8219.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, grzegorz15 napisał:

Niestety nie robiłem pomiarów, a 25x100 już nie mam 🙂 Przez chwilę używałem 37 z tą lornetą, potem miałem już manfrotto 475b z korbą jako główny statyw. Przy moim wzroście około 180 cm wystarczało, aczkolwiek zenit to nie są rejony gdzie zaglądam zbyt często 🙂

• Like 1

szeptykosmosu.pl

Napisano
1 godzinę temu, bobin123 napisał:

Slik pro 700dx i benro tma37al mają taką samą wysokość bez głowicy, przy sliku z benro s8 i 25x100 wygląda to tak:

IMG_8219.jpeg

Pytanie jeszcze przy jakim rozstawie nóg (bo tutaj można kombinować) i w którym miejscu na pręcie / adapterze jest lorneta 🙂 Osobiście nie zawsze rozstawiam nogi statywu na max

szeptykosmosu.pl

Napisano
2 godziny temu, Paweł Sz. napisał:

Niestety nie robiłem pomiarów, a 25x100 już nie mam 🙂 Przez chwilę używałem 37 z tą lornetą, potem miałem już manfrotto 475b z korbą jako główny statyw. Przy moim wzroście około 180 cm wystarczało, aczkolwiek zenit to nie są rejony gdzie zaglądam zbyt często 🙂

Zapytałem o zenit bo najlepiej obrazuje ile mamy zapasu w odległości oko-okular. Położenie jak zaprezentował @bobin123 jest tego przykładem.   

Komfortową wysokość statywu uzyskałeś przy maksymalnym rozstawie nóg, czy musiałeś już z nim kombinować lub zmienić położenie lornety na pręcie?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Chciałbym zapytać Was o różnice w specyfikacji statywów. Weźmy np. Manfrotto 475B pro z korbą. Niemal wszędzie na stronach www sklepów Max udźwig to 12 kg. Natomiast na nielicznych stronach - głównie zagranicznych - ten sam parametr to już 20 kg. W dodatku w instrukcji PDF Manfrotto podaje dla tego modelu “safe 20 kg”. Zastanawia mnie skąd te różnice?

Napisano

Ja używam po lornetkę Celestron SkyMaster 15x70  statywu Manfrotto 055 XPROB z głowicą Manfrotto 501 HDV i ja do tej pory jestem z tego zadowolony. Czasem wieszam na

nim tubkę  Sky Watcher Equinox 80/500 z flatanerem i aparatem i też daje radę.