Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No tak na oko też by tak mogło być:

image.png.53f88d3bbc09509f7c1d8a877fb36e6e.png

Rozmiary galaktyk porównywalne, więc mogłaby to być jakaś parka, ale też mogą być tylko pozornie blisko siebie. 

• Like 2

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
Napisano
6 godzin temu, jolo napisał:

Kolejna ciemna mgławica to LDN673 i okoliczne przyległości w Orle. Dość detaliczna i wyrazista jak na swobodnie latającą ciemnotę, położona jest około 300-600 lat świetlnych od Ziemi. W obrębie tego obłoku można odnaleźć miejsca narodzin nowych gwiazd, takie jak RNO 109 czy obiekt Herbiga-Haro HH 32 (nieco na lewo od środka kadru). 

W załączonym PDFie można znaleźć więcej informacji o tym ciekawym zakątku Wszechświata AQUILA.pdf

Tecnosky 90/540 Owl, 0.8x FF/FR, EQ6, QHY268M, LRGB  150:70:30:45 minut. Niebo podmiejskie, przejrzystość dobra, Bortle 6, październik 2022.

2022-10-25-LDN673-1k.png.f751b8ccc4b96fb65fae51b61412449c.png

Świetna praca, a obiekt mi nieznany. 

Rzadziej ostatnio zaglądam na FA, bo po prawdzie nie bardzo jest po co, ale ten wątek to prawdziwa perełka. 😉

• Sad 1
Napisano

Dzięki!

No mój setup "nowy" już trochę czasu się ostał i frycowe zapłacone, więc udało się coś jesienią zebrać. Ale teraz to pewnie do marca leżakowanie będzie ... 😞 

jolo-astrojolo.png

Napisano

Dzięki! Też właśnie szukałem fotki z JWST, ale tak na szybko nic mi nie wskoczyło. Pewnie czekają na lepsze warunki 🙃

• Haha 1

jolo-astrojolo.png

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • jolo zmienił tytuł na 50-80-90mm od miasta - astrofotki od jolo
Napisano

Ależ tam jest pyłu, niczym w małopolskim powietrzu zimą. 😝 Bardzo ładnie to wygląda!

• Haha 2

obecnie: APM MS 25x100 | Nikon Action EX 10x50 | oczy wyraka Nikon 2x50 | BGSZ 2.3x40 | filtr ND 5 | Slik Pro 700 DX
w przeszłości: GSO 10" | SW 1141 EQ1 | Gambit 8x40

astrosztuka

Napisano (edytowane)

Przypomnij mi Łukasz, żebym na jesiennym zlocie zgłosił się do Ciebie z załącznikiem po lekcje processingu 😁😁😁

Edytowane przez Stiopa
Napisano

I drugie zatomskie pokurzawki - LBN550 i okolice w Cefeuszu na granicy ze Smokiem. Trochę tutaj się zagapiłem, bo kadr miał być obrócony o 90 stopni, a tak to się załapały jakieś peryferia dziwne, zamiast całego zaplanowanego kompleksu. No ale jest jak jest i pamiątka z wyjątkowo pogodnie udanego zlotu zostanie 🙂

Askar FMA230, StarAdventurer GTi, QHY268M, 4 godzin luminancji i 3x1 godzina RGB w klatkach po 2 minuty na gain 0.

2023-04-22-LBN550-1k.png.355b0d213ee513eb92ee7349fa7c1b5c.png

• Like 8

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
Napisano

Wakacyjne wypalanki ciąg dalszy - tym razem kawałek Liska tuż pod Łabędziem. Jest tam kilka ciemnych LDNów, LBNów, kilka Sharplesów, planetarek. Nic jakoś bardzo konkretnie godnego uwagi, ale nagromadziło się trochę 🙂

Askar FMA230, StarAdventurer GTi, QHY268M, 20 0minut luminancji i 3x60minut RGB w klatkach po 1minucie na gain 0.

2023-08-15-Vulpecula-1k.png.bc3350225a81e6d7962d2fed2f1fea3e.png

• Like 8

jolo-astrojolo.png