Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obserwacje rozpocząłem o godzinie 21. Celem miała być gromada galaktyk w Pannie, niestety, gdy rozpoczynałem obserwacje ten rejon nieba znajdował się jeszcze w łunie. Nie tracąc czasu zacząłem szukać innych obiektów :) Na pierwszy ogień poszła M 51 z NGC 5195. W powiększeniu 83x (okular 15mm) , zerkaniem ujawniała się spiralna budowa, lecz co mnie zaskoczyło, to to, że nie było widać "pomostu" łączącego galaktyki. Kolejnym celem był Tripiel Law, czyli trzy galaktyki: M 66, M 65 i NGC 3628. Znajdowały się one jeszcze w łunie miasta, więc galaktyki były widoczne słabo, a NGC była ulotną mgiełką. Miłym zaskoczeniem były dwie blisko siebie położone galaktyki: NGC 3226 i 3227. Kiedyś na nie polowałem i mi się nie udało, a teraz bez problemów:D

Po tym małym sukcesie przyszła pora na gromady otwarte: M 44( oczywiście piękna), M 67(widziałem ją pierwszy raz :-X  ) i M 48 (także ładna, w okularze GSO 15mm zajmowała prawie całe pole).Następnie w końcu trafiłem na M 101, polowałem na nią już kilkakrotnie, a dzisiaj udało mi się bez większych problemów. Sama galaktyka natomiast jawiła się jako duża plamka, pojaśnienie tła... ale i tak warto było, wreszcie mam ją na swojej liście :D. Gdy nacieszyłem oczy fotonami od M 101, przeskoczyłem do Warkocza Bereniki, po chwili szukania, w okularze jawił się widok M 53. Byłem trochę zaskoczony tak jasnym centrum, tej gromady kulistej. W powiększeniu 83x, zostały rozbite zewnętrze peryferia gromady, przydałby się większy power... 

Wróciłem na trochę do Psów gończych, wyrywając z ich łap M 63 i M 94  ;) . W tym momencie zrobiłem sobie 30 minut przerwy, było trochę po 22. Na placu boju pojawiłem się o 22: 40. Naszedł czas na polowanie w Pannie i okolicy :D

Najpierw zlokalizowałem M 98, M 84 i M 86.... i właśnie w tym momencie padła mi latarka i skończyły się moje podboje wszechświata ;D  Na koniec spojrzałem jeszcze na NGC 2903,chichotki (zawsze mnie zachwycają B)  ), i letnią M 13 oraz na Tripel Lwa i tym razem prezentował się o niebo lepiej :) .

Nie udało mi się natomiast niczego naszkicować, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony  O0  

Czystego nieba, 

wszystkim życzę !!!

• Like 4
Napisano

Gratuluje i zazdroszczę.. ja dzisiaj byłem od 19:30 do 23:00.Ale dopiero zaczynam, więc  nie umiem jeszcze się połapać na niebie, nie potrafię odnajdywać małych obiektów. 

Ledwo znalazłem nawet  M3... nie umiałem znaleźć w szukaczu konkretnych odnośników znalazłem wielki wóz, psy gończe, wolarzi błądziłem między nimi póki nie znalazłem.. Miałem niebo zaciemnione idealnie, pojechałem naprawdę w głęboki las, na pole dookoła wszędzie ciemno. Droga mleczna była widoczna gołym okiem.Popatrzyłem sobie na M37, chyba zrobiło na mnie największe wrażenie... , pierścionek z diamentem, standardowo M42 i pas oriona, gromadę podwójną koło kasjopeji.. pooglądałem Marsa i Jowisza (trafiłem na moment kiedy, jeden  z księżyców wchodził na jego tarczę) i śledziłem przez kitowca 25mm okolice  gwiazdozbioru kasjopea(pełno gromad otwartych) .Później zachwycałem się też niebem bez teleskopu, wyłapując i ucząc się gwiazdozbiorów,  bo nic innego nie potrafiłem znaleźć... chciałem znaleźć galaktyki spiralne koło wielkiego wozu, ale zawiodłem. Nie wiem czy przez mój teleskop jestem w stanie je zobaczyć, czy źle szukałem.

Mam pytanie do was czy przez synte 8"  jestem w stanie zobaczyć te galaktyki spiralne, czy np. mgławice krab? Odróżnie je.. od gwiazd czy też będą dla mnie punkcikami?

I czy jestem w stanie dojrzeć Heart of Nebula, mgławicy koło kasjopee, czy raczej nie?

Lornetka DO Silver III 10x50

Napisano

Syntą jesteś w stanie zobaczyć wszystkie galaktyki należące do katalogu Messiera i sporo innych z katalogu NGC. Będą one wyraźnie mgiełkami, a w niektórych zobaczysz nawet zarysy ramion spiralnych. M1 widać bez problemu, razem z niejednorodnościami, co do mgławicy Serce, raczej nie zobaczysz.

• Like 1