Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czas leci, a pewne rzeczy się nie zmieniają - masz wielki teleskop? Będzie polowanie na Marsa? 

No ja już się pakuję powoli :) 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Tak, mam wielki teleskop i polujemy na Marsa. :)
Na polu jest gorąco.? Trzeba dużo napojów.

Na co komu niebo bez gwiazd?

Napisano
2 godziny temu, prestoneq napisał:

Ja od czwartku będę a na zlocie pojawią się na pewno 11'' i 16'' :)

To ja też będę - zrobimy z nich asymetryczne bino ?

jolo-astrojolo.png

Napisano

Słuchajcie dojadę dopiero jutro :(Mam nadzieję w południe, bo  mam do załatwienia jeszcze bardzo ważną sprawę urzędową, tu na miejscu...

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

POGODY, HUMORÓW, MNÓSTWA RELACJI I FOTOGRAFII PAŃSTWU ŻYCZĘ :)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano
4 godziny temu, Virus napisał:

Moja taka pierwsza fotka tym sprzętem

Fotka fajna.

I jak oceniasz tę kamerkę? Używałeś w przypadku tego zdjęcia filtra IRcut?

Tu była kiedyś jakaś stopka, ale nie nadążała za zmianami sprzętowymi...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogodnego nieba życzę!

Napisano
8 godzin temu, cyberboss napisał:

Fotka fajna.

I jak oceniasz tę kamerkę? Używałeś w przypadku tego zdjęcia filtra IRcut?

Dzięki. Kamerka super ale nie miałem okazji jeszcze z nią podziałać bo świeży nabytek. Zdjęcie z tej sekwencji jest bez żadnych filtrów (bo jeszcze nie mam). Po drodze od LW do kamerki był tylko Barlow x2.
Sekwencja zrobiona w SharpCap 3.2 i zestakowane w AutoStakkert3. Dopiero wprawiam się w takiej obróbce i jeszcze sporo muszę się nauczyć. Ale już takie efekty mnie satysfakcjonują. ?

• Like 1

Na co komu niebo bez gwiazd?

Napisano

A w Zatomiu to jakiś pomór? ZERO RELACJI OD ŚRODY!!! ?

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano (edytowane)
51 minut temu, Jacek E. napisał:

A w Zatomiu to jakiś pomór? ZERO RELACJI OD ŚRODY!!! ?

Dokładnie, chciałem się wybrać w weekend, ale czy tam coś się w ogóle dzieje? Relacja nie zachęca ; )

Edytowane przez dexter77

Nikon 18x70 Astroluxe | Nikon 10x70 SP | Nikon 7x50 SP | Nikon 8x30 EII | Nikon 10x35 EII
nieboprzezlornetke.pl

Napisano
2 godziny temu, dexter77 napisał:

Dokładnie, chciałem się wybrać w weekend, ale czy tam coś się w ogóle dzieje? Relacja nie zachęca ; )

Dzieje się.

Ludziska do rana obserwują to odsypiaja w dzień ?

TS 80 APO/Seestar S50/Lunt LS50/B600

Napisano

Bardzo wszystkim Dziękuję za udany, zlot niestety nie mogliśmy wykonać zdjęcia grupowego z przyczyn Covidowych.

8 godzin temu, polaris napisał:

Wiadomo jakie są losy montażu RB100? Zacznie działać czy jego wartość osiągnie cenę złomu? 

Montaż jest cały czas w Pyrlandii zdeponowany w suchym, zamkniętym miejscu u Leszka Pyry. 

• Like 2

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Ja jako, że byłem pierwszy raz na zlocie za bardzo  zafascynowany tym ... wszystkim., zdążyłem zrobić tylko jedno zdjęcie na polu... :) 

91357775_IMG_20200917_1848301.thumb.jpg.ce5d6c65d447e8a9ad14c75447c64935.jpg

• Like 5
Napisano

Melduję się z domu i dziękuję za kolejny zlot. Miło było poznać nowych astrowariatów, zobaczyć ponownie wieloletnich zlotowiczów, no i też bardzo miło było podziwiać nocne niebo w Waszym towarzystwie. Do zobaczenia następnym razem!

Tym razem panoramka już pełne 360, bez skuchy ? 

DJI_0557_stitch-scaled.jpg

• Like 4

jolo-astrojolo.png