Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fajny opis, fajne szkice-nieszkice, dobrze oddają to, co udaje się wyłapać.

16 godzin temu, Paweł Sz. napisał:

Jak widać dobra lornetka 15x70 to znakomity sprzęt nie tylko do obserwacji wyraźnych i rozległych gromad otwartych, ale także przyzwoite narzędzie do delikatnych galaktyk w postaci mgiełek.

Zdecydowanie tak. Ostatnio zaczynam tęsknić za dobrą, poczciwą 15x70 z jej sporymi możliwościami i sporym, ponadczterostopniowym polem.
Kto wie, może mi jeszcze odbije i sobie ją znów kupię...

• Like 1
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Panasmaras napisał:

Fajny opis, fajne szkice-nieszkice, dobrze oddają to, co udaje się wyłapać.

Zdecydowanie tak. Ostatnio zaczynam tęsknić za dobrą, poczciwą 15x70 z jej sporymi możliwościami i sporym, ponadczterostopniowym polem.
Kto wie, może mi jeszcze odbije i sobie ją znów kupię...

Dzięki! Ja za to czasami mam chęć na APM 25x100. Chodzi mi po głowie od 2 lat, ale zawsze jakoś rezygnuję z zakupu - boję się, że po kupnie pozbędę się 15x70 (bo 3 lornetki to już za dużo o czym się przekonałem) ?

Dorzucam jeszcze wizualizacje opisanych wyżej obiektów w wersji białej. Forum przeglądam w wersji "dark mode", ale może komuś bardziej podpasuje wersja "szkicy" w odwróconych kolorach. W końcu co monitor/urządzenie to inne odwzorowanie skali szarości, a z białym nie ma takiego problem.
ps. po kliknięciu w grafikę widać więcej detalu.

m49_15x70-invert.png

m64_15x70-invert.png

ngc2903_15x70-invert.png

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Like 1