Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łatwość dostępu dla mnie w nie dużych pieniądzach 

Łatwość dostępu i mała kwota możliwość rat bez wychodzenia z domu 

A co można konkretnego kupić max do 400 EUR?  Mam do wyboru jeszcze Media Markt w Niemczech. 

Napisano
Godzinę temu, kjacek napisał:

Dlaczego TE DWA? 

Pytam, bo to jakieś dziwaki... 

Ten drugi dziwak to często proponowany przez Ciebie bresser tylko w innym kolorze?.

Napisano

Ale ja nie napisalem ze to dobry wybor , bo nie jest ,to po prostu najmniejsze zlo jesli chodzi o ten sklep i zalozony budzet. Ja bym tego nie kupil a ten Sky Watcher na Dobsonie  150/1200 ktory proponowalem na wstepie moge polecic z czystym sumieniem. Wiec zastanow sie dobrze. Poczytaj jeszcze o teleskopach. A nie napisales gdzie beda prowadzone obserwacje bo jak bedzie to balkon w zaswietlonym miescie , to dobrym wyborem bedzie MAK 127 ,ktory jednak przekracza twoj zalozony budzet i nie ma go w podlinkowanym przez Ciebie sklepie.

Napisano
Godzinę temu, kjacek napisał:

Dlaczego TE DWA? 

Pytam, bo to jakieś dziwaki... 

Dlaczego dziwaki, o ile dobrze pamiętam to tego drugiego sam polecałeś

• Like 1
Napisano

Miejsce obserwacji może czasami balkon ale raczej ogródek działkowy położony na peryferiach małego miasteczka. Fakt że na działce w nocy jest bardzo ciemno ale latarni ulicznych mam jakieś 100 metrów 

Napisano

Panowie proszę się nie sprzeczać prze że mnie. Budżet ograniczony mam a i brak też doświadczenia. Od zawsze interesowało mnie niebo. To początek myślę nowego hobby. Dotychczas biegałem z wykrywaczem ale ze bardzo zaostrzyli przepisy w Niemczech a nie chcę narażać na kolosalne mandaty mojej rodziny ograniczyłem wypady w teren. Czas nadszedł na obserwacje nieba której zawsze pragnąłem. A na rozluźnienie atmosfery piękne zdjęcie słońca we mgle?

received_436906837266755.png

• Like 1
  • Haha 3
Napisano

Kup ten drugi który podlinkowałeś z czasem dokupisz do niego Maka 127 i będziesz bardzo zadowolony tym bardziej że jest on z montażem który będzie się nadawał i do Bressera i do Maka

Napisano

Prześpię się z tym do jutra i zamówię któregoś. Właśnie bardziej myślałem nad refraktorem ze względu na naświetlenie terenu, ale każda Państwa informacja jest dla mnie bardzo cenna. Jak zaczynałem 5 lat temu przygodę z wykrywaczem to też szukałem czegoś solidnego w dobrej cenie. Ciesze się z tego sprzętu do dzisiaj nie mówiąc od gablocie w salonie. 

Napisano
30 minut temu, peter5 napisał:

Ten drugi dziwak to często proponowany przez Ciebie bresser tylko w innym kolorze?.

20 minut temu, Leon napisał:

Dlaczego dziwaki, o ile dobrze pamiętam to tego drugiego sam polecałeś

9 minut temu, peter5 napisał:

Dokładnie?

Ale przecież NIGDY nie polecałem niczego nie montażu EQ. Do wizuala to przecież bez sensu przy takich parametrach teleskopu... Chyba że ktoś lubi się męczyć... 

Napisano
2 minuty temu, kjacek napisał:

Ale przecież NIGDY nie polecałem niczego nie montażu EQ. Do wizuala to przecież bez sensu przy takich parametrach teleskopu... Chyba że ktoś lubi się męczyć... 

Tu nie chodzi o eq tylko o teleskop, który polecasz co chwile na forum.

• Like 1
Napisano
7 minut temu, kjacek napisał:

Ten montaż to chyba Astro-3 ,tego Bressera spokojnie udźwignie a i z Makiem !27 też da sobie radę poza tym ten montaż bez problemu można ustawić jako azymutalny

Napisano

Do jutra się zastanawiam albo ten refraktor BRESSER albo celestron newton. Ale dylemat teraz. BRESSER zamawiam i mam go w 24 godziny w domu. Drugi to już 17 września dostawa. ? Jestem laikiem w tym temacie ale cholernie dziękuję za tak wielką pomoc i zaciekawienie moim problemem. 

Napisano

Powiem krótko bierz Bressera choćby ze względu na aperturę, na powiększenia nie patrz gdyż jest to teleskop do małych powiększeń za to do szerokich pól.

• Like 2