Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ?

Po długich poszukiwaniach pierwszego teleskopu decyzja padała na dobsona 8 od Sky-Watchera (teleskop przyjedzie za kilka dni). Na sam początek planuje kupić okular do planet (budżet do 500 zł). Co polecacie na start?

Sky-Watcher Dobson 10, lornetka StarLight 15x70, Camrock TH70, okular ES 11, Okular ES 6,7

Napisano

Jeśli nie planujesz niczego krótszego to proponuję rozważenie Celestrona X-cel LX 7mm. Jeśli planujesz, to na początek 9mm z tej serii, a krótszy to coś 6mm, seria do rozważenia.

• Like 2

www.astronoce.pl

Vanguard Endeavor 8x42 EDII | TS Photoline 72APO | SW AZ GTi

Napisano
17 minut temu, Setaarius napisał:

Tak. Baader Ortho są ok, jeżeli komuś tak jak na przykład mi osobiście nie przeszkadzają ze względu na małe odsunięcie źrenicy.

Tak, to prawda. No i małe pole, ale do planet to raczej nie ma znaczenia przy odpowiednim prowadzeniu. 

• Like 1
Napisano

Dzięki za wasze opinie!

Na celowniku mam te okulary:

-Ts Optics Planetary Hr 7 mm

lub

- Baader Classic Ortho 6 mm

lub

-Celestron X-Cel LX 7 mm

dodatkowo 

- Svbony 6 mm 68°

Który z tych okularów najbardziej pasowałby do Synty dobsona 8? Mieliście doświadczenie z tymi okularami?

Sky-Watcher Dobson 10, lornetka StarLight 15x70, Camrock TH70, okular ES 11, Okular ES 6,7

Napisano

Cześć,

Przez tego Baadera patrzyłem wielokrotnie (montowany w newtonie 8" na EQ więc z prowadzeniem nie było problemu), mogę polecić (stosunek cena/jakość) ale tak jak koledzy wyżej zauważyli dosyć małe pole i jak nosisz okulary to odpada.

• Like 1