Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za fajny opis, uwielbiam takie kosmiczne 3D. Najlepszą jak dotąd M24 widziałem w achromacie 120/600 z okularem Maxvision 28mm. Niestety nie mam z tych obserwacji notatek ale w pamięci pozostał obraz wielkiego, rozciągającego się na dużą cześć pola widzenia obłoku gwiazd. W mniejszym FOV nawet jeśli patrzyłem np przez 8? nie wyglądało to tak dobrze. Obiekt na pewno do odświeżenia, bo już dawno nie oglądany.

Foto: iOptron SkyGuider Pro, Canon 1100D mod, Samyang 8mm Fish Eye, Sigma Art 18-35mm, Canon 50mm 1.8, Samyang 135mm

Wizual: SW 120/600 na AZ4, Dobson 8

Napisano

Wspaniały obiekt. Do dziś pamiętam jego widok sprzed kilku lat w 15x70 pod ciemnym niebem w okolicach Zwrotnika. Chociaż nie wiem czy nie wyglądałby lepiej w 10x50...

• Like 1

Nikon 8x30, Fujinon 10x50, Vixen ED70S, APM 100/90
TS 102 ED, Vixen SD103S, SW Mak 180

Napisano

M24 - to jest to co tygryski lubią najbardziej - nawet podczas białych, ciepłych letnich nocy

https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/17266-czy-białe-noce-muszą-oznaczać-przerwę-w-obserwacjach-dsów/&do=findComment&comment=213705

Pamiętam, że jak zawsze patrzę w kierunku M24, to zwracam uwagę również na jej zachodnią stronę tła, gdzie podziwiam, jak by to nazwać łańcuszki gwiezdne, bardzo wyraźne w kleszczach B 304 

24.thumb.jpg.b563760d891ddecb7208f413d9050358.jpg

• Like 1
Napisano
24 minuty temu, Damian P. napisał:

Bardzo lubię M24, szczególnie lornetkowo jest to piękne miejsce. Wraz z kolejnymi powrotami widywałem tam coś nowego i wzbogacałem kadr, przez co stawał się coraz efektowniejszy.

Cała kwintesencja smakowania warstwa po warstwie! Mi też to zajęło parę lat :) 

23 minuty temu, Szarlej napisał:

A ja pamiętam widok z Miyauchi BR-141 na górze Ćwilin w Beskidzie Wyspowym, jakieś pięć lat temu.

Oj, też pamiętam ten widok. Mały Obłok Strzelca, Obłok Tarczy, a po drugiej stronie szkieł - Wielka Rozdziawiona Niedowierzająca Japa. 

2 minuty temu, GKG napisał:

Pamiętam, że jak zawsze patrzę w kierunku M24, to zwracam uwagę również na jej zachodnią stronę tła, gdzie podziwiam, jak by to nazwać łańcuszki gwiezdne, bardzo wyraźne w kleszczach B 304 

Dobre! Tego nie znałem!

Napisano

Właśnie zauważyłem, że nie dodałem mapki w pdf (a mam!) - więc doedytowałem ją do pierwszego postu. Miłego drukowania, miłego obserwowania.