Skocz do zawartości

Publikacja Zdjęć na Forum


Bodziok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Napotykam następujący problem przy publikacji fotek. Mianowicie na maszynie a) kończę obróbkę ustalając barwy, tło, stretch, etc. Mając już finalną wersję publikuję na forum. Po jakimś czasie odpalam stronę forum w tej samej przeglądarce na maszynie b) i tu spotyka mnie niemiła niespodzianka - fotka wygląda mocno inaczej : inne barwy, mocniejszy stretch , jaśniejsze tło - czyli zupełnie nie to, co "autor miał na myśli". Niestety różnica jest mocno na niekorzyść w odbiorze zdjęcia. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jak to ogarnąć? Nie wiem na ile jest to kwestia forum czy (jakiś) indywidualnych ustawień? Może coś robię nie tak? Będę wdzięczny za porady.

pozdrawiam,

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. Tak, maszyny a i b to dwa laptopy. Na telefonie też są różnice, ale nie tak drastyczne. 

Nie wiedząc jak fotka wyświetla się innym użytkownikom może dojść do hipotetycznej sytuacji, że ktoś (całkiem z resztą słusznie) skrytykuje zdjęcie nie wiedząc jednak, że to nie "wina" autora ale kompletnie innego wyświetlenia fotki. Gdyby różnice były nieznaczne to bym pewnie to zignorował, no ale według mnie są ogromne....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie z opisu brzmi jak kwestia monitora. Nawet pracując na dwóch/trzech monitorach jednocześnie, nigdy nie udało mi się skalibrować wszystkich identycznie, tak żeby po przeciągnięciu grafiki pół na pół pomiędzy monitorami nie było widać różnicy w odcieniu/nasyceniu/jasności na granicy monitorów, jeśli każdy był z innej parafii, a co dopiero jeśli mówisz o dwóch sprzętach w różnych lokacjach...

Spróbuj skalibrować oba monitory (choćby niezależnie, jeśli nie możesz ich postawić jeden obok drugiego). Przyciskami na obudowie zresetuj do ustawień fabrycznych, poszukaj czegoś takiego jak profil sRGB (wystrzegaj się wszelkich trybów filmowych itp.). Odpal kalibrację w Windowsie (inne systemy na pewno też mają), postępuj zgodnie z instrukcjami (część będzie polegała na dalszym ustawianiu przyciskami w menu monitora, część to już suwaki w samym systemie).

Jeszcze przychodzi mi do głowy, że może obrabiasz zdjęcia w 16 bitach czy jakiejś dziwnej palecie kolorów, albo zapisujesz liniowo zamiast w sRGB, i forum je jakoś konwertuje... Ale rozumiem, że zdjęcia wrzucone z maszyny "A" wyglądają w przeglądarce na tej samej maszynie "A" OK, a problem jest dopiero na "B"? To raczej monitor.

Edytowane przez różan

SCT 8" na EQ5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monitory w popularnych laptopach nie nadają się do naszych celów. Też używam laptopa i nigdy nie udało mi się chociaż w przybliżeniu poprawnie skalibrować w nim monitora.

Dlatego do grafiki używam skalibrowanego zewnętrznego monitora...

----------------------------------------------------------------

SW ED80 OTA 80/600 + F/R x 0,85   Montaż: Celestron AVX,

kamera: QHY163M;  guiding: Orion Guide Scope + ASI120MM

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, AdamK napisał:

Monitory w popularnych laptopach nie nadają się do naszych celów. Też używam laptopa i nigdy nie udało mi się chociaż w przybliżeniu poprawnie skalibrować w nim monitora.

Dlatego do astrofotografii używam skalibrowanego zewnętrznego monitora...

 

----------------------------------------------------------------

SW ED80 OTA 80/600 + F/R x 0,85   Montaż: Celestron AVX,

kamera: QHY163M;  guiding: Orion Guide Scope + ASI120MM

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To również może być kwestia profilu kolorów danej przeglądarki. Czy na maszynie b na różnych przeglądarkach (Chrome, Edge, Firefox) fotka wygląda tak samo źle?

Z osadzaniem profilu w jpg dość dobrze radzi sobie Fastone Image Viewer. Finalną wersję fotki zawsze otwieram w nim, ustawiam opcje jak poniżej i bardzo rzadko mam problemy z profilami koloru:

save-options.png.172ee4bee9c53141b32067527584200c.png

jolo-astrojolo.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, jolo napisał:

To również może być kwestia profilu kolorów danej przeglądarki. Czy na maszynie b na różnych przeglądarkach (Chrome, Edge, Firefox) fotka wygląda tak samo źle?

Z osadzaniem profilu w jpg dość dobrze radzi sobie Fastone Image Viewer. Finalną wersję fotki zawsze otwieram w nim, ustawiam opcje jak poniżej i bardzo rzadko mam problemy z profilami koloru:

save-options.png.172ee4bee9c53141b32067527584200c.png

Dzięki, spróbuję w tym działać. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, tayson.82 napisał:

w pixie robie tak i nie ma nigdy problemow

dla jpg

 

Hej,

Dzięki za zrzuty ekranu. Sprawdziłem dokładnie i mam wszystko ustawione identycznie jak Tayson napisał. Sprawdziłem jeszcze jak wyglądają fotki na kolejnych dwóch niezależnych laptopach i na nich wygląda już lepiej. Chyba faktycznie problem występuje tylko w maszynie b) , wiec trzeba założyć, że tam coś jest nie tak. Ciekawostka jest taka, że na Facebooku w laptopie b) występuje identyczny problem (czyli fotki wyglądają mocno inaczej), choć to już pewnie osobna historia co FB robi ze zdjęciami....

Edytowane przez Bodziok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skalibruj ekran b) tak jak pisałem :) W Windowsie kliknij Start, wpisz "kalibracja" i powinieneś znaleźć. Może być tak że ekran jest słaby i za wiele nie zdziałasz, niemniej od tego powinieneś zacząć. Tylko wcześniej pstryczkami na monitorze zobacz czy nie masz jakiegoś dziwnego trybu odpalonego (poszukaj sRGB), a najlepiej zresetuj do ustawień fabrycznych.

Problem nie tkwi w Twoich plikach, tylko w wyświetlaczu b). Chociaż jeśli na maszynie a) do obróbki też miałbyś mocno rozjechany ekran, to wszystkie pstryczki w sofcie i format pliku mogą się zgadzać, a i tak obraz w pliku będzie obrobiony przez Ciebie na bazie przekłamanego wyświetlacza, czyli też przekłamany. Ale z tego co piszesz tak nie jest.

Edytowane przez różan

SCT 8" na EQ5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

© Robert Twarogal, forumastronomiczne.pl (2010-2020)