Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piękny kadr !

Mi najbardziej podoba się NGC 2859, ta z wyraźnym halo w górnym lewym rogu.

Taurus T300 .. SW 80ED, APM 25x100ED .. Orion 2x54

Napisano

Tak, NGC2859 zasługuje na zdecydowanie więcej uwagi poświęcone jakimś wielkim zestawem. A na pewno pod lepszym niebem niż te 19.5 mag/arcsec2 jakie jest u mnie w dobre nocki. Jeszcze 5-6 lat temu 20.0 było nierzadko, ale to już nie wróci 😞 

• Like 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

A to mało znane, choć całkiem urocze pobliskie eliptyczne sąsiadki z mało glaktycznej konstelacji Kasjopei. NGC185 i NGC147 to dwie galaktyki karłowate będące galaktykami satelitarnymi słynnej M31 - położonej niedaleko, ale już poza kadrem i w innym gwiazdozbiorze. Choć wydają się podobne, to NGC185 (po lewej) została odkryta w 1787 roku przez Williama Herschela, a NGC147 dopiero w roku 1829 przez Johna Herschela 🙂
W tle pomiędzy gwiazdkami widać trochę drobnicy, ale już nie tak wiele jak na poprzednim zdjęciu, bo jednak materia z obrzeży Drogi Mlecznej skutecznie przesłania dalsze regiony.

TS Photoline 130/910, 0.8x FF/FR, EQ6, QHY268M, LRGB 480:90:60:80 minut. Niebo podmiejskie, warunki dobre-średnie, wysoki cirrus, grudzień 2024.

2025-01-03N1851k.png.7428a2c22ca97b8db0082ec6b919f7b7.png

• Like 7

jolo-astrojolo.png

Napisano

No... I to pisze ten, który nie ma pogody i warunków... Sru! Kolejna fota, a co. 

Przy okazji, ładnie pokazane, i gwiazdki super jak zwykle.

• Haha 1
Napisano

Sru a co tam, Nowy Rok to lecę na grubo. Cztery fotki , a dopiero tydzień minął 🤣🤣🤣 Łukasz jesteś Miszcz 😎

• Haha 1
Napisano

A to pierwsze moje najście na tę niełatwą z mojej miejscówki mgławicę. Toczy się nisko nad drzewami, wąskie filtry nic jej nie pomogą, więc trzeba czekać aż będzie zimą przewiane żeby coś nakapało w palecie RGB. Materiału niestety niezbyt wiele, więc chociaż trochę detalu się złapało, to obłoków w tle już jak na lekarstwo. Tak kwękam i kwękam, a przecież wg wikipedii M78 jest najjaśniejszą mgławicą refleksyjną na niebie, więc nie ma co narzekać za długo 🙂 

PS - może warto dopalić będzie trochę wodoru w sumie, tam jest trochę czerwono jakby

TS Photoline 130/910, 0.8x FF/FR, EQ6, QHY268M, LRGB 140:60:50:60 minut. Niebo podmiejskie, warunki dobre, wysoki cirrus, 27.12.2024.

2024-12-27M78.png.440e7bb84f4ce42f73490a4819051eac.png

• Like 6

jolo-astrojolo.png

Napisano

Mało fotografowane. To jest crop czy oryginalny rozmiar? I drugie pytanie. Weź mi powiedz Łukasz co oznaczają u Ciebie oznaczenia ilości klatek 140:60 etc to just łączna ilość czasu na kanał czy jak. Chodzi mi o to jak to czytać. Po ile minut robisz klatki. 😅

Napisano

To nie krop, albo minimalny tak żeby brzegi postrzępione uciąć. A te 140:60 to podaję czasy w minutach sumaryczne. Tutaj robiłem klatki L po 2 minuty, a RGB po 1 minucie. Teoretycznie przez filtry RGB  powinienem robić tak długie jak L, albo dłuższe, ale wtedy by ich ilościowo było nie za wiele i podczas składania algorytmy odrzucające by się miały gorzej.  Tak celuję mieć minimalnie 30-40 klatek.  Szczególnie teraz kiedy latają całe pociągi tego gó..na które za 10 lat skończy żywot i będzie latać po wieki wieków. 

• Thanks 1

jolo-astrojolo.png

Napisano

M78 jest obiektem, który od lat chciałbym zrobić, ale on wymaga cierpliwości przy zbieraniu klatek i ciemnego nieba. Niestety ani jednego, ani drugiego nie mam 🙂 Fajnie ci to wyszło, podoba mi się taka wersja.

• Thanks 1