Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Długo okresowa cefeida SV Vul która co aż 44 dni zmienia swój blask 6.72 - 7.79 V mag ?

To pulsująca cefeida która z białej gwiazdy zmiena się w bladą pomarańczowy kolor ?

Ciekawe widmo które z gorącej F spada do K,czyli z chłodnej temperatury około 5000 Kelvinów.

Okres pulsacji wynosi około 44 dnia,wolno pulsująca cefeida nadolbrzyma.

Właśnie przez lornetkę DeltaOptical Starlight 15x70 spojrzałem na gwiazdkę 3 Lipca i już była w maksimum jasności które przewidywane dopiero wypada w połowie lipca,tak więc jak widać poniżej krzywej fazowej maksimum wypada około 10 dni wcześniej niż przewidywano. Taką mamy ewolucję gwiazd zmiennych jedne okres wydłużają a drugie okres skracają ?

Moje wizualne oceny VStar 

SV VUL.png

Screenshot_20220706-164629.png

Edytowane przez astrodamian27
  • Like 1

Lornetka DO extreme ED 7x50 

• 2 lata później...
Napisano (edytowane)

Aktualne moje obserwacje SV Vul w bazie AAVSO 😁

Moich ocen na dzień dzisiejszy wynosi 101 😉

Poniżej krzywa fazowa,na pierwszym wykresie wynosi z katalogu VSX i maksimum wypadło prawie dokładnie względem 0 - 1 faza. a na drugim GCVS maksimum niedokładne 🤔 

SV VUL VSX.png

SV VUL GCVS.png

Edytowane przez astrodamian27

Napisano

Właśnie obliczyłem moment maksimum dla SV Vul według obliczeniowego elementów GCVS które maksimum momentu powinno wypaść 13 października i jak się okazało,że moment maksimum wypadło dopiero 3 listopada 2024,czyli ( O - moment obserwowany) C - moment obliczony w oparciu o elementy GCVS - 

O-C 22d. czyli maksimum spóźniło się o 22 dni 😁 

jak widać poniżej krzywej fazowej z obliczonego GCVS maksimum wypada w ułamku okresu gdzieś około 0.55 faza 😮

SV VUL GCVS elementy liniowe: 

Ti 2460564.2764 - Mo 2443086.89 =

17477,3864/45.0121d. = 388 Epoka poprzedniego maksimum, faza 0.2819

Mo 2443086.89 + 389*45.0121 = JD 2460596,5969 = (13.10.2024, czas UTC 2:19:32)

taką mamy ewolucję gwiazd zmiennych 😉

SV Vul faza-1.png