Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Widzę, że nie tylko ja słucham Sleeping at last do astro ? uwielbiam utwór Saturn ? Polecam jeszcze Hazy - After the rain, jakbym szybował wśród gwiazd ?

Edytowane przez Paweł Sz.
  • Thanks 1

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 SD APO
szeptykosmosu.pl

Napisano
30 minut temu, Paweł Sz. napisał:

Widzę, że nie tylko ja słucham Sleeping at last do astro ? uwielbiam utwór Saturn ? Polecam jeszcze Hazy - After the rain, jakbym szybował wśród gwiazd ?

O, Saturn był pierwszym utworem Sleeping At Last, który odkryłam, też go uwielbiam ? Hazy też zdarzy mi się słuchać, ja mogę z kolei szczególnie polecić Cosmos, kojarzy mi się z chłodnymi jesiennymi nocami, Kasjopeją w zenicie i wznoszącymi się coraz wyżej zimowymi konstelacjami na zaświetlonym krakowskim niebie (pewnie dlatego, że słuchałam jej dużo spacerując wieczorami na początku studiów) ?

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

Super relacja, miło się czytało ? Ja z kolei mogę polecić Jean-Michel Jarre Waiting for Cousteau. Ponad 46 minutowy ambient ? Oj ile ja nocy spędziłem z tym kawałkiem w tle ? 

• Thanks 1

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano

Otworzyłem temat i pierwsza myśl "Ola się rozpisała" ? czytałem z przyjemnością. 

Pisaliśmy o grzałkach na lornetę a równie dobrze możesz Kiwiego położyć na niej i na pewno nie zaparuje i utrzyma się lepiej na APM-ie niż Nikon? 

To Wy muzyki słuchacie w czasie obserwacji? Ja zawsze nasłuchiwałem czy nic mnie nie atakuje... ?

• Haha 2
Napisano
23 minuty temu, DarX86 napisał:

To Wy muzyki słuchacie w czasie obserwacji? Ja zawsze nasłuchiwałem czy nic mnie nie atakuje... ?

Tylko jak obserwuje z balkonu ? W terenie, nawet niedaleko od domu to bez i pełna czujność ?

Vortex Vanquish 8x26, Vortex Viper HD 8x42, Canon IS II 10x30, APM 20x70 ED
MAK 90

Napisano
Godzinę temu, SpandexFob napisał:

Super relacja, miło się czytało ? Ja z kolei mogę polecić Jean-Michel Jarre Waiting for Cousteau. Ponad 46 minutowy ambient ? Oj ile ja nocy spędziłem z tym kawałkiem w tle ? 

O, dzięki za polecenie, będzie słuchane ? 

36 minut temu, DarX86 napisał:

Otworzyłem temat i pierwsza myśl "Ola się rozpisała" ? czytałem z przyjemnością. 

Pisaliśmy o grzałkach na lornetę a równie dobrze możesz Kiwiego położyć na niej i na pewno nie zaparuje i utrzyma się lepiej na APM-ie niż Nikon? 

Oj, Kiwi jest wielki i ciężki, może nie widać tego na zdjęciu, bo on nie jest gruby tylko "ubity", ale ponad 5 kilo waży, więc więcej niż sama lorneta. Nie wiem co na to statyw, ale chyba nie byłby zadowolony ? 

A co do obserwacji z muzyką to ja zwykle sprzed garażu oglądam (albo z kuchni), więc co najwyżej kret albo jeż mnie może zaatakować, no ewentualnie Kiwi/Figa ? Ale też nie zawsze siedzę w słuchawkach, nawet zazwyczaj obserwuję bez, a jeśli już z to dlatego, że a) w słuchawkach nausznych jest ciepło w uszy, b) gdy jest wietrznie to przez muzykę nie słychać tego złowieszczego wycia wiatru. No, a czasem mam po prostu ochotę ?

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano

Osobiście podczas obserwacji nie słucham, wolę wtedy ciszę natury hah ? Natomiast przed obserwacjami lub w czasie powrotu praktycznie zawsze. Nastrajam się ? Podczas pisania relacji to leci już specjalna playlista..

APM 12x50 ED | APM 20x70 ED | APM 82/90 SD APO
szeptykosmosu.pl

Napisano

Mój nr 1 (ale konsumuję tylko na sierpniowych wyjazdach w Bieszczadach żeby się nie przejadło). Bieszczadzka Droga Mleczna....

• Thanks 1
  • 5 miesięcy później...
Napisano (edytowane)

Nie jestem zafiksowany na punkcie jednego rodzaju muzyki. Niektórzy słuchają tylko rocka, albo tylko elektronicznej, niektórzy klasycznej. U mnie po prostu co wpadnie w ucho. Ten MADIS to polski DJ, którego kawałki coraz bardziej mi podchodzą.

"Moondust" - nie mogę się tego naćpać, tutaj jest wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Muzyka, która "coś" opowiada tylko nie wiem jeszcze co. Dość poważna, motywująca, z nutą niepewności, napięcia. Dobra do pracy koncepcyjnej i na słuchawkach.

Edytowane przez Alice
  • Thanks 1