Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koło Naukowe Studentów Astronomii UWr organizuje wraz z Kołem Naukowym Studentów Międzywydziałowych Studiów Ochrony Środowiska i Kołem Naukowym

Astronomów UW konferencję na temat zanieczyszczenia nieba nocnego sztucznym światłem.

http://msos.uw.edu.pl/kns/index.php/dzialanosc/konferencja.html

Strona w IE8 może nie działać.

Piotr Brych
założyciel miesięcznika Astronomia

Napisano

Naprawdę się cieszę. Ktoś powie, że to tylko studencka inicjatywa, ale ze studenckich kół naukowych szybko wyrastają doktorowie a potem profesorowie, kierownicy i dyrektorzy. Dobrze, że coś drgnęło. Próbujmy rozpropagować tę inicjatywę, jak tylko kto z nas może i potrafi. To bardzo ważne, bo to nasza obserwacyjno-fotograficzna przyszłość.

...Podajmy sobie ręce wraz, bo źle stuleciu z oczu patrzy.

Bułat Okudżawa

Lornetki 9×28, 10x32, 12x56, 15x56, 20x77 (i parę innych w najbliższej rodzinie ).

Katalog Caldwella wg gwiazdozbiorów.pdf Katalog Messiera wg gwiazdozbiorów.pdf

Napisano

Może nie na temat konferencji, ale mam problem stricte związany z tematem.

Próbuję walczyć z nadmiernym zaświetleniem Ustki  ???

Dzięki mądrej polityce władz samorządowych w ostatnich latach Ustka zmieniła się diametralnie, prawidłowo pozyskiwane i wydawane pieniążki UE pozwoliły na rewitalizację starej Ustki jak i jej wizytówki jaką jest promenada nadmorska i port.

Nastąpiło jednak mówiąc kolokwialnie przegięcie. Na wszystkich odnawianych uliczkach stawiane są dosłownie co 20 - 25 metrów podwójne latarnie, które ,,walą" po oczach (niskie) i w niebo.

I tu pytanie, czy ktoś z Was wie ile takie jedno cholerstwo ,,ciągnie" energii elektrycznej np. od godziny 16,00 do 07,00 i jaki jest przeciętny koszt w PLN i ile taki ,,grzejnik" może walić ciepła do atmosfery  ???

Chcę użyć tego argumentu na lutowym spotkaniu z Burmistrzem, poświęconym gospodarności lokalnych władz.

Nie ukrywam, że chciałbym aby co najmniej co drugą wyłączono, a w co drugiej paliła się tylko jedna żarówa  8)

Może ktoś z Was pomoże, jakimś prostym wzorem  :)

Na fotce przykładowy rząd latarni  >:( - Po zapaleniu to Marszałkowska w stolicy się chowa - tak jasno  8)

post-587-137699880253_thumb.jpg

post-587-137699880261_thumb.jpg

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Pewnie burmistrz jest bardzo dumny z tego oświetlenia...

Co do kosztów:

Do lamp ulicznych, o ile nie są to bardzo drogie lampy LED (z zasady kierunkowe, więc to nie to) stosuje się zazwyczaj sodowe źródła światła o mocy z zakresu 60-150W. Przyjmijmy - 100W czyli 0,1 kilowata (kW). Lampa taka świecąc od 16 do 7 czyli 15 godzin na dobę zużywa

0,1 kW x 15 h = 1,5 kWh (kilowatogodziny) energii elektrycznej na dobę

co daje przez rok:

1,5 kWh x 365 = 547,5 kWh

1 kWh kosztuje około 40 groszy.

Czyli roczne świecenie jednej takiej żarówki to 547,5x0,40=219 zł.

Piotr Brych
założyciel miesięcznika Astronomia

Napisano

O dzięki wielkie  :) - to jest konkret (żarówki są sodowe) - zaraz wygonię gimnazjalistkę i zrobi mi w ramach podniesienia kondycji fizycznej i treningu matematycznego - powszechny spis latarni  ;)

A czy ktoś wie ile to może dawać ciepła w atmosferę - jak to w przybliżeniu policzyć  ???

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

DZIĘKUJĘ PIOTRZE :)

Takie argumenty chyba dotrą do władz małego miasteczka, w którym większość mieszkańców ma pracę tylko przez 3 miesiace (sezon letni)  ???

Napisano

Takie zjawisko jest niezmiernie rzadkie  :P

Obyś nie miał racji  :P

Wstępne wyliczenia  :o :o :o

Tylko na ulicy Marynarki Polskiej (najstarsza i taki ustecki deptak + port od latarni morskiej do stoczni (odnowiony po wschodniej stronie) naliczyła młoda 210 żarów sodowych to jest w sumie odcinek długości około 1500m - 1800m  :o

Daje to po wyliczeniach Piotra 45990,00 zł

Oraz 42000 kg węgla - wydobytego i wypuszczonego ciepła w powietrze w czasie spalania  :o

Przypominam, że Ustka liczy około 17000 mieszkańców.  :(

post-587-137699880266_thumb.jpg

Napisano

A czy ktoś wie ile to może dawać ciepła w atmosferę - jak to w przybliżeniu policzyć  ???

Sporo.

Lampa sodowa ma sprawność około 20%, powiedzmy, że 60% energii oddaje w postaci ciepła, a resztę jako bliska podczerwień i bliski ultrafiolet. Jedna lampa jak policzył Piotr w ciągu roku zużywa 547,5kWh, co jest równe 1 971 000 000 (miliard dziewięćset siedemdziesiąt jeden milionów) J, więc w postaci ciepła ucieka 1 182 600 000 (słownie miliard sto osiemdziesiąt dwa miliony sześćset tysięcy) J rocznie. Ile to? jest to wystarczająco duża ilość ciepła do podgrzania o 10oC ponad 28 (słownie dwudziestu ośmiu) ton(!!) wody, lub 96 (słownie dziewięćdziesięciu sześciu) tysięcy m3 powietrza (czyli np. hala sportowa 100m x 100m x 10m). Tyle energi marnuje rocznie JEDNA lampa sodowa, a jak pisze Jacek na jednej z ulic jest ich 210.

Synta Dobson 8" flextube, jakieś szkiełka, jakaś folia ND5, kamerka mono PG Firefly, lidletka 10x50, ZRT-457, szczere chęci

Napisano

U mnie nastawiali identycznych latarni jak w Ustce. Jest tego dosłownie pełno i nie ważne czy sezon czy nie - świecą całe noce. Mogę zrozumieć, że w sezonie przyjeżdża turysta na mazury i chce podziwiać wybetonowany brzeg jeziora pięknie oświetlony setką latarń ale żeby poza sezonem wszystkie się świeciły?

Nie sądzę jednak, żeby jakiekolwiek argumenty przekonały władze. Oświetlenie jest synonimem rozwoju, bogactwa, nowoczesności i bezpieczeństwa. Walka z wiatrakami.

Jako mały przykład wzrostu zaświetlenia podam to: ok. 5 lat temu dojeżdżając do swojego miasteczka widziałem łunę z ok. 5km teraz trafia się, że widzę ją z odległości nawet ponad 10km- a to miasteczko w którym mieszka 3 tyś ludzi !

And12, GSO 30mm, Hyperion 13mm, 8mm, Baader OIII 2", SW UHC 2"

Napisano

Jacek, myślę że jak pójdziesz do Pana Burmistrza Ustki z takimi wyliczeniami.

To Twoje miasto ma szansę stać się pierwszym kurortem nadmorskim bez oświetlenia ulicznego  :)

Już Ci zazdroszczę  ;)

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano

Dzięki Jacku  ;)

Przeczytajcie kilka razy - wyliczenia MrVinquer -a,  bo to jak się powtórzy ze trzy razy, zanim dotrze do świadomości co On napisał, to mózg rozsadzają w takiej przeciętnej głowie jaką ja posiadam  :o :o :o

Napisano

:) :) :) :) :)

Właśnie już wszystkie świecą 16,40  8)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Nie uwierzycie - UDAŁO SIĘ, W POŁOWIE (na razie) ale SIĘ UDAŁO  :) :) :)

Pan Burmistrz Ustki wyłączył co drugą żarówę, a nawet w niektórych miejscach co drugą latarnię, na spokojnie przedstawione Wasze wyliczenia zadziałały  :)

Nowe Latarnie na nabrzeżu portowym, które przedstawiłem na fotce okazały się Urzędu Morskiego tu trwało to dłużej, były różne próby, ale od piątku też świecą pojedynczo i prawdopodobnie jeszcze zostanie wyłączona co druga - CHWAŁA URZĘDNIKOM  8)

Napisano

Piotr - weź z dołu wzory wyliczenia, poobliczaj swoje żarówy i na spokojnie do urzędu - jak nie to prasa chętnie się tym zajmie  ;)