Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
Napisano
12 minut temu, wenus11 napisał:

zabieram sie do lektury :)
gwiazdy zmienne są ciekawe ..

A ja do zablokowania spamera - do widzenia.

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...
Napisano

Witam serdecznie.
Nadszedł czas, w którym możemy poinformować naszych Czytelników, że pojawił się czwarty w tym roku numer biuletynu Proxima. Tematem przewodnim tego wydania jest ?Historia obserwacji gwiazd zmiennych?, czyli o tym jak daleko w przeszłość sięga wiedza o gwiazdach zmiennych i jak rozwijała się na świecie oraz w Polsce na przestrzeni dziejów. Ale to nie jedyny temat numeru, poruszamy w nim także wiele innych zagadnień związanych z gwiazdami. Mamy nadzieję, że każdy miłośnik rozgwieżdżonego nieba znajdzie w nim coś ciekawego dla siebie.

W imieniu naszego Zespołu zapraszam do pobrania biuletynu pod adresem http://proxima.org.pl

Przyjemnej lektury :)

Proxima26.jpg

• Like 9

Biuletyn PROXIMA 

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam Szanowne Towarzystwo Astronomiczne. Postanowiłem dokonać tu rejestracji ponieważ 2-3 lata temu późną październikową nocą na moich oczach zgasła/zniknęła jakby ktoś zgasił latarkę gwiazda Omikron Aquilae, jeden ze składników gwiazdozbioru Orła, i do dnia dzisiejszego jest niewidoczna ani gołym okiem (choć "przed" przez kilka dekad mojego życia była widoczna doskonale!) ani przez lornetkę 8x."Coś" - co? - chyba musiało zasłonić światło tej gwiazdy a ja miałem to niesamowite szczęście widzieć kilkuminutową resztówkę ogona liczącego sobie ponad 60 lat świetlnych długości. Obecnie z mojego podwórka gw. Orła jest niewidoczny (zasłania go wysoki las) ale kiedy dni staną się dłuższe a oś Ziemi zacznie się "odchylać" wtedy gwiazdozbiór pójdzie w górę i wtedy ponownie zacznę się weń wpatrywać-szukać mojej zguby...

ps. chciałem zamieścić zdjęcie wymienionego odcinka nieba z zaznaczoną delikwentką, niestety system tego Forum nie przyjmuje zrzutu .jpg

http://innemedium.pl/wiadomosc/znikajace-gwiazdy-moglyby-byc-sladem-oddzialywania-obcej-cywilizacji#comment-163864

Chmura pyłów, bo chyba nie to?

Napisano

Omikron Aql świeci z jasnością około 5 mag i gwarantuje Ci, że jest na swoim miejscu. Musiała Ci jakaś zabłąkana chmura ją przysłonić. Sam się przekonasz o tym, obserwując poranne niebo, tak za 2-3 miesiące. Tylko dobrze zidentyfikuj gwiazdę. A na portal ten który zalinkowałeś to lepiej nie wchodź, szkoda czasu.

Liczba obserwacji gwiazd zmiennych: SOGZ: >11 000   AAVSO: >9000

Messier: 110/110      H400I: 400/400

http://sogz-ptma.urania.edu.pl/

Bogdan Kubiak

Napisano
2 godziny temu, cxb napisał:

Omikron Aql świeci z jasnością około 5 mag i gwarantuje Ci, że jest na swoim miejscu. Musiała Ci jakaś zabłąkana chmura ją przysłonić. Sam się przekonasz o tym, obserwując poranne niebo, tak za 2-3 miesiące. Tylko dobrze zidentyfikuj gwiazdę. A na portal ten który zalinkowałeś to lepiej nie wchodź, szkoda czasu.

Pewnie nie o tym samym piszemy:

Omikron Aquilae (gwiazdka niedaleko Altaira)- jest (a właściwie była, bo już jej nie ma? a na pewno jej nie widać...) dobrze widoczna i u mnie najwyżej na niebie w płd..-zach. części nieba dopiero nocą, między 21-22.00 i oczywiście później też, ale powoli zachodzi za las. Wcześniej - zmrok w październiku szybko zapada - pewnie też ją widać, ale najlepiej - w w/w przedziale czasowym.
  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
  • 7 miesięcy później...
Napisano
W dniu 26.12.2017 o 01:42, cxb napisał:

Oj tam zaraz koniec. Jak się wszystko uda to już za niedługo ukaże się kolejny numer :)

Udało się?

Napisano
20 minut temu, Krzysztof_K napisał:

Prawdopodobnie pod koniec stycznia będzie na ukończeniu nowy numer, mamy nadzieję, że reaktywujący nasz biuletyn po kilkumiesięcznej przerwie.

pozdrawiam

To coby było łatwiej tam wchodzić, bezpośrednio z FA - dołącz się Krzysztofie do mojego apelu bo dalej nieaktywny banerek :( Może Admin zadziała https://www.forumastronomiczne.pl/index.php?/topic/12713-jesteśmy-na-silniku-42/&page=3&tab=comments#comment-178427

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Faktycznie nie działa. Może admin też czeka na reaktywację ;)

Przez kilka ostatnich miesięcy nie wiedzieliśmy jakie będą dalsze losy biuletynu, ale jak już wspomniałem, wszystko wskazuje na to, że wkrótce powrócimy :)

• Like 4

Biuletyn PROXIMA 

Napisano
3 godziny temu, Krzysztof_K napisał:

Przez kilka ostatnich miesięcy nie wiedzieliśmy jakie będą dalsze losy biuletynu, ale jak już wspomniałem, wszystko wskazuje na to, że wkrótce powrócimy :)

Trzymam kciuki (wszystkie cztery!!!) :).

Jurek

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...
  • 3 miesiące później...