Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z ciągłym brakiem czasu szukałem małego instrumentu obserwacyjnego ale wygodniejszego od lornetki. Tym sposobem  narodziła się idea małego ATM na bazie obiektywu z szukacza GSO 8x50 i kątówki 90*.

Każdy powie, że przecież jest lornetka. Ale mnie denerwuje podnoszenie rąk i wyginanie pleców. A dodatkowo w mojej lunetce mam możliwość tasowania okularami.

Przedstawiam tutaj pierwszy prototyp gdzie tubus wykonany jest z rury pcv. Docelowo będzie to przycięta oryginalna rura szukacza. Jako montaż kątówki użyłem redukcji okularowej 2" - 1,25". Z resztą wszystko widać na zdjęciach.

I czas na relacje z obserwacji.

Do obserwacji używam okularów Plossla: Bresser 26mm, GSO 20 i 15mm oraz WA 9mm 66*. Jestem pod wielkim wrażeniem jakości otrzymywanych obrazów i wygody prowadzenia obserwacji. Z okularem 26mm otrzymujemy pole rzędu 7,5*. W polu widzenia mieści się cała Strzała. Jednak w moich warunkach dużego LP najlepiej sprawuje się Plossl 20mm. Gwiazdki ostre prawie po samą diafragmę. No i daje ciemniejsze tło. M13, M92, M5 i M3 pięknie się prezentują w szerokim kadrze. Mam wrażenie centrycznego gradientu jasności na tych gromadach. Tak jakbym patrzył na zdjęcie w szerokim kadrze. Dzisiaj warunki były wyśmienite. Dech zapiera widok maleńkiej M27 w mrowiu gwiazd. Pięknie prezentują się też gromady otwarte Orła i Wężownika. Niebo jest dzisiaj krystalicznie czyste aż po horyzont więc wziąłem się za Tarczę i Strzelca. M16 i M17 w jednym kadrze, super widok. M8 Laguna i M20 pomimo miasta bardzo wyraźne. Pełno gwiazd i gromad. Gdyby tak mieć więcej czasu... W piątek nad ranem obserwowałem kometę Neowise, wspaniała.

Teraz czas na przemyślenie zakupu okularu. ES 20mm 68* chyba będzie najodpowiednieszy. Dla jeszcze szerszych pól byłby chyba najlepszy ES 24mm 68*. Dałby pole ok 9*. Proszę o Wasze zdanie w tej sprawie. Jak takie ES-y pracują z aż tak szybkim obiektywem. No ale zakupy zostawiam na później.

20200708_111334.jpg

20200531_232210.jpg

• Like 9
Napisano

Fajnie to wyszło. Swojego czasu bardzo lubiłem przeglądać niebo w szukaczu kątowym 8x50, właśnie ze względu na wygodę. Jakbyś zmontował jeszcze jedną to mógłbyś pokusić się o zrobienie mini lornetki kątowej :)

OPTICRON WP T 8x32   |    SW MAK 127 2"+ BINO/AZ4    |    SW 90/900   |    PENTAX 20x60

Napisano (edytowane)

@Niebieski Już o tym myślałem, ale chyba na tę chwilę lepiej będzie zainwestować w lepiej skorygowany szerokokątny okular niż dorabiać drugą rurkę. Ale takie bino jest kuszące?

Edytowane przez Maciek_Cz
Napisano

Dodam jeszcze kilka uwag a propos konkurencji z lornetką. Do obserwacji taką lunetką nie potrzebujemy statywu. Z okularem WA 9mm 66* mam powiększenie 20x i spokojnie idzie obserwować z "ręki". Wczoraj rzuciłem okiem w tym powiększeniu na M11, M16, M17 i M27. Rezultat jest wyśmienity, M16, M17 i M27 ujawniły swoje charakterystyczne kształty.

Pierwsze próby wykonywałem na Księżycu. I tutaj też spokojnie można obserwować w powiększeniu 20x bez statywu. Najbardziej mi się podoba wyłuskiwanie Plato widocznego jako "maleńki" krater. Fajnie będzie obserwować zaćmienie Księżyca.

Z ciekawości zerknąłem wczoraj na Jowisza i Saturna. Jowisz pokazał lśniącą tarczę i księżyce jako małe diamenciki. Saturn przy pow. 20x to już zauważalne jajo a nie kropka. Myślę, że ze statywem i jeszcze mniejszą źrenicą wyjściową Jowisz pokaże dwa pasy. Jest takie wyzwanie "One inch challenge" i ponoć w aperturze 1" da się już pasy zobaczyć. Dla ciekawych powiem, że ten obiektyw ma CA ratio wyższe niż dla obiektywu 4" f/7. Zatem aberracja chromatyczna nie pcha się aż tak w oczy. Obiektyw GSO ma ładne zielonkawe warstwy po obydwu stronach. Z kątówką GSO o sprawności ponoć 92% obrazy są bardzo kontrastowe. Muszę się spróbować z Ameryką i Welonem w Łabędziu. Tylko LP mi pewnie przeszkodzi.

Na pewno, żeby zupełnie prześcignąć lornetkę przydała by się druga rurka do bino.