Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ kilkakrotnie czytałem posty (na różnych Forach) dotyczące istnienia Oddziału PTMA w Kielcach, mogę powiedzieć, że obecnie nie ma tam Oddziału PTMA. Rozstał rozwiązany kilkanaście lat temu.

Miałem okazję poznać ten Oddział 25 lat temu ? działał nie najgorzej, chociaż jego ówczesny prezes to była osoba starsza i niezbyt energiczna. Warto dodać, że od jednej ze Spółdzielni Mieszkaniowej w Kielcach Oddział dostał lokal ! ? niewielkie mieszkanie wystarczające do pracy. Mało tego ? było nawet bezpośrednie wyjście na dach wieżowca, gdzie planowano budowę obserwatorium astronomicznego. Oddział PTMA w Warszawie pomagał przy tym ? przekazał za darmo wykonane we własnym zakresie zwierciadło do teleskopu 250mm. Otwarcie zaplanowano na koniec 1985 roku, aby prowadzić pokazy komety Halley?a.

Niestety, wszystko ?padło? ? mimo iż umowa była taka, że zwierciadło ma być zainstalowane w teleskopie należącym do PTMA (członkowie Oddziału w Kielcach budowali mechaniczne części teleskopu), budowy teleskopu nie ukończono, pokazów nie było (tym teleskopem), po latach okazało się, że zwierciadło gdzieś ?przepadło?... Następny prezes nie zapobiegł stagnacji w Oddziale ? w końcu PTMA straciło lokal, który nie był wykorzystywany, a ponieważ liczba członków spadła poniżej liczby umożliwiającej działanie, Oddział został rozwiązany.

Niestety, z praktyki wiadomo, że reaktywacja rozwiązanego Oddziału rzadko się udaje ? brak osób, które poświęcą swój czas Towarzystwu (prawie każdy myśli o sobie, a nie o PTMA...).

Chociaż wszystko jest możliwe, może się to w Kielcach uda ?

Hermes

• 1 rok później...
Napisano

Odświeżam temat bo nie widzę potrzeby zakładania nowego wątku. Może znaleźliby się ludzie, z zapałem, energią, czasem i chęciami którym chciałoby się reaktywować PTMA oddz. Kielce? Brakuje w naszej, świętokrzyskiej okolicy takich instytucji :(

na przedwczesnej astro-emeryturze

Gość MaciekM
Napisano

Niestety, z praktyki wiadomo, że reaktywacja rozwiązanego Oddziału rzadko się udaje ? brak osób, które poświęcą swój czas Towarzystwu (prawie każdy myśli o sobie, a nie o PTMA...).

Chociaż wszystko jest możliwe, może się to w Kielcach uda ?

Praktyka jednak mówi co innego...  ;) U nas (Oddział Krosno) się udało reaktywowac... Teraz tylko byle by to utrzymac. ;) A łatwo na pewno się nie zapowiada. :)

Napisano

No niestety :( Ja żałuję, bo w okolicach Sandomierza nie ma żadnych takich inicjatyw :(( A prawko i auto dopiero za 2.5 roku, więc dojeżdżać też nie mogę. Chciałbym żeby w Sandomierzu astronomiczną pasje odkryło dużo osób i aby u nas powstało PTMA w Sando :D:D

• 7 miesięcy później...
Napisano

Odświeżam wątek

W Kielcach i całym woj. Świętokrzyskim bardzo brakuje jakichkolwiek inicjatyw związanych z astronomią i myślę, że gdyby reaktywować kieleckie PTMA, zaistniałaby szansa na popularyzację kosmosu, prowadzenie ciekawych ewentów, poznanie ludzi z tą samą pasją. Nawet na tym tylko forum widziałem kilka osób z Kielc i okolic, więc wierzę, że świętokrzyskich astronomów jest cała masa. Ja gwarantuję swoją pomoc jeśli takowa mogłaby być przyjęta od osoby niepełnoletniej, ale pełniej ochoty i chęci, tylko potrzeba wsparcia od ludzi, którzy potrafią zająć się formalizacją wszystkiego i załatwianiem spraw mniej astronomicznych. Myślę, że na początku wypadałoby zobaczyć ile osób faktycznie byłoby w stanie uaktywnić się w Towarzystwie z naszego regionu, a mam szczere nadzieje, że uda się jakoś zawiązać współpracę.

Mamy co prawda "Obserwatorium Astronomiczne i Planetarium UJK", ale szkoda, że wszystko jest tam robione kompletnie na marginesie i bez żadnej promocji, a przecież samo istnienie czegoś takiego stwarza możliwości różnych ciekawych inicjatyw, których jak dotąd nie widziałem, a chciałbym zobaczyć  ;) 

Uniwersał 270/1500 Dobson ATM PTMA Kielce
BCO 6mm, Celestron Or. 9mm, Kasai Or. 12,5mm; ES 14/82*, X-Cel LX 18mm, Scopos 35mm 2"
O^O Celestron Cometron 12x70
>Prezes PTMA O/Kielce: http://kielce.ptma.pl
>Koordynator SOK PTMA: http://www.sok.ptma.pl 

Napisano

Do Kielc mam 100 kilometrów, i 18 lat również nie mam, ale w pełni popieram inicjatywę! Jest nas już 2 :]