Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rodzaj obiektu-Gromada kulista

Gwiazdozbiór-Wodnik

Jasność-6,5 m

Rozmiary kątowe-16'

Nazwy obiektu-M2, NGC7089, Melotte235

Odległość od Słońca-4700 ly

najlepszy czas na obserwacje-początek września, koniec listopada

Gromada kulista znajdująca się w gwiazdozbiorze Wodnika, odkryta przez Jean-Dominique Maraldiego 11. września 1746 roku podczas obserwacji komety z Jacques Cassinii. Po 14 latach od odkrycia została umieszczona w katalogu Messiera. William Herschel był pierwszym, któremu udało rozdzielić się jej obraz na pojedyncze gwiazdy w 1794 roku.

Bardzo silnie zagęszczona gromada składająca się z ponad 100 tysięcy gwiazd, znajdujących się w promieniu 85 lat świetlnych od jej centrum. Jej widoczne rozmiary to około 16?przy jasności obserwowanej +6,5m. Jest oddalona od nas o około 47000 lat świetlnych i jest jedną z największych oraz najjaśniejszych gromad kulistych na niebie.

Tak jak inne gromady kuliste, które są najstarszymi, najgęstszymi i najbardziej obfitymi skupiskami gwiazd w Drodze Mlecznej, M2 jest złożona z gwiazd o tym samym wieku. Datowane są na blisko 13 miliardów lat.

M2 zawiera około 150 000 gwiazd. Najjaśniejsze z nich są czerwonymi i żółtymi olbrzymami o jasności obserwowalnej 13,1 m

th_M2foto_zps5e687b4d.jpg

źródło http://astronews.cba.pl

http://pl.wikipedia.org

SW 1200/250 flex, trzy lornetki.

Napisano

Mój szkic...z 6.lipca 2013 ( z lewej)  tak widać w 16 calach, zwarta, jasna gromada z wyraźnie zarysowaną koncentracją centralną,  gromada raczej zbita i otoczona słabszymi gwiazdkami!

bardzo ładna w wizualu!  Polecam!

globulki.jpg

Sprzętos:  N.Capella 16", Meade SCT8" , APO WO  61/360, L. Viki 16x80, Montos:  CGEMek, oraz  inne graty z wioskowej chaty 😉 

Napisano

Bardzo łatwy obiekt lornetkowy, przy górowaniu Wodnika wystarczy odjechać na 2/3 pola widzenia standardowej 10x50 od jasnej ? Aquarii i już pojawia się w polu widzenia jako mała, ale jasna rozmyta plamka z wyraźnie jaśniejszym centrum i słabnącym halo.

Gość Paweł Trybus
Napisano

M2 znam doskonale, obserwowałem ją już w 1997r. lornetką BPC 20x60, później wielokrotnie, różnymi instrumentami. No i nie chwaląc się - trafiam w nią zawsze z pamięci, bez szukacza. Nawet w 18" mi się to udało ;D

Najlepiej wygląda w dużym lustrze i dużym powiększeniu i gdy Wodnik świeci wysoko. Całkiem sympatyczna kulka.

Napisano

Bardzo łatwo do niej trafić. Zawsze jednak zaczynam od M15, którą mi wskazuje głowa Pegaza i potem zjeżdżam teleskopem prawie prosto w dół, w stronę Wodnika po drodze łapiąc M2. Sama kulka widoczna jest jako jasny ciapek w szukaczu 9x50. Miałem okazję zobaczyć ją między innymi w 6" gdzie (o ile dobrze pamiętam) ledwo rozbite są zewnętrzne gwiazdy. W 10" i 12" to już inna bajka :)

And12, GSO 30mm, Hyperion 13mm, 8mm, Baader OIII 2", SW UHC 2"

Napisano

Mała wskazówka dla chcących pierwszy raz ujrzeć tę kuleczkę.

O tej porze około godziny 23 patrzymy na południe i odnajdujemy Wodnika, Jego lewy i prawy obojczyk z M2 utworzą trójkąt.

M2 to dla mnie taka zwarta ,,mięsista" kuleczka - piękniusia 8)

Odszukanie powinno się to odbyć bezstresowo - Powodzenia :)

post-476-0-21952300-1379661855_thumb.jpg

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.