Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ano, swego czasu polowałem na Vallis Alpes, z tego co pamiętam - skutecznie, choć niekoniecznie pamiętam minimalne powiększenie. Wczoraj pogapiłem się na Księżyc z leżaczka balkonowego, ale to z ręki. Jeśli dziś pogoda dopisze, ustatywię Fujinona (a może i Tereskę?) i zobaczę, co tam słychać...
A do Doliny Alpejskiej wrócę w najbliższym możliwym terminie, o!

• Like 1
Napisano (edytowane)

U mnie teraz od tygodni pogoda zaporowa i ostatnio ten obszar Księżyca obserwowałem w lutym, ale za to warunki były bardzo dobre, tak że w lustrze 300 mm widoki były wspaniałe,
Ja mapy Księżyca przeglądam raczej dopiero po obserwacjach, wracając do obszarów, na których spędziłem najwięcej czasu.
W czasie obserwacji po prostu przeczesuję terminator i przyległe obszary, zostając na dłużej przy krajobrazach które w aktualnym oświetleniu wydają mi się najpiękniejsze lub są dla mnie mniej znane.
Czasem obserwacje dokumentuję fotkami z telefonu, aby potem wrócić do tych obszarów z mapami.
Poniżej wrzucam Valis Alpes z nocy 20 lutego: pojedyncze zdjęcie z T300 + (najprawdopodobniej) XW 3.5 + Galaxy S7,  spore przycięcie i prosta obróbka w Corel PhotoPaint.
Niestety na takim zdjęciu widać sporo mniej niż wizualnie, ale do "nauki Księżyca" to zupełnie mi wystarcza.

844452148_210220_PlatoValis_Alpes.jpg.004df161bcae7916311515eeb4f2521c.jpg

Edytowane przez Mareg
  • Like 7

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Ja mam też tylko, że z zeszłego roku, zdjęcie z MAKa 127, jakoś nie mogłem ostrości złapać.

2013469571_Moon_25_10_2020(6).thumb.jpg.2b00de74d271897bf0002759d64b73d0.jpg

• Like 4

SW Evostar 72 ED, MAK 127, EQ5, AstroEQ, Nikon D5100, Nikon D3100 MOD, ASI 533MC Pro, ASI 678MC, T7C Astro.

Moja strona

• 2 miesiące później...
Napisano

Do tej pory rzadko oglądałem Księżyc, bo tylko przez SW105/500 na jedno oko i nie lubiłem się wtedy długo wpatrywać. Wczoraj wieczorem wyszedłem na balkon, zobaczyłem połówkę łysego i poleciałem po lornetkę 16x56 na statywie. Małe powiększenie, ale co tam...

3 noc z rzędu bez chmur i dwuoczne patrzenie pozwalało mi się delektować długo Księżycem i przesuwającym się powoli terminatorem, ilość szczegółów zaskoczyła mnie. Mam tę lornetkę ponad rok i czemu wcześniej tego nie zrobiłem?! W odstępie 3h zdołałem chyba dostrzec nieznaczne przesunięcie cienia po lekkim rozjaśnieniu jakiś gór. Nie wiem, czy to możliwe w 3h, czy tylko wydawało mi się :)

Okolica Archimedesa była tym bardziej ciekawa, że testowałem zdolność rozdzielczą lornetki i zdołałem bez problemu dojrzeć 3 obiekty wokół. Pozwoliłem sobie pożyczyć fotkę Andrzeja Lacha z posta powyżej i zaznaczyłem te fragmenty. Aż mi się buzia uśmiechnęła, jak okazało się, że to struktury o rozmiarach ok. 15 km, widziane z 366 tys km. Mniamm! A to tylko lornetka 16x. Przy 30-40x to bym zleciał z balkonu oszołomiony nadmiarem kraterów i wrażeń :)

W każdym razie widoki są zacne, a przesuwanie terminatora, to jak oczekiwanie na odcinek wciągającego serialu. Wczoraj wyłonił się z ciemności Copernicus i zaćmił wszystko swoją monumentalnością, ale to już historia na kolejny wątek, bo temat był o alpejskiej dolinie.

kratery.JPG.0c160903997001296a138d2e3c21a8e4.JPG

• Like 3

ATM: montaż AZ bartonianbino-leżak do lornetek

Aculon 7x35, Geco 8x30, Bushnell Legend M 8x42, Meade Pro 10x56, Nikon Monarch 5 16x56, APM 25x100 ED,

SW 102/500, Bresser 102/1350.