Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak bym chcial sfocić coś dalej ( np andromede ) to 135 bedzie malo  :) A do DM mam 24mm wiec starczy :)

Syngaturka z budy wiejskiego burka...

Napisano

A tu masz Orion 135 mm ale to już jest stack z 7 fotek po 3 minuty. Możesz focić Andromedę.

post-1322-0-01447300-1395868331_thumb.jp

Napisano

Wszystko co stackowane odpada :) Nie mam szans na wielokrotną ekspozycje i sklejanie tego do kupy :) Jak by tego oriona ustrzelic czyms dluzszym - to fakt, nawet DSLR-em mozna robić foy galaktyk ( to mnie interesuje )

Napisano

Żeby zrobić np taką andromede to z jednej klatki mogę sobie nagwizdać :-\

Może inaczej, czy montaż z napędem taki typowo pod teleskop moge połaczyć jakoś z DSLR-em zamiast teleskopu ? Próbował ktoś taka opcje ?

Nie znam sie na montażach- wiem ze sa cholernie drogie, ale czy istnieje taki montaż ( bużetowy ) który da rade z DSLR-em ? Najtańszy ...:)

Napisano

Zrób na początek Fastron, bardzo proste i niedrogie a można dzięki temu zacząć przygodę z astrofoto, ja właśnie kończę swój :-P, są dwie wersje z napędem recznym i mechanicznym. Pozdrawiam Rafał

Wysłane z mojego XT910 przy użyciu Tapatalka

TS, SW, S-Big, Canon, Nikon

Napisano

Czym obraca ten sliniczek skoro nie widzę żadnej przekladni ani nic co byłoby obracane ?! Wygląda to tak jak by był silnik, a drugi koniec wałka wetkany w płytke..

Napisano

Kolego, wiesz jak to urządzenie się nazywa, co stoi na przeszkodzie żeby użyć googla i poszukać jak to działa, i jak jest zrobione? ???

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Troche ogarnałem temat :) Ten silnik ma odpychać deseczke :) Przypuszczam ze mógłbym zrobić sobie cos takiego ,ale wiem jedno, za cholere bym tego na polarna nie ustawil :D Poza tym, nie wiam jak miałoby to udzwignac 2 kg sprzetu..- aparat + obiektyw. Trzeba by pancerna wersje zrobić :) Póki co nawet jak bym to zrobił to i tak tego nie ustawie..

Napisano

Ustawienia Fastrona czy montażu na polarną trzeba zrobić, a jak zakładasz że nie dasz rady to na pewno tak się stanie, i cokolwiek innego chciałbyś robić z takim podejściem nic nigdy Ci nie wyjdzie. Wiem że to jest brutalne, ale bez samozaparcia będziesz tylko w wyobraźni robił zdjęcia siedząc w domu przy kompie.

Moja rada, kup sklejki śruby i inne potrzebne do wykonania Fastrona rzeczy i zrób to sam, na początek wystarczy ręczne prowadzenie i nie przejmuj się nośnośćią u mnie będzie zestaw cięższy a dzięki przeciwwadze będzie chodziło.

Pozdrawiam Rafał

• Like 1

Napisano

A tak to u mnie wygląda przed pomalowanie i dokupienia sklejki na przeciwwagi 2e2eha8e.jpg

Napisano

Dziś po raz pierwszy zrobiłem wypad na astro  :)
1d3 + 24 - tu jeszcze cos wyszło, natomiast ze 135 wyszła padaka - mam gumowy statyw za 60 zl ;-/

albo przy 8s ( najkrótszy czas )  już występowało przesuniecie gwiazd. próbowałem na róznych czasach i na każym jest przesunięcie.

Póki co drogi mlecznej nie ustrzelilem :)

post-3150-0-75280700-1395990839_thumb.jp

post-3150-0-72650900-1395990840_thumb.jp

post-3150-0-58833100-1395990841_thumb.jp

post-3150-0-59502600-1395990842_thumb.jp

post-3150-0-44725200-1395990843_thumb.jp

post-3150-0-78194800-1395990844_thumb.jp

• Like 2

Napisano

Póki co drogi mlecznej nie ustrzelilem :)

Jak nie, jak na 3 zdjęciu masz kadr od Byka, przez Perseusza i Kasjopeję? :)

na przedwczesnej astro-emeryturze

Napisano

Proszę nie strzelać do Drogi Mlecznej, bo spadnie i będzie koniec świata, drugie to, jeśli chodzi o rasową Drogę Mleczną można podejść do sklepu i kupić sobie batonik z napisem bynajmniej rasowe oraz smaczne do tego Marsa i mamy to, co mamy sami wiemy. :D

Napisano

Da__FreaK ze statywu zapomnij na początku że masz 135 :) 

Im szerzej i jaśniej tym lepiej, tym dłuższy czas naświetlania bez widocznych kresek z gwiazd. 24 mm to też wcale nie tak szeroko. Jakieś 20 sekund powinieneś być w stanie naświetlić bez poruszenia. DM ze statywu spokojnie zrobisz. Kilka stron wstecz jest moja fota z dziewczyną w jeziorze. Całość robiona ze statywu. 

Napisano

Loki, mam 24 ze swiatłem 1,4 wiec mozna poszalec :) Ale i tak je przymykam do 2,0-2,5 :) Może dziś usa się sprawdzić jak z 5d ma FF bedzie hulac :) bo na 1d3 działalo ,ale to juz aps-h :) Z czasem dokupie 16 mm i wtedy bedzie szaleństwo z szerokoscia na FF .

A zdjęcie z dziewczyną pierwsza klasa ! :D - coś więcej o tym zdjeciu ? kiedy, gdzie i czym zrobiłeś ?:)

Napisano

135 chciałem cyknać andromede -ale była już prawie na horyzoncie i nie było jej widać gołym okiem.

Tak że coś tam oriona sie udalo. ale już sie mazało.. Nawet 8 sek naswietlania mazało obraz, tzn przesuwało gwiazdki..

Da__FreaK ze statywu zapomnij na początku że masz 135 :)

Im szerzej i jaśniej tym lepiej, tym dłuższy czas naświetlania bez widocznych kresek z gwiazd. 24 mm to też wcale nie tak szeroko. Jakieś 20 sekund powinieneś być w stanie naświetlić bez poruszenia. DM ze statywu spokojnie zrobisz. Kilka stron wstecz jest moja fota z dziewczyną w jeziorze. Całość robiona ze statywu. 

Napisano

135 chciałem cyknać andromede -ale była już prawie na horyzoncie i nie było jej widać gołym okiem.

Tak że coś tam oriona sie udalo. ale już sie mazało.. Nawet 8 sek naswietlania mazało obraz, tzn przesuwało gwiazdki..

Przy 135mm maksymalny czas, z jakim gwiazdy nie będą poruszone to ok. 2s. Jeśli chcesz robić ładne zdjęcia z użyciem tego obiektywu musisz wyposażyć się w jakiś montaż paralaktyczny. Widziałem, że był wcześniej linkowany Fastron - może warto spróbować budowy? Ewentualnie można poszukać na giełdach czegoś w stylu EQ3-2 - na początek powinno być ok, byleby tylko ustawić dobrze na biegun.

Za pomocą Jupitera 135 na statywie we wrześniu zeszłego roku fotografowałem koniunkcję Marsa z M44. Zestackowałem kilkadziesiąt klatek z ekspozycją 2s. Efekty nie są powalające, ale coś tam widać ;)

post-667-0-88289400-1396194465_thumb.jpg

• Like 1
Napisano

Z fastronem będe myslał :) A biorąc pod uwage. że w niedługim czasie przeprowadzam się do Szwajcarii, to będe miał gdzie focić :) A tam DG jest lepiej widoczna niż w PL :)

Napisano

Plejady z 105mm.

Stack 30x2s

Zabieram się za składanie fastrona i liczę w przyszłości na lepsze fotki:)

post-2913-0-31494700-1396380131_thumb.jp

• Like 1
Newton 10" dobson 
Canon 6D mod + Tairs 3s 300mm
EQ5 Asterion

Napisano

Pierwsza astrofotografia w Zatomiu :)

zatom1132m.jpg

czas naświetlania: 25sek

czułość: ISO 6400

aparat : Canon EOS 600D

obiketyw : KIT 18-55mm

ogniskowa : 25mm

światłosiła : F4

Obróbka : Paint.net :)

• Like 5

Nikon10x50, Mak102, Synta8, nvc-130bh, scb-4000p, Philips HD 4646

Napisano

Fioletowe niebo? ;)

Przyznaję, popuściłem cugle suwaków w trakcie obróbki, przechyliwszy się nieco w stronę wizji "artystycznej" ;)
  • Like 1

Nikon10x50, Mak102, Synta8, nvc-130bh, scb-4000p, Philips HD 4646

• 1 miesiąc później...