Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, 

To mój pierwszy post na tym forum. 

Od niedawna jestem posiadaczem teleskopu SW130/900 i chciałbym dokupić dodatkowy okular 12-15 mm, o możliwie jak najszerszym polu widzenia. 

Zastanawiam się nad jednym trzech:

- GSO SV 15 mm SuperView 70 stopni

- WA 66 15 mm Starguider - 66 stopni

-ES 15 mm 70 stopni AFOV

- ewentualnie SWA 15mm TMB-inspired 58 stopni

Prosze o opinię osoby, które korzystały z okularów i mogą polecić lub ewentualnie odradzić.  Wszystkie okulary są w podobnej cenie. 

Wiem że nie są to najlepsze okulary, ale aktualnie chciałbym kupić coś w takim zakresie cenowym. Śledzę na bieżąco giełdę, ale nie udało mi się jeszcze nic upolować, a chciałbym dokupic okular, bo przez kitowy 10 nie da się patrzeć. 

Pozdrawiam 

Napisano

Witamy na FA :)

Z mojego doświadczenia GSO SV 15mm bym odradzał. Ten okular ma oszukane pole które realnie wynosi gdzieś około 63* (dotyczy to całej serii GSO SV, miałem 15, 20, 30mm).

Nie miałem tego WA 66 15mm ale o 6 i 9mm nie mogę nic dobrego napisać. Wrażliwe na nieosiowe patrzenie i muszla niedopasowana do ER okularu. Może w tym 15mm jest lepiej bo 15 i 20mm miały dosyć dobre opinie.

Ostatecznie postawiłbym na ES 15mm 70*. Te esy są bardzo dobrze wykonane, no i oferują Ci największe pole 70*.

DO Extreme 7x50 ED
SW 120/600+AZ4 _ GSO 10''
Bino Maxbright + 2x: ES 14mm, TV Panoptic 19mm; + ES 24mm 82*
CVM 2" _ Orion UB 2"

Napisano (edytowane)

Miałem GSO SV i również raczej bym ich nie polecał. Nie wiem, jak ten Starguider WA, ale identycznie wyglądające Sky-Watcher 66 WA to bardzo przyzwoite budżetowe szkiełka. Miałem 6mm, 9mm, 15mm i 20mm. Wszystkie podwójnie, do nasdki bino. W mojej ocenie z całej serii najlepsze były właśnie 15mm. Te 20mm w mojej nasadce wprowadzały lekką aberrację, za to 9mm - tak jak kolega napisał, są bardzo czułe na osiowe patrzenie. Z tego powodu obserwacje przez 9mm były dla mnie męczące. W 6mm ten efekt wstępuje w znacznie mniejszym stopniu, a jeśli chodzi o ostrość, transmisję i kontrast, w mojej ocenie nie ustępuje specjalnie dwa razy droższym okularom. Według mnie będzie lepszy od TMB WA 15mm 58* (posiadałem bliźniaczego SW 58* i w porównaniu z WA 66* szału nie było). Tego 6mm i parkę WA 15mm 66* mam do tej pory. Przez ES 15mm 70* nigdy nie patrzyłem, więc nie pomogę.  Jesli to okular Erfla, to może być słabo na brzegach pola, jak  w więszości okularów tej konstrukcji. Musiałbyś poczytać opinie na forach o tym okularze. 

Edytowane przez szary
Napisano

ES- 70* to okular Erfla i tak jak pisze szary - na brzegach pola jest słabo a w ED-ku wręcz walił zielenizną. Ja go pogoniłem zresztą tak samo jak GSO SV, które też były słabe i mnie niczym nie zachwyciły. Polecam plossle Vixena NPL. To niezłe okulary, które dają dobre obrazy. Co prawda mają mniejsze pole i wąską nieostrość brzegową ale generalnie jest bardzo dobrze i nie walą szczególnym chromatyzmem a obraz jest naprawdę czysty i szczegółowy. Ja używkę NPL-a 15 mm kupiłem za 80 złotych z przesyłką. Polecam.

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

SWAN-y niestety nie są dostępne w polskich sklepach, przynajmniej ja nie znalazłem nigdzie - jak bym trafił używany to bym na pewno kupił.

GSO sobie odpuszczę. Zastanawiam się miedzy WA66, a tym Vixenem, o którym pisze Deneb.