Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wyjść do Was z pewną propozycją niestety nie udało się nam stworzyć fili PTMA w oparciu o Gimnazjum w Skokach. Ja jednak nie chcę porzucić tej idei. Chciałbym zaproponować Wam więc rozwiązania  innego typu.

Mam niewielką nieruchomość ogrodzoną, to dom letni z ogrodem na działce ok. 500m2. Położony w osiedlu letniskowym w Nienawiszczu... Widoczność horyzontu bardzo zbliżona do tego na podwórku w Zatomiu. To osada (w środku lasu)  domów jednorodzinnych nad jeziorem. Zimą wyłączają tam wodę bieżącą.

Zasięg ok. 6 mag, ściana lasu skutecznie izoluje LP Poznania  (40km od miasta). Najbliższe miasto to Rogoźno w odległości takiej jak Drawno od Zatomia czyli  jakieś 10km.  Okoliczne domy i drzewa owocowe zasłaniają nieco horyzont jednak brak tam  praktycznie oświetlenia ulicznego. Kilka lamp na kluczowych  skrzyżowaniach,

Dom to normalne M3 zaopatrzone w wodę prąd i WC . Marzą mi się maksymalnie  10 osobowe spotkania w dni powszednie, raz w miesiącu.  Można było by  obserwować i fotografować niebo..ale w ramach PTMA. Tzn. należenie w organizacji  było by warunkiem  uczestnictwa.Osiedle leży przy trasie pomiędzy Murowaną Gośliną a Rogoźnem,  kursuje  tam autobus PKS bezpośrednie połączenie z Poznaniem.

Spotkania możemy sobie dobierać zależnie od pogody i Księżyca

Jeśli ktoś z Was jest chętny zróbcie listę! Powtarzam warunek to podpisanie deklaracji PTMA 

Co do nieba to jest 6 mag...M13 widoczna gołym okiem.

ps. Na mapce Zumi miejsce spotkań oznaczono kółkiem!

post-2-137699893273_thumb.jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Nie o to chodzi, te konkretnie spotkania mają być pod banderą PTMA, a normalne lookanka to inna sprawa  :)

ps. Wierzę, że to w czymś pomoże.Muszę spróbować by potem nie móc sobie zarzucić,  że coś zaniedbałem.  Rozmawiając  z ludźmi  z środowiska wyczuwam opór przed tą formą zrzeszania się. Za to słyszę, że PTMA istnieje poza forami  dyskusyjnymi, szkoły i środowiska naukowe.

Sprzętos:  N.Capella 16", N.Carbonara 8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Uff, pod egidą PTMA, to bardzo rozsądne. Zakładaj filię i zapisz kolegę Grzegorza. Mam do Ciebie 85 km ale na raty. Przy okazji odwiedzę rodzinę w Wągrowcu i wypad do Ciebie. Pozdrawiam.