Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po Majówkowych walkach ze sprzętem miałem odpuścić już ten sezon ale jak namawiasz to trzeba chyba się przejechać jak to okienko pogodowe nie zniknie. Szybko próbuje właśnie namierzyć i rozwiązać problem (łączność z montażem), jak się nie uda to jakoś na "lekko" pojadę.

Napisano
25 minut temu, Castro napisał:

Po Majówkowych walkach ze sprzętem miałem odpuścić już ten sezon ale jak namawiasz to trzeba chyba się przejechać jak to okienko pogodowe nie zniknie. Szybko próbuje właśnie namierzyć i rozwiązać problem (łączność z montażem), jak się nie uda to jakoś na "lekko" pojadę.

Moze ktos na forum udzieli Ci jakiejś  rady wskazówki? Trzymam kciuki za rozwiazanie problemu i tym bardziej za pogodę

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

Trzymamy kciuki dalej, nie zapeszamy ale jest dobrze 😎

Screenshot_20240508-113105.jpg

• Like 2

Gso 10"Dob, SWMak150  ,SW120F5 , Vixen90F11,  ZRT 457 G&G ,nieco szkieł i  binosy 2x54 7x35 7x50 10x50 15x70

Spróbuję pomóc...

Napisano

@Dzikun @Castro @Sebastian Ś. Dzieki za spotkanie pod gwiazdami w Świętoszewie !

Chociaz  wysoka wilgotność  i mróz, walka z parowaniem  😡 (czas sie niestety wreszcie okablowac 🙃) to bylo bardzo fajnie że ni z tad ni z owad  zrobila sie trzecia w nocy.

Był wizual było tez focone.

Udalo złapać sie wizualnie tego przebieranca w smoku 😉NGC 4236 ale oj słabiutki z niej duszek mimo dobrego nieba 10 cali i esa 24, nie mniej jest satysfakcja 😎

Wiosna a wiec  buszowalem po galaktykach , głównie w warkoczu a później mały pokaz klasycznych kulek i planetarek co by było bardziej towarzysko 😉 kulki rozbite w pył a moje serce nie zmiennie skradzione jest kocim okiem które fantastycznie swieci na niebiesko 😍

a na finał gdy Seba juz sie zwinął , żałuj 😉 a ogromne ptaszysko wzbiło sie nieco wyzej zapielismy OIII 7nm i zadziala sie magia , nie moglem doczekać sie tego widoku od czasu zakupu filtra. Veil , Ameryka , pelikan widziane pierwszy raz z filtrem rozwalily mi system .

Wyłowiony został tez Crescent zaś pomiędzy dwiema głównymi wstegami Veil o ile dobrze interpretuje dobrze widoczny był trójkąt pickeringa oraz kilka innych mniejszych klakow ktorych nazw nie znam. Ten rejon  to dla mnie  nowość bo filtr mam od nie dawna .

Mimo ze  bylo juz po nocy astronomicznej to gdyby nie to ze wszytko plywalo i marzło pewnie siedział bym dalej z O III w łabędziu.

Tradycyjnie kazdy złapał kilka spontanicznych meteorow z czego Krzysiek podobno konkretnego , je niestety wtedy gapilem sie w atlas.

Dzis juz w mniejszym gronie choc plany były inne z Łukaszem zrobilismy after party i uderzylismy na słońce, no fantastyczna jest ta plama, chyba najciekawsza jaką widzialem, wielka rozbudowana zlozona cudna a do tego seeing dopisywał i mozna bylo dobrze studiować jej detale, miód 😎

Dodatkowa plama gigant wypluła z siebie to i owo i sa szanse na zorze 🌆

Astro bateryjki pieknie podladowane banan na twarzy ze udalo sie wykorzystać juz raczej ostatnią sensowną bez księżycowa nocke przed sezonem bialych nocy .

Teraz czas na łysego i moze zgadamy sie jeszcze jakos na słońce wspólnie, Seba kompletuj sprzęt 😉

• Like 4

Spróbuję pomóc...

Napisano

IMG-20240509-WA0011.jpg

IMG-20240509-WA0021.jpg

IMG-20240509-WA0023.jpg

• Like 3

Spróbuję pomóc...

Napisano

Dzięki również za spotkanie.

W końcu sprzęt działał to może coś materiału będzie, jutro dopiero się sprawdzi. A co do tego Veila to nie zdawałem sobie sprawy że go można w takiej jakości w wizualu oglądać, szczegóły jak na zdjęciach niemalże, i to taki ślepy jak ja 😉

Na koniec szybki timelapsik ode mnie ale tutaj już amatorka odwalona na maxa. Nie dość że karta się zapchała bo pół miejsca było tylko (2,5h tylko do 01:30) to jeszcze zapomniałem zmniejszyć iso, a na 3200 szum wyszedł. Czyli standardowo jak u mnie, wszystko nie może grać 😆

Troszkę rozjaśniłem i na szybko to wyszło:

• Like 3
Napisano

Szum szumem ale droga mleczna jest , nie ma to tamto pamiatka jest fajna i to sie liczy. Fajnie ze zabieracie aparaty i mamy do czego wrócić. 

Fajna nocka, dobre towwrzystwo o to chodzi 😎

Spróbuję pomóc...

Napisano

Tam 36-ta sekunda to chyba ten satelita ? Czy meteor ?

Spróbuję pomóc...

Napisano
21 minut temu, Koszy89 napisał:

Tam 36-ta sekunda to chyba ten satelita ? Czy meteor ?

Też zwróciłem na to uwagę, ale jakiś satelita chyba jasny. Jutro klatki przejrzę czy się jakiś bolid trafił ale raczej nie widać, chyba wyżej ponad kadrem latały.

• 4 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

Prognoza pogody daje większą szansę aktualnie na środę. Ja niestety w środę odpadam wyjazdowo, bo prowadzę pokazy w obserwatorium (oczywiście kometę też będziemy próbować łapać).

Napisano
59 minut temu, Zielu napisał:

Prognoza pogody daje większą szansę aktualnie na środę. Ja niestety w środę odpadam wyjazdowo, bo prowadzę pokazy w obserwatorium (oczywiście kometę też będziemy próbować łapać).

Ja jestem w Szczecinie do niedzieli. Od jutra zaczynam polowanie. 😉 Według obecnych prognoz jutro będę próbował w okolicach Świedwia. 

W kolejnych dniach jestem chętny na jakieś wspólne wyjazdy. 

Napisano

Teraz widzę pogoda taka sobie, nie wiem czy akurat w tym okienku będzie dobrze 18-19 ? Jedziesz dzisiaj?

23 godziny temu, mario_b napisał:

Według obecnych prognoz jutro będę próbował w okolicach Świedwia. 

Miejscówka na tym Świedwiu to wjazd od Tanowa? Dobrze patrzę na mapie?

Napisano (edytowane)

Dziś ze względu na pogodę pojechałem na polowanie. Wyjechałem tylko z miasta. Ludzi bardzo dużo o dziwo. wszyscy chcieli zobaczyć kometę.

Udało się zobaczyć i sfotografować.  Kometę faktycznie widać gołym okiem. Piękny długi warkocz!

image.thumb.png.318ab0cbcc27d430c9600d777b4c4d9d.pngTo pojedyncza klatka(i to zdjęcie komórką z ekranu komputera). Jutro pewnie dopiero będę to składac materiał.

Edytowane przez Zielu
  • Like 2
Napisano

Nie widziałem maili, przepraszam. Wyjechałem ze Szczecina już ok 15.30, aby na spokojnie znaleźć miejscówkę oraz nacieszyć się kantaktem z naturą. 

Udało się. Pogoda była cudowna, a kometa jeszcze bardziej. 

Nie ma niestety Flatów do Samyanga 135(będę musiał stać kować bez nich), niechcący ruszyłem trochę pierścieniem ostrości. 

Z RedCata natomiast nie zdjąłem maski po ustawianiu ostrości (drugi raz w życiu mi się to przytrafiło), wstyd. 

Mam materiał na trochę ponad 20s Timelapse. Też nie to dokładnie co chciałem, za mało o jedno zero w ilości zdjęć. 

Dziś postaram się tych błędów uniknąć. Gdyby ktoś był chętny, może uda się zrobić jakiś spontan. Myślę jednak o jakiejś innej miejscówce. 

Fotki poglądowe z telefonu. 

IMG_8317.jpeg

IMG_8316.jpeg

• Like 2
  • 2 tygodnie później...