Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Minionej nocy był świt w Plato. Oczywiście skuszony ciekawymi widokami musiałem zerknąć chociaż przez kilka minut.

Niestety ale dla Polski było jeszcze za wcześnie. Oświetlona była wschodnia zewnętrzna część ściany krateru, a w środku czarno jak smoła.

Ale zamieściłem wpis na Cloudy Nights. I jest odzew, co prawda nie obserwacyjny ale symulacyjny.

Kolega ze Stanów wymodelował sytuację na wczoraj z pomocą programu LTVT i jeżeli ktoś z zachodniego wybrzeża US, a raczej obszaru Pacyfiku (Hawaje) oglądał Plato, to miał szansę zobaczyć to co ja miesiąc temu.

A tu link z wizualizacją zjawiska:

https://www.cloudynights.com/topic/826983-secondary-light-inside-black-plato/?p=11999146

Ten program to potężne narzędzie. Na przyszłość warto je opanować.

• Like 1
Napisano

Z tego co widzę po datach i godzinach faz na tej stronie: https://svs.gsfc.nasa.gov/4955

oraz patrząc na te daty w Stellarium to u nas takich dogodnych warunków do obserwacji świtu w Plato długo jeszcze nie będzie... Ciekawe czy przy zachodzie można coś podobnego tam zaobserwować bo to już prędzej się taka okazja trafi o ile pogoda pozwoli. No ale na szczęście innych ciekawych miejsc na Księżycu nie braknie ?

Napisano

Fajnie, że komuś się udało. Nam zabrakło parę godzin i teraz sobie poczekamy chyba aż do grudnia z tym tematem. Trzeba będzie zapolować w pierwszej kolejności na tą mleczną poświatę przy zachodzie ?

• 2 lata później...