Skocz do zawartości

50-80-90-130 mm od miasta - astrofotki od jolo

jolo

Rekomendowane odpowiedzi

@joloAA możesz podpowiedzieć jak sobie radzisz z winetowaniem? Chodzi o technikę robienia flatow. Ja jak do tej pory ani razu nie zrobiłem flata , który by korygował winietę lub pyłki na filtrach/szybce matrycy. Mam albo za słaba korekcję (czyli praktycznie podobnie jak bez flata w ogóle) albo wręcz przeciwnie: za duża korekcję, co powoduje że rogi są zbyt jasne a środek za ciemny 😵

Te ostatnie fotki są z Seestara, to on wypluwa już skalibrowane. Sam robi darki, ale flatów raczej nie. 

A w "normalnym" zestawie to też miałem czasami tak jak piszesz. Ale odkąd zwracam uwagę na kilka rzeczy, to już mam spokój:

1. parametry klatek muszą być dopasowane parami: light-dark i flat-darkflat.  Czyli lighty z darkami muszą pasować i flaty z darkflatami też. Lighty z flatami mogą być zupełnie różne. 
  2. w przypadku CMOSów trzeba mieć dopasowane: temperaturę, czas, gain (ISO), offset, USB traffic. Po aktualizacji sterownika też warto odnowić bibliotekę darków
  3. biasów nie używam w ogóle. Niektórzy używają biasów zamiast darkflatów, ale to niewielka oszczędność czasu. Matematycznie się to nie broni, ale w praktyce różnice są niezauważalne, dopóki klatki flat nie muszą być wyjątkowo długie.

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
19 godzin temu, jolo napisał:

Ogólnie jestem zadowolony z urządzenia, szczególnie pod ciemnym niebem może dać dużo radości 💫

Przyłączam się do przedmówcy. Od kilkunastu miesięcy również korzystam z tego urządzenia i mnie również sprawia ono wiele radości.

Jestem przekonany, że Ty @jolo jesteś w stanie wykrzesać z  niego 110%.😉

Seestar S50/SW ED80

• 2 tygodnie później...

To już jedenenaście lat minęło od momentu, w którym "odkryłem" refleksyjne mgławice NGC6914 pływające w wodorowej czerwieni Łabędzich obłoków https://astrojolo.com/astrophotography/emission-nebulae/floating-in-the-hydrogen-sea/ . Pamiętam, że zrobiły na mnie wtedy bardzo duże wrażenie, tym bardziej, że nie był to (przynajmniej wtedy) kadr będący na szczycie popularności. 

TS Photoline 130/910, 0.8x FF/FR, EQ6, QHY268M, LRGBHa 180:80:80:80:180 minut. Niebo podmiejskie, warunki dobre, sierpień 2024.

2024-09-04-N6914-2.jpg

A poniżej mocno powiększony kawałek kadru z mgławicą refleksyjną Parsamian 22 (na CN piszą, że widoczna w 28 calach 🙂 ) oraz gwiazdą zmienną V1515 Cygni. Gwiazda ta jest zmienną typu FU Orionis, a jej znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczny, mgławicowy ogonek.

2024-09-04-N6914-Boomerang.thumb.jpg.7ca56f30317289ad5912c7454faef25d.jpg

A tutaj można nasycić wzrok detalami z tego obszaru złapanymi przez teleskop o średnicy 60cm http://www.capella-observatory.com/ImageHTMLs/DiffuseNebula/NGC6914.htm 

• Like 9

jolo-astrojolo.png

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

I warunki podobnie jak powyżej - tylko tym razem dzień po pełni tak jakby. Wielki Mur w Ameryce Północnej. Ten niebieski wielki mur jest właśnie tam - najjaśniejszy fragment NGC7000, więc, powiedzmy, filtr miał ułatwione zadanie, ale wciąż niebanalne.

Mam nadzieję że jak się pełnia skończy to też będzie kilka okazji pogodowych do przetestowania filtra L-eXtreme na jesiennych obłokach.

A po prawej u dołu w ciemnej masie jest asteryzm Mały Orion - jeśli ktoś nie zna 🙂 Taki trochę pociągnięty po prawej ku dołowi, ale da się dostrzec 🙂  Tylko Rigel taki czerwony nieco, zamiast błękitnego. 

TS CF-APO 80/480, FF/FR 0.8x, L-eXtreme, PlayerOne Ares-C, AM3, 80x3 minuty, prawie pełnia.

2024-10-19GreatWall1k.png.987a0d7f5a1389440085d148703a73f9.png

• Like 9

jolo-astrojolo.png

W dniu 19.10.2024 o 16:58, jolo napisał:

Pelikan zebrany w czasie pełni Księżyca kamerką kolorową. Miał być z filtrem L-Ultimate, ale egzemplarz który dostałem robił takie gradienty, że słabo się robiło. Starożytne powiedzonko mówi że i trzy nanometry dupa jak gradientów kupa 🙂 

Więc wrócił do sklepu, a na testy podjechałem do Chorzowa i zabrałem filterek L-eXtreme. Księżyc w pełni na podmiejskim niebie robił odpowiedni do testów klimat, ale Pelikanowi udało się przedrzeć przez wąskie pasma 👌

TS CF-APO 80/480, FF/FR 0.8x, L-eXtreme, PlayerOne Ares-C, AM3, 90x3 minuty, pełnia.

Poniżej surowy stack tylko wyciągnięty, a druga fotka to już bardziej pokolorowana praca, choć wahałbym się z powiedzeniem, że finalna. Z filtra jestem zadowolony, ale nad obróbką takich danych z kamerki kolorowej i filtra dual band jeszcze muszę mocno popracować.

PelicanLExt_raw.thumb.jpg.da8786243d33c9630fb203fed25b77ba.jpg

Pelikan

Fajnie wyszło. Co do filtra l'extreme z kolorową kamerą to ja zawsze się zastanawiam jak obrabiać... Raz idzie samo a innym razem nic nie wychodzi... Też robi Ci halo na dużych, jasnych gwiazdach?

Jeszcze z jasnymi gwiazdami nie miałem okazji - tylko te dwie w Pelikanie, to na pierwszej surowej fotce widać halo, ale ledwo ledwo. Pewnie na mocniejszych będzie gorzej.

Taki materiał to dla mnie też nowość trochę, więc trochę po omacku robię. Bo jak na forum Pixa znalazłem kilka opisów jak obrabia się materiał z filtrów dual band, to czytanie/oglądanie więcej czasu mi zajmie, niż bym chciał poświęcić na samą obróbkę...

Drugą fotkę robiłem tak, że najpierw spektrofotometrycznie skalibrowałem kolor na gwiazdach, potem rozdzieliłem gwiazdy i mgławicę. Gwiazdy zostawiłem po kalibracji jak były, a w mgławicy rozciągnąłem kanały G i B, bo R dominował. Potem złożyłem całość do kupy. Plus redukcja szumów, wyostrzanie, itp.

jolo-astrojolo.png

• 2 tygodnie później...

I już ostatnia porcja materiału z okolic ostatniej pełni - kawałek serca i kawałek ryby. Tamtej nocki Księżyca było już mniej, ale za to wysokie chmury ograniczały przejrzystość. Z kolei materiału nieco więcej, więc tak się wszystko uśredniło 🙂

TS CF-APO 80/480, FF/FR 0.8x, L-eXtreme, PlayerOne Ares-C, AM3, 120x3 minuty, przejrzystość średnia, częściowo Księżyc.

2024-10-301805.thumb.jpg.53d69aeb8c8d8ae121598f49cd085752.jpg

• Like 4

jolo-astrojolo.png