Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, 

Nie dawno nabyłem sprzęt star adventurer i już nie mogę się doczekać kwietniowego nowiu... ale zanim to nastąpi i tak muszę odbyć dwutygoniową kwarantane, także pozostało mi strzelanie z bloku w Poznaniu :)

Dzisiaj krótki timelapse ze wschodu Księżyca, około 120 klatek co 6 sekund i 230 co 10 sekund, Nikond750, 50mm obiektyw.

Materiał nie powala, ale i tak cieszy, zwłaszcza, że jak narazie zostają mi takie timelapsy, bo polarna chowa się za blokiem :)

Edytowane przez Perseus
  • Like 2
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Pierwsze koty za płoty. Ale kolorystyka mocno nienaturalna i psuje odbiór - popatrz choćby na tą chmurę zjonizowanego wodoru w prawym górnym rogu. ;) Niemniej - walcz i powodzenia. Sam, jako początkujący, wiem ile po drodze pojawia się problemów, a jednocześnie ile frajdy mogą sprawić pierwsze w miarę udane foty. 

• Thanks 1
Napisano

Kolejna fotka z dzisiejszej=go wypadu pod ciemniejsze niebo, klatek uzbierałem 32x 60s, znowu poczyniłem kilka banalnych błędów jak na przykład źle dobrany kadr... eh te linie, latałem przy aparacie z włączoną czerwoną latarką i stąd ta czerwień i nie wiem jak jej się pozbyć.... ale chyba jest lepiej niż ostatnio? :)

No i jeszcze jeden błąd, na pilocie zamiast przyciskiem start wyzwoliłem migawkę przyciskiem hold i poszedłem do teleskopu... wróciłem po 16 minutach i tyle naświetlała się klatka... SA nie pociągnął tego i 16 minut materiału w plecy? 

No.... i te nieszczęsne starlinki wcięły się w kadr, niech Cię szlak Elonie Musku ?

gotowe222.thumb.jpg.b449a4f8ffaa0bcb07b88fab03aee192.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano (edytowane)

Wczorajsze próby uchwycenia DM, Księżyc jeszcze wisiał na niebie, ale warunki i tak były dość znośne.

Nikond750, sigma24mm, klatki 60sx38... wiem, że 30 minut to mało materiału, ale po takiej ilości spodziewałem się więcej, zwłaszcza, że niektórzy wyciągają więcej z pojedynczych klatek.

Ale i tak miło :)

wersja nr1

gotowe112.thumb.jpg.2243492d35dc122b8169300a4d4e353a.jpg

und 2 

gotowe111.thumb.jpg.2371d52796a0265220005ae0b83eec30.jpg

Edytowane przez Perseus
Napisano

Kurczę, to cały czas nie to jeśli chodzi o kolorystykę, kontrast, detal itp. Niejedna pojedyncza klateczka tyle lub nawet więcej pokazuje. 

DMost.jpg.7b7d270edd0066ae6b67d8e9b5533a

autor - Marek gryf188, ekspozycja 30 s

czy moja dwuminutówka

1884927665_obiekttygodnia.thumb.jpg.9c8de48d05c4f31d552c965c2a49d55b.jpg

PS może udostępnij stacka, to się nim pobawimy.

• Like 1
Napisano

https://drive.google.com/file/d/1KGhwxvPPUswKgjCNmKMfD5NhNy0vxe-P/view?usp=sharing pod linkiem jest stack (ok 230mb)...

Też właśnie wiem, że nie wychodzi to jak powinno... czy brak darków i flatów może mieć aż na to taki wpływ? Czy raczej to może kwestia narzędzia do obrabiania, używam RawTherapee a może trzeba zainwestować w Lr...

Napisano

Ten star adventurer jest gdzieś dostępny z przeciwwagą i resztą elementów montażowych? Jak tak patrzę to z chęcią bym czasem wykorzystał bezchmurne noce na północy kraju. 

Właśnie składam panoramę terenu dolnej Odry i nie powiem, dla odmiany porobiłbym "kosmiczne panoramy" ;)

Ja przerzuciłem się z Photoshopa i lightrooma na affinity photo, w tym tempie rozwoju i wprowadzanych poprawek to całkiem udany produkt. Już nie mówiąc o zaoszczędzonej kasie. 

Czekam na kolejne próby, tak trzymaj!

• Thanks 1
Napisano

Bardzo ciężki temat z tym Twoim stackiem - to chyba na jasnym tle nieba robione? Plus straszne gradienty. Ostatecznie wyrzeźbiłem coś takiego, na więcej nie mam cierpliwości. ;) Zdecydowanie dozbieraj więcej/lepszego materiału. 

1741415696_dmperseus.thumb.jpg.20a3c5eb4d0881188448ad81ba757132.jpg

• Thanks 1
Napisano

@Grey_M ja kupowałem w astroshop ;)

Może za wcześnie zacząłem zdjęcia robić, bo około 23:30, sqm-l pod koniec sesji pokazywał 21.34... czyli chyba nie najgorzej. Ale ewidentnie coś jest nie tak, może parametry, może stackowanie... zobaczymy z czasem :)

Napisano

No sam jestem ciekaw co tam poszło nie tak, na razie brak mi doświadczenia by rozkminiać takie tematy. Powiem tylko że tak dziwnego histogramu jaki był u Ciebie na wejściu to u siebie nigdy nie widziałem. ;)

Napisano

@lukost jak wygląda histogram u Ciebie? Możesz zrobić screena, bo Twoje fotki to petarda.

@gryf188 Jednak to chyba kwestia doświadczenia z obróbką, bo jak Ty z takiego niskolotnego materiału tyle wyciągnąłeś to czapki z głów :)

Wrzucam jeszcze moją wymęczoną wersje i jeszcze jedno zdjęcie z wczoraj. Trzy klatki po 90s.

Macie jakieś namiary na dobre tutki dotyczące obróbki DM?

z horyzontem.jpg

niebo.jpg

Napisano

Największy problem z twoim zdjęciem to wyrównanie tła i pozbycie się gradientów, praktycznie nic innego z tym zdjęciem nie zrobiłem . Z darmowych programów sprawdź Pixinsight LE , trochę może też pomóc  dodatek do PS Gradientexterminator .

Napisano
27 minut temu, Perseus napisał:

@lukost jak wygląda histogram u Ciebie? Możesz zrobić screena, bo Twoje fotki to petarda.

Na wejściu mam coś w ten deseń (ale to Canon mod).

hist.thumb.jpg.fe393e17af2a1d9fb31e3c1ea20ab887.jpg

U Ciebie jest tak. 

print2.thumb.jpg.3bd3273e4f362e256be77afff4b6ffe7.jpg

• Thanks 1
Napisano

Takie coś wyszło bez żadnej skomplikowanej edycji -> poziomy -> krzywe -> lekko intensywność i nasycenie kolorów -> lekko balans bieli.

Ja niestety nie znam się na tych kosmicznych kolorach, więc pewnie za dużo niebieskiego - co oczywiście da się zmienić całkiem sprawnie. Poza tym bardzo nisko nad horyzontem i przebija się masa zanieczyszczenia światłem.

Milkyway.jpg

• Like 1
Napisano
1 minutę temu, Grey_M napisał:

Takie coś wyszło bez żadnej skomplikowanej edycji -> poziomy -> krzywe -> lekko intensywność i nasycenie kolorów -> lekko balans bieli.

Ja niestety nie znam się na tych kosmicznych kolorach, więc pewnie za dużo niebieskiego - co oczywiście da się zmienić całkiem sprawnie. Poza tym bardzo nisko nad horyzontem i przebija się masa zanieczyszczenia światłem.

Milkyway.jpg

Niestety teraz masz duże różnice jasności tła poniżej i powyżej DM , poza tym wygląda całkiem dobrze.

Napisano
23 minuty temu, gryf188 napisał:

Niestety teraz masz duże różnice jasności tła poniżej i powyżej DM , poza tym wygląda całkiem dobrze.

Dokładnie tak, im dalej w stronę prawego górnego rogu tym ciemniej. Trzeba by dorzucić maski na część zdjęcia i zająć się bardziej jasną stroną. Ale to już w bardziej wolnej chwili.

• 3 miesiące później...