Skocz do zawartości

Kącik rysowniczy SOCZI ;)

soczi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką, nowoczesną wizję na PTMA, tworzoną wspólnymi siłami z kolegami właśnie z PTMA. Wzorowane na oryginalnej, starej grafice własności PTMA, ale mam nadzieję, że nie będą mieli większych zastrzeżeń jeśli to tu zaprezentuję ?  bo warto się przyjrzeć jak ciekawie można to skomponować na nowo. Przykładowo dla oddziału z moich stron.
Ot taki luźny pomysł warty podchwycenia idei przez decydentów PTMA. Kolorowo, estetycznie i atrakcyjnie dla młodych astroadeptów.
Może już czas nieco odnowić wiekową rycinę "Eppur si muove" PTMA, która w niektórych, poprawianych ręcznie wersjach sporo straciła z dawnego uroku?
Poddaje to pod waszą ocenę :) ...by zastanowić się czy warto.

Może kiedyś.... ? 
wizja-nowego-PTMA.png

Edytowane przez soczi
  • Like 2

Jako wolny, postępowy twórca nie bardzo rozumiem głosy, że takie kolorowe słoneczko z naturalną, pogodną twarzą, symbolizujące PTMA jest oceniane przez niektórych jako zbyt odróżniające się od starego logotypu głównego PTMA.

Idźmy w końcu do przodu i róbmy dobre jakościowo rzeczy, atrakcyjne dla oka, a nie trzymamy się kurczowo zabytkowych, konturowych, nie bardzo czytelnych rycin, w dodatku w moim odczuciu niestarannie wykonanych. To było dobre w czasach czarno-białego druku!

Zalecam zmianę myślenia na bardziej postępowe. Wystarczy prosty test porównawczy ?

Ambitna sztuka zawsze sie obroni ? Tak myślę.

Edytowane przez soczi
  • Like 1

13 minut temu, soczi napisał:

Jako wolny, postępowy twórca nie bardzo rozumiem głosy, że takie kolorowe słoneczko z naturalną, pogodną twarzą, symbolizujące PTMA jest oceniane przez niektórych w PTMA jako zbyt odróżniające się od starego logotypu głównego PTMA.

Idźmy w końcu do przodu i róbmy dobre jakościowo rzeczy, atrakcyjne dla oka, a nie trzymamy się kurczowo zabytkowych, konturowych, nie bardzo czytelnych rycin, w dodatku w moim odczuciu niestarannie wykonanych.

Zalecam zmianę myślenia na bardziej postępowe ?

Z ciekawości popatrzyłem sobie na stare logo i wygląda jak malowidło z jaskini. Ale może uśmiech nie przypadł do gustu bo teraz mamy smutne czasy ?

Oczy i trochę szkła żeby zebrać więcej światła ?

Wyobraźmy sobie, że organizujemy nową imprezę ogólnopolską otwartego, publicznego lukania w niebo ze znanych, większych miast, gdy dzieje się coś ciekawego na niebie.

Plakaty tej imprezy dla poszczególnych regionów mogłyby wyglądać następująco:

Tworzone techniką "jednej nitki", dającej niekiedy zaskakujące efekty 😉

astrolook1.png.48b1d0ba9e98d2ff69710e4036d524b4.png   astrolook2.png.e4889d728869c9d9724c556bb28abc39.png

astrolook3.png.37a40d5f1d8b008e48a9196d05ff5c73.png    astrolook4.png.78de3034c86c75087cb7f905eeebb82b.png

Edytowane przez soczi
  • Like 3

Takie tam spontaniczne zabawy :) Niby nie loga, a bardziej ilustracje na plakaty, naklejki itd.  Może zbyt staroświecki jestem, bo niezbyt podoba mi się współczesny design graficzny i jego maksymalne uproszczenia. Za to mam własny styl w grafikowaniu. Raz lepiej, a raz gorzej to wychodzi, ale zabawa jest przednia przy tym tworzeniu 😉

mie-noc.png.bfde2bac7ac087e6906be8943cce243e.png

astromach.png

Edytowane przez soczi
  • Like 1

W dniu 19.10.2022 o 16:14, szdom1 napisał:

A ja powiem tak. Wątek śledzę i przyznaję bez bicia, że podkradam niektóre emotki. udane-obserwy.png.8e1aa40707713c37bc0d3fb852837cd4.png.d406228d9e60daceae194c281cad4a9f.png

i tak trzymać! 🙂 To była pierwsza wygenerowana przeze mnie emotka 😉 i też jedna z najbardziej ulubionych 😜

Starajcie się samodzielnie sobie je osadzać w postach kopiowaniem i zmianą wielkości tą specjalną ramką edycji. Wmontowanie tego w skrypt forum jest problematyczne ...i technicznie ...i także ze względu na prawne aspekty papierów do tych grafik. Należało by to uregulować jakoś. Mnie się jednak nie chce w to bawić. Zwłaszcza darmo. Oczywiście w 100% są moim pomysłem projektowym, ale przedstawione na forum tylko jako taka ciekawostka i do doraźnego stosowania 😉

Nowa emota z okazji zaćmienia ->  eclipse.png.0e2d24e5576a710c43cce88acdd4fd76.png   (wymaga skalowania ramką w poście)

Edytowane przez soczi

A jakby tak "wskoczyć w zupełnie inne buty"?  - taki pomysł miałem dziś w głowie. Pare elementów tej kompozycji dość ciekawie wyszło. Copyright 100% by SOCZI Grafomaniak 😎    Dla niektórych Słoneczka z twarzyczką są nieco dziecinne, choć sympatyczne to stworzyłem koncept nowocześniejszy - czyli total uproszczenie ...i każdy kojarzy już na pierwszy rzut oka, że chodzi o branże ASTRO. Wystarczy obok dodać pełny napis organizacji PTMA. Mnie się podoba. Ciekawe tylko czy dla kogoś z PTMA mogło to by być jakkolwiek warte uwagi... choć tak naprawdę to tylko zabawa z grafiką.🙃

Teraz kościelnych skojarzeń z innego forum brak. 🤣  Jakoś tak mam największy sentyment do kołowych kompozycji.

new-total-ptma2.thumb.png.552d86a4d4711effe4483103ef0dc707.png

ptma-bw.png.e7e6112bc7d5d166b6cc02207285678f.png    i jeszcze ikonka taka:  moon-looker.png.2ac2d7de9a1b0ec53d7093c00dc99163.png

Edytowane przez soczi
  • Like 2

Powiem, że całkiem ciekawy materiał do obróbki te symbole PTMA. ...bo można i tak....

PTMA-abstractal.thumb.png.fb6093349c7b83e6585e1e566f07adde.png

pt-okr.png.a973942e9965b0fab67d345d5ab40f20.pngpt-wr-okr2.png.7119328e1f1859af46af42f08a343d70.png.978b779b8d0f76a37873975e9341658d.png

Człowiek cały czas się uczy 🙂 Istnieje nieskończona liczba rozwiązań 😉  Te kolorowe też ciut dopracowane - teraz wygląda optymalnie. Tylko brać i gdzieś wcielać w życie te wszystkie pomysły z tego wątku 😉  Ja to robię właściwie po kosztach prądu najczęściej.

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Wiadomo, że Wrocław krasnalami stoi 😉  No więc przy okazji próby renowacji zabytkowej wersji Słonka PTMA skleciła się taka oto przykładowa kompozycja dla Wrocławian z PTMA.
Wersja bardziej lub mniej rozbudowana. Jakby co, pisać czy sie mogłaby realnie przydać wam w oddziale, bo taki jeden z was oczekiwał kiedyś dedykowanej orginalności, no więc jest!

renew-sun2.thumb.png.2345b5c637362588e6824b840ac89712.png

Edytowane przez soczi

No, gusta są bardzo różne w tej kwestii. Nie wszyscy chcą iść za modą totalnych uproszczeń. Niektórzy oczekują miłych dla oka i niebanalnych obrazków. A artyści lubiący rozbudowane, niekiedy bardzo ciekawe kompozycje staliby się bezrobotni gdyby ślepo podążali za trendami. Ja robię tylko tak jak lubię, a jeśli komuś coś takiego przypadnie do gustu to może skorzystać w praktyce. Wątek ten stanowi moje swoiste portfolio.

Aktualnie panujące trendy w grafice i osiągnięcia co poniektórych zawodowców są niekiedy dla mnie nie do strawienia i nie przekonuje mnie nawet to, że robione były dokładnie z aktualnymi zasadami szkoły. Poprostu finalnie mało interesujące bywają dla mnie takie kompozycje i niekiedy postronni, zieloni w temacie laicy także trzymają moją stronę. Mam wrażenie, że zawodowcy są przesadnie pewni siebie i niekiedy zachowują się jakby pozjadali wszystkie rozumy. A świat twórców tak naprawdę nie jest czarno-biały i zamknięty sztywno w jakichś utartych ramach. Ja bardzo lubię improwizację  i eksperymentowanie.

Edytowane przez soczi

• 3 tygodnie później...

No i się pomysły wyczerpały na temat PTMA 😉 Przepraszam wszystkich znudzonych już tematem. Ogólnie uważam, że choć nie w pełni doskonałe to kompozycje to i tak lepsze grafiki niż obecne w PTMA. Miło było podłubać w tym dla treningu i poczytać parę opinii na PW. Starałem się uzyskać coś ulepszonego pod ich wpływem.

wariacjePTMA.thumb.png.abde8d919b098057776929f4d0ad16ef.png

dlugie-pt.png.b93f842a3b54edeb00c6b3cbe686c9d6.png

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Chyba najbardziej udana praca. Choć dużo elementów to bardziej kompletna jak na zlotową koszulke 😉 ...bez przesadnego udziwniania. Ja jestem z siebie zadowolony.

biesz4.png

Edytowane przez soczi

Napisano (edytowane)

i jeszcze takowe 😉   Ten po prawej bardziej spójny stylem. Ja jestem dumny z tej pracy :)

biesz-extra2.thumb.png.56ae4e931ecd07b988d638a6c4cfbdba.png biesz-extra3.thumb.png.4b882cacf7c6ff83eb7941bccee1142c.png

Szkoda, że tak mało czasu na edycje postów jest. Inne fora mają kilka dni.

Edytowane przez soczi