Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:)
Jestem tu nowy jak i od niedawna zacząłem interesować się hmmm... oglądaniem nieba:)
Jednak do tego jak wiadomo potrzebny jest sprzęt:)
Pragnę zakupić teleskop... Niestety nie wiem jaki.. ;(
Dlatego też proszę was o pomoc:)

Pierwsza moja prośba: Czy moglibyście mi polecić jakiś dobry teleskop do obserwacji nieba za ok. 400 zł? W tej cenie pewnie nie bedę mógł się spodziewać zbyt dużych efektów.

Druga moja prośba: Czy moglibyście mi polecić dobry teleskop w granicach 1000 zł? Czy będą lepsze rezultaty? :)

Czy gdybym zdecydował się na zakup teleskopu za około 1000zł to czego mogę się spodziewać (chodzi mi o to że słyszałem że można robić zdjęcia teleskopami i czy taki spełniałby te wymagania) oraz powiedzcie czy w tej cenie znajdzie się teleskop który po podłączeniu do komputera odnajdzie wybraną gwiazdę/planetę (słyszałem że są takie "cuda" i nie ukrywam, że bardzo pomogłoby mi to jako poczatkującemu :P )?

Jeśli ktoś będzie w stanie mi pomóc to z góry bardzo dziękuję:)
Pozdrawiam, Andrzej:)

Napisano

Tak w ramach wyjaśnienia bo myślę, że kolega może nie wiedzieć:

GO-TO - to właśnie takie cudo, które odnajduje wybraną gwiazdę. I nie potrzeba do tego komputera.

Ja jednak na twoim miejscu nie zaczynał bym od GO-TO tylko od porządnej lektury i nauki nieba. Wtedy z odszukiwaniem obiektów nie będzie problemu.

• Like 2

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

"GOTO SynScan sterowany pilotem z bazą ponad 42000 obiektów"

W praktyce wygląda to tak, że płacimy za system z imponującą bazą obiektów których i tak nie zobaczymy z powodu małych rozmiarów teleskopu.

• Like 1

And12, GSO 30mm, Hyperion 13mm, 8mm, Baader OIII 2", SW UHC 2"

Napisano

Według mnie system tego typu dla początkujacego astronoma niszczy całkowitą zabawę i radochę z poznawania nieba. Gdzie te bicie serca ze znalezienia własnoręcznie pierwszego obiektu ?!! Już same szukanie obiektów daje dużo emocji a potem ich obserwacja to dopełnienie naszego trudu. Temat "dobry teleskop w rozsądnej cenie" był tyle razy wałkowany. Wystarczy trochę poczytać a porady dośwadczonych kolegów są naprawdę złote. Dzięki ich wiedzy raczej bez problemu można zakupić porządny teleskop. Jak napisał szdom1 dobra lektura to podstawa. Pozdrawiam

BM AR-152s/760, TS SkyTee, WO 66 SD APO,  

Nagler 26mm, 31mm Ethos 8mm, 13mm, 17mm, 21mm

Kasai 9mm, Lumicon UHC 2",

Napisano

Do zgarnięcia jest Synta 6 + Barlow Vixen 2x i kolimator laserowy, całość za pięć stów! Podobno jak nówka, od spottera, do odbioru w Pruszkowie.

Pisze o tym, bo według mnie spora okazja :)

sygna.jpg.34b28ab2c3163f0993f91c21ee542ccd.jpg