Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Zgłaszam się do was o pomoc drodzy Amatorzy Astronomowie. Jestem KOMPLETNIE ZIELONY oprócz tego czego nauczyłem się w ciągu kilku dni i jestem w 2 klasie Technikum Informatycznego i mam zadaną pracę, w której muszę wykonać interaktywną lekcję we Flashu(chyba wszyscy wiedzą co to jest). Wybrałem temat "Amatorskie Obserwacje Astronomiczne" ponieważ sądziłem, że będzie to dosyć łatwy temat, a od jakiegoś czasu wykazuję ogromne zainteresowanie nocnym niebem. Temat nie okazał się prosty, ale pomimo wszystko zbieram informacje i chcę go zrealizować. W lekcji chciałem wdrążyć czytelnika w temat astronomii - z czym to się je, jak zacząć, co jest ważne itd. Chciałbym, aby moja prezentacja była wiarygodna i rzetelna, więc zgłaszam się do was weterani o pomoc. Poniżej napiszę plan, czyli tego co zamierzam zrobić, a was prosiłbym o ocenę, abyście mi napisali co sądzicie o pomyśle, co dodać, co zmienić do poszczególnych elementów menu, czy może porzucić ten temat i zająć się czymś prostszym?

Z góry dziękuję za wszystkie rady i wszelką pomoc. Pozdrawiam

PLAN:

AMATORSKIE OBSERWACJE ASTRONOMICZNE - MENU GŁÓWNE:

1. Kilka słów wstępu - tutaj wyjaśniam termin - Astronomia Amatorska i mówię co jest zawarte w prezentacji - czyli jak gdzie i kiedy obserwować niebo, przyrządy do planowania obserwacji - mam na myśli symulatory i mapy, obiekty które można obserwować, a także przyrządy optyczne, czyli lornetka i teleskop.

2. Co na początku - Tutaj chciałbym napisać od czego zacząć czyli od obserwacji gołym okiem ew. lornetki i nauki gwiazdozbiorów. Byłaby widoczna animacja/zdjęcie mapy nieba lub kogoś kto to niebo obserwuje(taki rysunek)

3. Planowanie obserwacji - Tu będą się znajdować informacje na temat planu obserwacji czyli tego co trzeba uwzględnić: Miejsce, czas, obiekty obserwacji z uzasadnieniem dlaczego ważne jest aby to było zaplanowane. Oraz informacja z czego korzystać przy planowaniu - mapy nieba itd.

4. Mapy - Jak korzystać z obrotowej mapy nieba oraz z programu Stellarium

5. Przyrządy optyczne - Oko, Lornetka, Teleskop - Chciałem tutaj podkreślić kolejny raz że warto obserwować gołym okiem, oraz napisać o budowie lornetki i teleskopu.

6. Obiekty - Czyli co można zaobserwować na niebie.

Oczywiście nie zapomnę podkreślić, że nie należy patrzeć przez teleskop na słońce bez odpowiednich filtrów, bo grozi to kalectwem.

• Like 1
Napisano

Szanowny Kolego tu (pierwsze 3 podpięte wątki) znajdziesz materiał na prezentację, która będzie miała wszystkie prezentacje pod sobą 8)

Uwzględniając twój plan - informacje znajdziesz jeszcze tu i tu

Ocena 6 MUROWANA :)

• Like 1

Serdecznie pozdrawiam i kryształowego nieba życzę - Jacek  ?
TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Plan jest naprawdę bardzo dobry. Zawarte w nim wszystkie istotne aspekty. Jesli dotrzesz do wszystkich informacji na ten temat, to prezentacja bedzie naprawde budziła zainteresowanie i satysfakcjonująca ocena murowana. Oprócz obiektów które są na stałe wpisane w obraz nieba czyli Ksiezyc, Słońce, planety, gwiazdy i obiekty głebokiego nieba, czyli mgławice, galaktyki, gromady otwarte i gromady kuliste gwiazd, mozesz wspomnieć tez o możliwości obserwowania na niebie wytworów ludzkich rąk czyli, sztucznych satelitów. Na pierwszym miejscu kilka słów o ISS czyli Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, możliwości obserwacji jej przelotów nad Polską do tego służy np strona http://www.heavens-above.com/?Session=kebgcobnkkcdhokhbhhibnje gdzie po wprowadzeniu swojej lokalizacji program oblicza kiedy i o której godzinie mozna taki przelot zaobserwowac. Albo bardzo ciekawe satelity Iridium które puszczają bardzo silne flary swietlne, czasami wzbudzające sensacje wsród nieuświadomionych:) O tym jak obserwować flary poczytaj na moim blogu

http://mrudy1212.blogspot.com/2013/07/flary-iridium-obserwacje-i-fotografia.html#links. Astronomia to baaaaardzo obszerny temat ale moze uda ci się zmieścić w kilkunastu stronach A4 hahaha :) Świetna inicjatywa, trzymam kciuki. Gdybys miał jakieś watpliwości, pytania, śmiało pytaj tutaj uzyskasz wszystkie odpowiedzi:)

• Like 3
M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Świetna inicjatywa, trzymam kciuki. Gdybys miał jakieś watpliwości, pytania, śmiało pytaj tutaj uzyskasz wszystkie odpowiedzi:)

Mariusz to ,,kara" - praca domowa ;)

Ale rzeczywiste Kolego - teraz to masz wszystko na tacy podane - otwierasz Power Pointa i... samo leci :)

TS T APO 90/600 z TSFLAT2 + Samyang 135 f2 ED z QHY183C + AS 60/240 z RC IMX290M + Canon 550D - sadzane na ZEQ25GT + Nikon 12x50 EX do podglądania.

Napisano

Mariusz to ,,kara" - praca domowa ;)

Ale rzeczywiste Kolego - teraz to masz wszystko na tacy podane - otwierasz Power Pointa i... samo leci :)

Hahaha ale w ramach tej "kary", kolega wybrał jednak astronomię, więc podtrzymuję, to  Świetna inicjatywa :)

M_j_Wszechswiat_Baner.jpg
Napisano

Tak świetna inwestycja zgadzam się z Wami, ale w sumie mam pytanie, co my będziemy mieli z tego? Kolega dostanie ocenę, oczywiście kolejną, zapomni o nas, może czasem wspomni komuś i na tym koniec. :)

Napisano

Satysfakcję, że pozytywną ocenę dostanie i może mu coś w głowie z tego zostanie  8)  A to Pawle BARDZO DUŻO :)

Napisano

Tak świetna inwestycja zgadzam się z Wami, ale w sumie mam pytanie, co my będziemy mieli z tego? Kolega dostanie ocenę, oczywiście kolejną, zapomni o nas, może czasem wspomni komuś i na tym koniec. :)

A będziemy mieć. Zobaczysz Jak napisze prace, sam wciągnie się w Astronomię. A jak napisze bardzo dobrze to chęć poznawania nieba zaszczepi innym. I zyskujemy nowych młodych Astro-Amatorów. Potem się ich zaprosi na zlot, wskaże teleskopy jakie mogą sobie kupić, przygotujemy pod kontem obserwacji, astrofotografii, badania zmiennych, szkicowania, pomożemy w budowie obserwatorium... ups. chyba się trochę rozpędziłem... ;)

Satysfakcję, że pozytywną ocenę dostanie i może mu coś w głowie z tego zostanie  8)  A to Pawle BARDZO DUŻO :)

Krótko mówiąc dokładnie tak. Kolega poprosił o pomoc to trzeba mu rękę podać. Nie napisał: Zróbcie to za mnie. Poprosił o to abyśmy zobaczyli czy dobrze to robi.

Kolego Odtwarzacz. - ( jakie to jeszcze nicki na forum będą? :D ) - Proponuję w miarę przygotowywania prezentacji wrzucaj to co już masz (będziesz miał) a my w miarę możliwości zobaczymy co jeszcze można by było dodać, ewentualnie poprawić.

Życzę powodzenia.

Szymon

Baner III.jpg

Wizual: Skymaster 15x70, SYNTA 10", SYNTA 12" Goto
Foto: SW 150/750+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu: HEQ5
Foto: TS 130/910+ATIK 383l, guide: SW 80/400+QHY5, na montażu EQ6
Szybka pomoc 

Napisano

Czy z wszystkiego trzeba "coś mieć"? ;)

To ma we flashu być, ciut wyższa półka prezentacji :)

Święta racja 8)

Dla drugoklasisty z technikum - Flash, Power Point, Movie Maker, Pinackle Studio itp. to teraz jak bułka z masłem na śniadanie ;)

A materiały jak w bibliotece uniwersyteckiej ma wskazane niemal w jednym miejscu.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, zaraz zajmę się wertowaniem materiałów i pobieraniem wszystkiego co potrzebne. Czeka mnie mnóstwo pracy - do oddania na 21 Stycznia, ale z Waszą pomocą. Na pewno się wyrobię. Jeszcze raz dzięki Panowie/Panie! :)

Więc na razie udało mi się zrobić pewien szkielet Menu głównego: Wstęp napisany,  po kliknięciu w  przyrządy menu się rozwija. To na razie tyle: A tu LINK. Otwieramy za pomocą Internet Explorer i w razie potrzeby zezwalamy na zablokowaną treść. :)

• Like 1
Napisano

Popatrzę w domku - cenzura mojego ,,pracowego" Internetu nie pozwala otworzyć strony .... C:-)

Napisano

Powiedzcie mi proszę - ponieważ, przyswajając wiedzę zrobiłem obrotową mapę nieba(musiałem ją skalkować, bo ciężko prze konwertować grafikę rastrową na wektorową), czy jest ona dobra do instrukcji, jak z takowej mapy korzystać? TU LINK.

Napisano

W pierwszym dziale chciałem podać te informacje w mniejszym bądź większym stopniu animowane(jakieś obrazki itd)

Co na początku:

Aby nasze wdrożenie się w astronomię było płynne i bezproblemowe powinniśmy dowiedzieć się czym się różnią oraz jak wyglądają poszczególnie obiekty(Opcja w menu), a także powinniśmy nauczyć się  gwiazdozbiorów( jak wyglądają oraz gdzie się znajdują na nocnym niebie). W tym celu wychodzimy w bezchmurną noc, zdala od nocnych lamp (dlaczego?  o tym później)  - najlepiej z obrotową mapą nieba w dłoniach(jak z niej korzystać też później), ustawiamy ją na dzisiejszy dzień i wybieramy sobie jakiś gwiazdozbiór i staramy się go odszukać na nocnym niebie. Możemy również korzystać z literatury np. Atlas Nieba lub symulacji komputerowych(tzw. planetaria) jak np. Stellarium. Taka nauka pozwoli nam to łatwiej poruszać się po niebie i w późniejszych obserwacjach np. teleskopem łatwiej odnajdywać obiekty niewidoczne gołym okiem. Jeżeli opanujemy ten etap - możemy zaczynać myśleć o zakupie sprzętu - najlepiej lornetki na początek.

Mapy :
Do lokalizacji obiektów naszych obserwacji nie korzystamy z jednego źródła, w zależności od obiektu Możemy korzystać z: Obrotowej mapy nieba, Planetariów, Atlasów Nieba. Poniżej znajdziesz instrukcje jak korzystać z tych źródeł oraz jakie informacje zawierają.
Obrotowa Mapa Nieba ? Położenie konstelacji gwiazd na nocnym niebie w danym dniu i określonej godzinie.
Planetarium(przykład: Stellarium) ? Niebo w 3D:  Położenie planet i ich księżyców, gwiazd, mgławic, galaktyk.
Atlas Nieba ? ( Tu nie ma instrukcji, sam opis) -Naniesione pozycje obiektów mgławicowych, takich jak galaktyki, gromady gwiazd czy mgławice. . Wiele z nich posiada opisy ciekawych obiektów oraz tabele zjawisk astronomicznych.

Czy nie brakuje tu czegoś? Lub może jest czegoś za dużo?

Postanowiłem, przerzucić temat - Planowanie obserwacji na sam koniec - gdy wszystkie elementy będą omówione.

Napisano

A może na samym początku tytułem wstępu napiszesz coś o astronomii w czasach starożytnych, wymienisz kilka wielkich nazwisk, zahaczysz o mitologię i dopiero potem przechodząc do czasów współczesnych zaczniesz opowiadać o jednej z wielu dziedzin astronomii, mianowicie obserwacjach wizualnych. Nie chodzi mi o jakiś kilkustronicowy referat. Kilka, kilkanaście zdań.

post-604-0-01590400-1389449567_thumb.jpg      post-604-0-62167800-1389449548_thumb.jpg

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

Ciekawe podejście, dziękuję za propozycję - pomyślęnad tym i spróbuję to obrać w słowa  jak znajdę czas - w nocy. :) Na razie bardziej techniczne sprawki mnie zajmują. Chciałbym, aby chodziło tylko o przekaz merytoryczny. :)

Czy światło sztuczne jest wrogiem numer jeden astronomów?

Napisano

Mnie też :-[

Napisano

Dokładnie - mieli i lipa, ma XP i Win 7 :-[

No i cyrki z pobraniem

Napisano

U wielu znajomych pobiera bez problemu i otwiera też - tego samego linku. Pobieramy przyciskiem "Direct Download" Wrzuciłbym plik przez forum, ale wyświetla, że nie mam uprawnień...

Napisano

Zawziąłem się - ale dużo tego ,,nima" ;) - Może tak kolorki bardziej astronomiczne i coś ,,niebnego" w tle (piękne rozgwieżdżone niebo - tak na dobry początek ???

To wszystko co mogłem wyczytać i obejrzeć :D ???? cóż można napisać - nic chyba więcej.

to pierwszy ekran post-476-0-17749600-1389469219_thumb.jpg

to wstęp  post-476-0-32364900-1389469443_thumb.jpg

reszta puste  post-476-0-70634400-1389469262_thumb.jpg

Napisano

Tak też pisałem - jeszcze dzisiaj wrzucę wraz z tematem - "Zaczynamy obserwacje". Menu od początku miało mieć coś w tle - ale chcę najpierw zająć się merytoryczną częścią.  Chodzi o kolorki w przyciskach tak? Jakie zatem sugerujesz? Niestety nie wiem jakie są te "Astronomiczne". :)

Napisano

Ciekawe podejście, dziękuję za propozycję - pomyślęnad tym i spróbuję to obrać w słowa  jak znajdę czas - w nocy. :) Na razie bardziej techniczne sprawki mnie zajmują. Chciałbym, aby chodziło tylko o przekaz merytoryczny. :)

Czy światło sztuczne jest wrogiem numer jeden astronomów?

Jest tyle "wrogów" astronomów, że nawet strach wyliczać.

- sztuczne zaświetlenie

- Księżyc

- chmury

- wilgoć

- smog/dym

- komary :D i wiele wiele innych.

Ciężko sprecyzować co jest najgorsze ale patrząc z perspektywy mijających lat to chyba jednak lampy stanowią największy problem. Rosną jak grzyby po deszczu i sztucznie zaświetlają coraz większe obszary.

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

No kolego zobacz jak piękne niebo jest na fotografiach - to powinno byś tłem a nie otchłań czerni czarnej dziury ;)

Te żółte strzały to wzrok odbierają. Zrób jakieś stonowane delikatne np niebieskie.

A w ogóle to coś tam popisz bo na razie to wstęp zrobiłeś dla kolegów z podwórka....

Sorki ale na razie to lipa - w necie jest mnóstwo prezentacji astronomicznych - podpatrz kolorystykę i wstaw troszkę zwrotów dyplomatycznych. Moim zdaniem mało szacunku na wstępie dla przyszłych odbiorców - obojętnie kim oni będą.

No i treść poszczególnych działów ??? pisz, rysuj, ,,zdjęciuj" na razie tyle ::)

post-476-0-77326300-1389471457.jpg

post-476-0-16129000-1389471893_thumb.jpg

Napisano

Ode mnie jeszcze tylko to, że tej obrotowej mapie nieba nie poświęcał bym za dużo. Jest ona dobra tylko dla początkującego astro-amatora. Nie ma tam obiektów obserwacji. Skup się bardziej na atlasach nieba i programach typu Stellarium.

I zmień tą nazwę "gołe oko" na oko lub nieuzbrojone oko. ;)

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

Oceńcie proszę treść zawartą w dziale "Zaczynamy obserwacje"  : http://www.multiupload.nl/FMAVPSNX6J

Przykro mi, że na razie trochę Was rozczarowuję, mam nadzieję, że to się zmieni - obrałem taką strategię aby w razie gdyby mi czas uciekł, to chcę oddać brzydala z treścią. Dopieszczaniem zajmę się gdy wszystkie tematy będą przygotowane - wtedy pozmieniam kolorki, dodam tło itd. Niestety, ale flasha mam od 2-3 tygodni(raz w tygodniu po 4 godziny) więc, też nie będzie to jakieś cudowne cudo... I dzięki po raz kolejny za dodatkowe wskazówki. :)

PS. Dopiero teraz spojrzałem na Panów profile. Nie wiedziałem, że między nami solidna różnica wieku. ;) 

Napisano

PS. Dopiero teraz spojrzałem na Panów profile. Nie wiedziałem, że między nami solidna różnica wieku. ;)

Mnie tu proszę nie obrażać. ;) Jeżeli zaś chodzi o Jacka to masz rację. >:D

Baner III.jpg

Szybka pomoc 

Napisano

..... Jeżeli zaś chodzi o Jacka to masz rację. >:D

A poproś no Koleś Pana Pyrę - aby tunele wykopał w Zatomiu, abyś się mógł na zlocie nimi bezpiecznie poruszać :D

Napisano

Czy te zdjęcia mogę wykorzystać w prezentacji? Niestety nie wiem jak działa prawo autorskie w przypadku "Materiałów Edukacyjnych".

Masz piękne fotografie w tym dziale Poproś kolegów zapewne nie odmówią :)